Βελονισμός: Ακολουθώντας τους μεσημβρινούς

Σίγουρα κάποιος σού έχει μιλήσει για τα αποτελέσματα του
βελονισμού σε πάθηση που αντιμετώπιζε.

Και σίγουρα προβληματίστηκες σχετικά με το αν πρέπει κι εσύ να ενδώσεις στις θεραπευτικές δυνάμεις του. Θα συμφωνήσουμε και απλώς θα σου συστήσουμε να είσαι προσεκτική στην επιλογή του ειδικού. Από εκεί κι έπειτα, τα οφέλη θα είναι ορατά.




Τι είναι
Ο βελονισμός αποτελεί την κύρια ιατρική θεραπευτική προσέγγιση στην Κίνα εδώ και αιώνες. Αποκαλείται «βιοενεργειακή» ιατρική προσέγγιση, καθώς διακρίνει όλα τα στοιχεία του ανθρώπινου σώματος με βάση τα χαρακτηριστικά γιν και γιανγκ.Πρόκειται για ένα είδος αντανακλαστικής θεραπευτικής προσέγγισης. Κινητοποιεί τη φυσική αυτορρύθμιση του οργανισμού αξιοποιώντας τη φυσική σχέση ανάμεσα στο δέρμα και το νευρικό σύστημα.
Η φιλοσοφία
Το γιανγκ εκφράζει το αρσενικό, το δημιουργικό, το φως του ήλιου, το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, ενώ το γιν, το θηλυκό, τη νύχτα, το σκοτάδι, τη Σελήνη, τη χρόνια νόσο, το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Αυτές οι δύο δυνάμεις υφίστανται συμπληρωματικά και αναπόσπαστα η μία για την άλλη. Από τη συνεχή αλληλεπίδραση αυτών των δυνάμεων γεννιέται το τσι, η ενέργεια που δίνει τη ζωή. Ακριβώς αυτή είναι η ενέργεια που κυκλοφορεί στο ανθρώπινο σώμα σε συγκεκριμένα κανάλια που ονομάζονται μεσημβρινοί.
Πώς λειτουργούν οι μεσημβρινοί
Σε κάθε λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού αντιστοιχούν συγκεκριμένοι μεσημβρινοί. Πάνω σε αυτά τα σημεία βρίσκονται τα «ενεργά σημεία» του βελονισμού, τα οποία χτυπά ο βελονιστής προκειμένου να εξασφαλίσει την ισορροπημένη ροή της ενέργειας στο σώμα. 
Πώς εφαρμόζεται
Στόχος του βελονιστή είναι ο ερεθισμός με τις βελόνες του σωστού συνδυασμού των ενεργών σημείων βελονισμού. Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση ή ελάττωση της ενέργειας αυτών των σημείων ανάλογα με την πάθηση. Με τις βελόνες ερεθίζονται αισθητηριακά σωματίδια που βρίσκονται στο δέρμα και έτσι μεταδίδεται ένα ερέθισμα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο ακολούθως κατευθύνεται σε διάφορα νευρικά κέντρα, ανάλογα με την πάθηση που πρέπει να θεραπευτεί. Μην ανησυχήσεις αν παρατηρήσεις ότι τα σημεία όπου εφαρμόζονται οι βελόνες είναι μακριά από την πάσχουσα περιοχή. Για παράδειγμα, για εντερικά προβλήματα μπορεί να εφαρμοστούν βελόνες στις γάμπες. Οι βελόνες παραμένουν στο σώμα 20-30 λεπτά.
Πού βοηθά
Το εύρος του θεραπευτικού φάσματος του βελονισμού είναι μεγάλο. Μερικές από τις ασθένειες που θεραπεύει είναι: η δυσκοιλιότητα, το αλλεργικό άσθμα, οι μυϊκοί ρευματισμοί, το κοινό κρυολόγημα, η φαρυγγίτιδα, οι ρευματισμοί, η γαστρίτιδα, η σπαστική κολίτιδα, η οσφυαλγία, η φλεβίτιδα, η ανορεξία, η αϋπνία, η παχυσαρκία και η διακοπή του καπνίσματος. Δεν έχει παρενέργειες, αρκεί να εφαρμόζεται σωστά και από εξειδικευμένους γιατρούς.
Πόσες συνεδρίες απαιτούνται
Μία έως 5 επισκέψεις συνήθως αρκούν. Η πορεία της θεραπείας εξαρτάται πολύ από την ιδιοσυγκρασία, την ψυχική και σωματική κατάσταση του ατόμου, το περιβάλλον όπου ζει και εργάζεται, τη χρήση ή μη ψυχοφαρμάκων κ.λπ.
Τα αποτελέσματα
Είναι σημαντικό να έχεις υπομονή, διότι η βελτίωση μπορεί να επέλθει ύστερα από ένα-δύο μήνες και ενώ θα έχει διακοπεί η θεραπεία. Σε σπάνιες περιπτώσεις ο ασθενής αισθάνεται καλύτερα ήδη από την πρώτη συνεδρία, αφού νιώθει χαλαρωμένος, αναζωογονημένος και ξεκούραστος. Η μέγιστη βελτίωση έρχεται περίπου τέσσερις εβδομάδες μετά την τελευταία συνεδρία.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...