Χάσε με τον ιδρώτα σου

Ε: Έχω ακούσει ότι η άσκηση που με κάνει και ιδρώνω πολύ δεν είναι καλή για τον οργανισμό μου. Ισχύει κάτι τέτοιο;
Πρόκειται για έναν πολύ συνηθισμένο μύθο, τον οποίο ήρθε η στιγμή να καταρρίψεις. Για να πειστείς, διάβασε παρακάτω ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ιδρώτα.


Γιατί ιδρώνουμε
Όταν ξεκινάμε μία δραστηριότητα, παράγεται θερμότητα
από το σώμα σου. Αν η θερμοκρασία του σώματος αυξηθεί πέρα από τα φυσιολογικά επίπεδα, οι φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού διαταράσσονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε από μία πληθώρα καταστάσεων όπως είναι οι μυϊκές κράμπες, η αφυδάτωση και η θερμική εξάντληση. Το σώμα παράγει τον ιδρώτα για να προστατευτεί από αυτές τις καταστάσεις. Αυτή η διαδικασία -η προσπάθεια δηλαδή του σώματος να διατηρήσει τη φυσιολογική του θερμοκρασία- ονομάζεται θερμορύθμιση. 
Από τι εξαρτάται  Το πόσο θα ιδρώσει κάποιος κατά τη διάρκεια της άσκησης εξαρτάται από την ένταση με την οποία γυμνάζεται και τη διάρκεια της άσκησης. Όταν λοιπόν ιδρώνεις πολύ, αυτό σημαίνει ότι είτε γυμνάζεσαι σε υψηλή ένταση είτε ότι η άσκηση που κάνεις έχει μεγάλη διάρκεια. Όλα αυτά μόνο ωφέλημα μπορεί να είναι και θα οδηγήσουν σε κάψιμο λίπους και απώλεια βάρους.
Τι να προσέξεις
Είναι πολύ σημαντικό να προσέξεις ώστε να μην ξεφύγεις από τα όρια. Όσο περισσότερο ιδρώνεις τόσο πιο πολύ αυξάνεται ο κίνδυνος αφυδάτωσης. Η αφυδάτωση εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως αίσθημα κόπωσης,  ζαλάδα, μυϊκή αδυναμία, έξαψη και πονοκέφαλος. Η έντονη δίψα αποτελεί επίσης ένδειξη αφυδάτωσης του οργανισμού.
Τι να κάνεις
Για να προστατέψεις τον οργανισμό σου από την αφυδάτωση δεν σημαίνει ότι πρέπεις να σταματήσεις να γυμνάζεσαι, αλλά να φροντίσεις να καταναλώνεις άφθονα υγρά. Πιες 1 ποτήρι νερό ή ισοτονικό ποτό πριν την άσκηση. Προσπάθησε να πίνεις γουλιές κατά τη διάρκεια και δυο τρία ποτήρια μετά το πρόγραμμα της γυμναστικής σου. Επίσης καλό είναι να αυξήσεις την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που περιέχουν αρκετές ποσότητες νερού.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...