Είναι το πιο διαχρονικό, το πιο sleek και το πιο κομψό χρώμα. Σε ότι αφορά τη διακόσμηση, το λευκό είναι η πρώτη και η προφανής επιλογή για τους τοίχους και πολλά από τα έπιπλά μας - ωστόσο σπάνια το décor του σπιτιού μας θυμίζει… αυτό της φωτογραφίας.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί πολύ απλά δεν έχουμε ασχοληθεί αρκετά και οι δικαιολογίες που χρησιμοποιούμε για να μην μπούμε στη διαδικασία είναι ατελείωτες.
Δείτε γιατί, τελικά, καμία δεν ισχύει και γιατί μπορείτε και εσείς να αποκτήσετε ένα χώρο τόσο μοντέρνο και fresh.
Δικαιολογία #1: «Το σπίτι μου είναι πολύ μικρό»
Μα ακριβώς γι’ αυτό σας ταιριάζει μια λευκή διακοσμητική προσέγγιση. Τα busy δωμάτια με έντονα χρώματα στους τοίχους δείχνουν μικρότερα απ’ όσο πραγματικά είναι ενώ ένας κατάλευκος χώρος εκμεταλλεύεται στο maximum το μέγεθός του. Για την ακρίβεια λοιπόν το άσπρο είναι μια από τις… ελάχιστες επιλογές σας αν όντως το σπίτι σας είναι πολύ μικρό. Στη φωτογραφία ο χώρος που έχει διακοσμηθεί είναι ελάχιστων τετραγωνικών, όσο ένα πολύ μικρό καθιστικό.
Δικαιολογία #2: «Δεν έχω χρήματα για διακόσμηση τώρα».
Δεν χρειάζονται. Ή τουλάχιστον, δεν χρειάζονται πολλά. Το μόνο που χρειάζεστε είναι καλή παρέα για να φρεσκάρετε τους τοίχους και - γιατί όχι; - κάποια από τα παλιά σας έπιπλα. Οποιοδήποτε τραπεζάκι, όσο φθαρμένο ή ντεμοντέ και να σας φαίνεται, αποκτά ζωή αν το βάψετε λευκό. Ούτως ή άλλως, την stylish πινελιά τη δίνουν πάντα τα μικρά διακοσμητικά αντικείμενα, όπως το ριγέ βάζο που βλέπετε στη φωτογραφία (€17, Octopus) ή το επιδαπέδιο φωτιστικό (εντάξει, αυτό κοστίζει €246 διότι είναι της γνωστής εταιρίας Le Klint, αλλά σίγουρα έχετε δει κάποιο παρεμφερές στο IKEA).
Δικαιολογία #3: «Φοβάμαι μήπως το αποτέλεσμα θυμίζει νοσοκομείο».
Και καλά κάνετε, διότι το πολύ λευκό, όπως οποιοδήποτε πράγμα στον υπερθετικό, κουράζει. «Σπάστε» το με ένα έντονο στοιχείο, όπως ένα σκούρο πίνακα/ πόστερ ή ένα μαξιλάρι σε έντονο χρώμα. Προσοχή όμως, πρέπει να έχετε μόνο ένα, το πολύ δύο, αντικείμενα με χρώμα. Διαφορετικά χαλάει και πάλι το concept του απόλυτου λευκού.
Δικαιολογία #4: «Φοβάμαι μήπως είναι ψυχρός ο χώρος».
Αυτό αντιμετωπίζεται εύκολα με δύο τρόπους: για αρχή, ο φωτισμός. Στη φωτογράφηση χρησιμοποιήθηκαν λάμπες LED, τις οποίες μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα με ηλεκτρολογικό εξοπλισμό και οι οποίες μάλιστα καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια από τις κανονικές. Διαλέξτε ένα θερμό χρώμα για να «ζεστάνετε» το χώρο, όπως το κόκκινο ή το πορτοκαλί, και να πετύχετε ένα chic φουτουριστικό εφέ. Ο δεύτερος τρόπος είναι με την επιλογή των υφασμάτων. Όσο περισσότερα φυσικά υλικά, τόσο το καλύτερο. Διαλέξτε ένα ξύλινο λευκό τραπέζι αντί για μεταλλικό, και δέρμα ή γούνα για τον καναπέ, τις πολυθρόνες και τα μαξιλάρια σας. Αυτομάτως θα δημιουργήσουν μια cozy αίσθηση.
Δικαιολογία #5: «το σπίτι δεν είναι δικό μου, το νοικιάζω».
Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Εσείς μένετε μέσα, εσείς θα το απολαύσετε αν ασχοληθείτε να το διακοσμήσετε. Και άλλωστε φεύγοντας, μπορείτε να τα πάρετε όλα μαζί σας. Λευκούς τοίχους θα βρείτε και στο επόμενο σπίτι.