Σεξ: Μήπως κρύβεις μέσα σου μια Samantha;

Samantha Jones... Μια γυναίκα χωρίς ταμπού. Απελευθερωμένη, δυναμική. Ελεύθερη. Αυτό ακριβώς είναι και το χαρακτηριστικό της που δεν διαπραγματεύεται. Αυτή ακριβώς είναι και η γοητεία της. Η ιδανική γυναίκα;


Λατρεύει το σεξ και σιχαίνεται τις δεσμεύσεις. Αποζητά την ηδονή και τίποτα παραπάνω. Η συμπεριφορά της θυμίζει άντρα, όμως η θηλυκότητά της ξεπερνά πολλές γυναίκες.
Ίσως ο πιο αγαπημένος χαρακτήρας του Sex & the City, που πάνω από την προσωπική της ελευθερία δεν έβαλε ούτε τον Absolute Hunk. Είναι η γυναίκα, που όταν ένιωσε τη ζήλια να την κυριεύει και να χάνει τον έλεγχο, χώρισε με τη θεϊκή ατάκα: “I love you, but I love me more!” (Σε αγαπάω, αλλά αγαπάω εμένα περισσότερο).

Μια γυναίκα με ακλόνητη αυτοπεποίθηση, μια γυναίκα που σιχαίνεται ό, τι βρωμάει συναισθηματισμό. Κυνική; Ρεαλίστρια; Ή απλά με ισχυρό αίσθημα αυτοπροστασίας; Αγαπά τόσο πολύ το σεξ ή απλά έχει βρει τον τρόπο να αποφύγει το συναισθηματικό ρίσκο που παίρνεις όταν κάνεις μια σχέση (να χωρίσεις, να πληγωθείς, να προδοθείς, να απορριφθείς όταν ερωτευτείς);

Τολμηρή σίγουρα. Ανοιχτή σε όλα. Δεν παρεξηγεί, δεν βάζει ταμπέλες, δεν “μασάει”...

Σεξ χωρίς συναίσθημα
Είναι φυσιολογικό το σεξ χωρίς συναίσθημα; “Η σεξουαλική πράξη αποτελεί μια υγιή έκφραση της σεξουαλικότητάς μας είτε είμαστε ερωτευμένοι, είτε όχι, είτε βρισκόμαστε σε μια σχέση, είτε όχι” σύμφωνα με την σεξολόγο Ελεάνα Ελευθερίου.

“Η γυναίκα της σύγχρονης κοινωνίας εργάζεται, συμμετέχει στα κοινά, διεκδικεί πολιτική παρουσία και δικαιώνεται στην ερωτική πρωτοβουλία χωρίς τις προκαταλήψεις της παραδοσιακής μορφής όπου το δίπολο σχέση έπρεπε να έχει στον ισχυρό ενεργητικό ρόλο το άρρεν και στον παθητικό το εύθραυστο θήλυ” συμπληρώνει η κα. Ελευθερίου.

Ίσως για αυτό λατρέψαμε την Samantha. Άλλες γιατί έβλεπαν το alter ego τους, αλλές γιατί έβλεπαν αυτό που ήθελαν και δεν τολμούσαν, άλλες γιατί θα ήθελαν αλλά δεν το επιτρέπει ο χαρακτήρας τους.

Η ελευθερία της και η ακομπλεξάριστη συμπεριφορά της απέναντι στο σεξ ήταν αυτό που την έκανε ξεχωριστή και αυτό που σόκαρε ενδεχομένως.

Ελευθέρων ηθών;

Αν ρωτήσεις έναν άντρα για τον συγκεκριμένο χαρακτήρα του σίριαλ, σίγουρα θα σου πει ότι πρόκειται για μια μεγάλη “μπιπ”! Έτσι δίδαξαν οι προκαταλήψεις και τα κοινωνικά κατεστημένα.
Δεν μπορεί όμως μια γυναίκα να κάνει σεξ χωρίς να εμπλέκεται συναισθηματικά; Σύμφωνα με την ψυχολόγο μπορεί. Σύμφωνα με την κοινωνία, νομίζω όχι ακόμα. Κινδυνεύει να κακοχαρακτηριστεί. Κι εκεί έρχεται η ισχυρή αυτοπεποίθηση ως αμυντικό όπλο απέναντι στον σχολιασμό.

Και το συναίσθημα;

Ωραία όλα αυτά, ας μην ξεχνάμε όμως ότι πρόκειται για σίριαλ. Για έναν φανταστικό δηλαδή χαρακτήρα. Γίνεται κάποιος να επιλέγει να ζει χωρίς συναίσθημα; Αντέχει; Για πάντα;
“Μπορεί μια γυναίκα να κάνει σεξ χωρίς να εμπλέκεται συναισθηματικά, φτάνει αυτό να μην αποτελεί πάντα τη μοναδική επαφή με το άλλο φύλο, αποκλείοντας συνειδητά την ύπαρξη οποιασδήποτε περαιτέρω σχέσης και συναισθηματικής επαφής” εξηγεί η σεξολόγος Ελεάνα Ελευθερίου.

“Η φαινομενικά άκρατη σεξουαλική επιθυμία, η συνεχής ανάγκη ικανοποίησής της και η επιβεβαίωση μέσα από τη συχνή εναλλαγή συντρόφων, εμφανίζοντας πλήρη άρνηση για συναισθηματική εμπλοκή, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως οικουμενική γυναικεία φαντασίωση” συνεχίζει η κ.Ελευθερίου.

“Αυτή η εικόνα του υπερερωτισμού, της υπέρμετρης σεξουαλικότητας και του πάθους σε συνδυασμό με την απόρριψη οποιουδήποτε ενδεχόμενου ανθρώπινης επαφής, μπορεί να υποκρύπτει βαθύτερο τρόμο μπροστά στην ενδεχόμενη σύναψη σχέσης ή και γενικότερα στη σοβαρότερη δέσμευση ενώ συχνά είναι μια άμυνα (που αποτελεί ασυνείδητο μηχανισμό), πιο συγκεκριμένα μια αμυντική διαδικασία, σε βαθιά κρυμμένα αισθήματα κατωτερότητας και μειονεξίας ή φόβους”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...