Νευρική ανορεξία, νευρική βουλιμία και οι επιπτώσεις τους στα δόντια

Έρευνες που έχουν γίνει σε αθλητές και φοιτητές αποδεικνύουν ποσοστό συχνότητας νευρικής ανορεξίας στις γυναίκες 0,03% και νευρικής βουλιμίας 1% στις γυναίκες και 0,1% σε άνδρες.
Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 8 περιπτώσεις σε πληθυσμό 100,000 ατόμων για την ανορεξία και σε 12 περιπτώσεις ανά 100,000 ατόμων για την νευρική βουλιμία.

Τόσο η νευρική ανορεξία, όσο και το αντίθετό της, η νευρική βουλιμία, είναι οι σύγχρονες ασθένειες του δυτικού πολιτισμού.
Η νευρική βουλιμία χαρακτηρίζεται από επίμονη ενασχόληση κάποιου με το βάρος του σώματός του, επαναλαμβανόμενα βουλιμικά επεισόδια (κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφών σε μικρή χρονική περίοδο) ακολουθούμενα από αυτοπροκαλούμενο εμετό, χρήση καθαρτικών, αφαγία, ή υπερβολική άσκηση για τον έλεγχο του βάρους.
Ο εμετός είναι οξύ και διαβρώνει την αδαμαντίνη των δοντιών. Η εκτεταμένη απασβεστίωση και διάλυση λόγω του εμετού, μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη απώλεια της αδαμαντίνης.
Η διάβρωση που σχετίζεται με επαναλαμβανόμενο εμετό, οδηγεί σε λέπτυνση και αποκοπή των κοπτικών άκρων των μπροστινών δοντιών. Οι βλάβες είναι μη αντιστρεπτές και αυτοί οι ασθενείς μπορούν να αποκαταστήσουν το χαμόγελό τους, μόνο με αισθητική οδοντιατρική.
Η διάβρωση των δοντιών, θα πρέπει να διαχωριστεί από κάποιες άλλες αιτίες πριν συσχετιστεί με την νευρική βουλιμία ή ανορεξία που είναι οι ακόλουθες : Η νόσος της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, ο αλκοολισμός, η ακτινοβολία ως θεραπεία του καρκίνου, η χρήση μασώμενης ασπιρίνης, η εγκυμοσύνη, η υπερβολική κατανάλωση όξινων.
Παράλληλα, για να γίνει διάγνωση της νόσου, πρέπει να εξαιρεθεί το έντονο οριζόντιο βούρτσισμα, το οποίο διαβρώνει την αδαμαντίνη κάνοντας την λεπτή, διαφανή και εύθραυστη.

prinmetaΑντιμετώπιση του προβλήματος.

Αρχικά θεωρώ ότι πρέπει κάποιος να αναγνωρίσει και στην συνέχεια να παραδεχτεί το πρόβλημα.
Στην πορεία, πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια σε εξειδικευμένους ψυχολόγους, ψυχιάτρους και διατροφολόγους.
Όταν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, τότε απευθυνόμαστε στον οδοντίατρο,ασχολούμενο με την αισθητική οδοντιατρική, για την αποκατάσταση των βλαβών που έχουν υποστεί τα δόντια, από τον αυτοπροκαλούμενο εμετό.
Οι βλάβες στην αδαμαντίνη των μπροστινών δοντιών αποκαθίστανται με veneers πορσελάνης ή ολοκεραμικές στεφάνες, όταν η φθορά είναι εκτεταμένη. Στα πίσω δόντια χρησιμοποιούμε inlays ή tabletops πορσελάνης «σφραγίσματα από πορσελάνη» όταν τα φύματα των δοντιών, έχουν καταστραφεί. Παράλληλα, κάνουμε συστηματικές φθοριώσεις στο ιατρείο, σε συνδυασμό με την χρήση σκευασμάτων φθορίου στο σπίτι.


Πολύτιμες συμβουλές που μπορείτε να εφαρμόσετε μόνοι σας στο σπίτι.  

·  Μετά τον εμετό, ξεπλύνετε το στόμα σας με 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα, αναμειγμένη με
250ml νερό. Αυτό βοηθάει στην εξουδετέρωση των οξέων που βλάπτουν την αδαμαντίνη.
·  Καθημερινή εφαρμογή φθορίου βοηθά στη σκλήρυνση της αδαμαντίνης.
·  Μετά τον εμετό δεν πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας για 1 ώρα.
·  Χρήση μαλακής οδοντόβουρτσας.
·  Καθαρισμό της γλώσσας.
·  Πρέπει να πίνετε αρκετό νερό για να μειώνεται το όξινο ph του στόματος.
·  Κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών χωρίς ζάχαρη.
·  Να πίνετε με καλαμάκι όξινους χυμούς, όπως πορτοκάλι ή αναψυκτικά, ώστε να μην κατευθύνεται άμεσα το οξύ στα δόντια.

Βουλιμία

Η βουλιμία δημιουργεί κατεστραμένα κοπτικά άκρα και γλωσσικά, εξαφάνιση της αδαμαντίνης των δοντιών. Αυτή η φθορά δημιουργείται από τα οξέα του στομάχου. Η έλλειψη αδαμαντίνης κοπτικά και γλωσσικά δημιουργεί ευαισθησία στο κρύο και στο γλυκό. Αυτά τα δόντια είναι εκτεθειμένα στην τερηδόνα, διότι λόγω έλλειψης αδαμαντίνης δεν είναι αρκετά δυνατά, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από κατάγματα.

Δίαιτες αστραπή

Σήμερα, για να είναι οι άνθρωποι «υγιείς» και « όμορφοι» δοκιμάζουν δίαιτες αστραπή.
Αυτές οδηγούν σε :
1.    έλλειψη vit D, B-12, Ca+2
2.    έλλειψη ιχνοστοιχείων       
3.    έλλειψη πρωτεϊνών

Kαι οι 3 ομάδες θεωρούνται πολύ σημαντικές για την υγεία των δοντιών και των ούλων. Η υψηλή δίαιτα σε φρούτα, οδηγεί σε υψηλή λήψη φυσικών σακχάρων. Αυτά δημιουργούν τερηδόνα και καταστρέφουν την αδαμαντίνη.

Διαιτητικά χάπια

Οδηγούν σε μείωση του σάλιου ως παρενέργεια η οποία αυξάνει τα επίπεδα οξέων στη στοματική κοιλότητα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η δημιουργία τερηδόνας.
Την ίδια παρενέργεια κάνουν και τα αντικαταθλιπτικά.

Η εστίαση, στις δυτικές κοινωνίες στην απόκτηση του τέλειου σώματος, εξωθεί τους ανθρώπους στα άκρα. Το φαινόμενο, τόσο της νευρικής ανορεξίας , όσο και της νευρικής βουλιμίας, έχει έξαρση.
Οι συνέπειες είναι ανεπανόρθωτες, τόσο για την γενικότερη υγεία μας, όσο και για την υγεία του χαμόγελού μας.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...