Λιγούρες: Άκου την πείνα σου

Δεν είναι μόνο οι έγκυες που έχουν λιγούρες. Για του λόγου το αληθές, όποιος δεν έχει αισθανθεί ποτέ μια πελώρια λαχτάρα για σοκολάτα, ή δεν έχει νιώσει ποτέ την παρόρμηση να παραγγείλει ένα ζουμερό cheeseburger με τηγανιτές πατάτες για μεσημεριανό, μπορεί να απομακρυνθεί από την σελίδα τώρα. Είμαστε όλοι εδώ; Ωραία, τώρα μπορούμε να συνεχίσουμε.

Η διαπίστωση πως θέλετε τόσο πολύ μια σοκολάτα, που μπορείτε σχεδόν να αισθανθείτε την γεύση της στο (άδειο, για λίγο ακόμα) στόμα σας μπορεί να σημαίνει κάτι παραπάνω από το ότι απλά τη λιγουρεύεστε. Ιδού τα μηνύματα που προσπαθεί να σας στείλει ο οργανισμός σας, όταν σας ζητά επίμονα…

…Σοκολάτα: Δεν είχατε δύσκολη μέρα, δεν είναι –για τις γυναίκες– «εκείνες» οι μέρες του μήνα, κι όμως λαχταράτε απελπισμένα μια σοκολάτα. Η λιγούρα σας ενδέχεται, σύμφωνα με τους διατροφολόγους, να οφείλεται σε έλλειψη μαγνησίου ή αντιοξειδωτικών –στοιχείων που εμπεριέχονται σε μεγάλες ποσότητες στη σοκολάτα. Το μαγνήσιο είναι ζωτικό για το νευρικό σύστημα, τα κόκκαλα και το ανοσοποιητικό, αλλά καλό θα ήταν τις περισσότερες φορές να το αναζητάτε σε υγιεινότερη… συσκευασία, όπως οι ξηροί καρποί και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Όσον αφορά τα αντιοξειδωτικά, εκτός από τη σοκολάτα, μπορείτε να τα βρείτε σε φρούτα που έχουν έντονο χρώμα, ιδιαίτερα τα κίτρινα, τα πορτοκαλί, τα κόκκινα και τα μοβ –σκεφτείτε πιπεριές και μούρα.

…Γλυκά: Δύο μπορεί να είναι οι λόγοι που λιγουρεύεστε γλυκές τροφές, όπως μπισκότα ή ζαχαρωτά: είτε έχουν μειωθεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, είτε σας λείπει χρώμιο, το οποίο βοηθά στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αναζητήστε την υγιεινότερη εναλλακτική στο μπρόκολο και το κοτόπουλο, που περιέχουν χρώμιο σε επαρκείς ποσότητες.

…Καφέ: Αν πίνετε κατά κανόνα πέντε καφέδες την ημέρα, πιθανότατα η λαχτάρα σας οφείλεται στον εθισμό της καφεΐνης. Αν, όμως, νιώσετε ξαφνικά την επιθυμία για ένα διπλό εσπρέσο, ενώ κατά κανόνα δεν πίνετε καφέ, μάλλον θα οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου. Ο σίδηρος βοηθά στην μεταφορά οξυγόνου στο αίμα, πράμα που σημαίνει πως η έλλειψή του προκαλεί αίσθημα υπνηλίας –εξ ου και η επιθυμία για καφεΐνη. Αν θέλετε να αποφύγετε τον καφέ, ιδανικές πηγές σιδήρου είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια και το κόκκινο κρέας.

…Τηγανιτές πατάτες: Έκπληξη νούμερο ένα: στην πραγματικότητα, δεν λιγουρεύεστε τις ίδιες τις πατάτες, αλλά το αλάτι τους. Έκπληξη νούμερο δύο: ο οργανισμός σας, ζητώντας αλάτι, προσπαθεί να σας πει πως έχει αφυδατωθεί. Δοκιμάστε να πιείτε πολύ νερό, και η λιγούρα σας θα εξαφανιστεί.

…Burger: Αυτό μπορείτε να το μαντέψετε εύκολα. Αν δεν είναι οι τηγανιτές πατάτες που το συνοδεύουν εκείνες που στην πραγματικότητα λιγουρεύεστε –οπότε εμπίπτετε στην παραπάνω κατηγορία– ο οργανισμός σας προσπαθεί να σας πει πως του λείπει πρωτεΐνη. Αναζητήστε την σε υγιεινότερες και λιγότερο φορτωμένες με θερμίδες εναλλακτικές όπως το άπαχο κρέας, τα αυγά και τα όσπρια.

…Αναψυκτικά: Η λαχτάρα για αναψυκτικά έχει να κάνει με την έλλειψη ασβεστίου. Όχι, όμως, πως τα αναψυκτικά αποτελούν πηγή ασβεστίου –το αντίθετο. Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει είναι ότι, καθώς τα αναψυκτικά στραγγίζουν το ασβέστιο από τα κόκκαλα, ο οργανισμός σας απορροφά το ασβέστιο και ζητά αναψυκτικό για να πάρει περισσότερο. Τα κόκαλά σας θα σας ευγνωμονούν αν κόψετε τα αναψυκτικά και αναζητήσετε τις σωστές πηγές ασβεστίου, όπως τα γαλακτοκομικά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

…Μπάρμπεκιου: Αν δεν είναι απλά ότι θέλετε να μαζέψετε την παρέα στον κήπο για να γιορτάσετε τον ερχομό της άνοιξης, αλλά λιγουρεύεστε το ελαφρώς καμένο κρέας, το στοιχείο που σας λείπει είναι ο άνθρακας. Επειδή, όμως, το κάψιμο που προκαλεί το κάρβουνο στο κρέας ενδέχεται να είναι καρκινογόνο, είναι προτιμότερο να αναζητήσετε τον άνθρακα στην… απροσδόκητη πηγή των φρέσκων φρούτων.


http://www.in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...