Σεξ και καλή υγεία πάνε πακέτο

Ανάμεσα στο σεξ και την καλή υγεία υπάρχει σχέση εξάρτησης: η καλή υγεία αποτελεί προϋπόθεση για τη σεξουαλική επαφή, ενώ το σεξ προάγει την υγεία.
Πρωτότυπες μελέτες έχουν δείξει ότι στα άτομα εκείνα που έχουν αυξημένη συχνότητα σεξουαλικής ευχαρίστησης ο κίνδυνος θνησιμότητας είναι 50% χαμηλότερος συγκριτικά με τα άτομα που έχουν μικρή συχνότητα ερωτικών επαφών, και κυρίου οργασμού. 

Για να καταλήξουν ωστόσο δυο άνθρωποι στο κρεβάτι και να σταθούν στο ύψος των... περιστάσεων θα πρέπει να είναι υγιείς (σωματικά και ψυχικά), αφού θα πρέπει να συντελεστούν συγκεκριμένες διεργασίες στον οργανισμό, οι οποίες όταν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγείας δεν είναι εφικτές. Άρα το ότι κάνει κανείς σεξ είναι μια απόδειξη ότι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν έχει κάποιο σημαντικό ενδοκρινολογικό, κυκλοφορικό, νευρολογικό ή ψυχιατρικό πρόβλημα (π.χ. κατάθλιψη). Παρόλο που δεν έχει διευκρινιστεί αν το σεξ είναι μία από τις αιτίες της μακροβιότητας ή αν το σεξ και η μακροβιότητα αποτελούν «σύμπτωμα» της καλής υγείας, φαίνεται ότι μπορεί να είναι και ένα «εργαλείο» για τη διατήρηση της. Αρκεί βέβαια να λαμβάνονται πάντα οι απαραίτητες προφυλάξεις.
Φυσική κατάσταση
Εκτός του ότι είναι απολαυστική, η διαδικασία του σεξ δίνει στον οργανισμό ένα πλεονέκτημα ανάλογο με αυτό που θα έδινε μια χαμηλού τύπου αερόβια άσκηση. Όσο αυξάνει η συχνότητα, η διάρκεια και η ένταση του βοηθάει στην καλύτερη αιμάτωση των συστημάτων του οργανισμού όπως το καρδιαναπνευστικό, το ουροποιογεννητικό και το νευρικό, καθώς και στην καλύτερη κατάσταση του μυϊκού τόνου, επιτυγχάνοντας έτσι μια καλή φυσική κατάσταση.
Σύμμαχος της καρδιάς
Οι τακτικές σεξουαλικά επαφές μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Σύμφωνα μάλιστα με βρετανική εργασία που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Epidemiology and Community Health, το σεξ μία με δυο φορές την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο θανατηφόρου εμφράγματος στο μισό για τους άντρες συγκριτικά με αυτούς που κάνουν σεξ λιγότερο από μία φορά το μήνα. Οι ευεργετικές αυτές επιδράσεις αποδίδονται καταρχήν στο γεγονός ότι πρόκειται για μια μορφή άσκησης (οπότε ωφελεί το καρδιαγγειακό σύστημα), ενώ επιπλέον μελέτες έχουν δείξει ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό απέναντι στις φλεγμονές που συνδέονται με καρδιοπαθές. Παράλληλα, μια «πλούσια» και ισορροπημένη σεξουαλική ζωή ενισχύει την ψυχική υγεία, η οποία έχει τεκμηριωμένα άμεση σχέση με τις καρδιαγγειακές παθήσεις (είναι γνωστό ότι η κατάθλιψη και το στρες αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα).
Το σεξ ενισχύει και τη γονιμότητα σύμφωνα με μελέτη, η ποιότητα των σπερματοζωαρίων ενός άντρα που εκσπερματίζει κάθε μέρα είναι πολύ καλύτερη από κάποιου που εκσπερματίζει λιγότερο συχνά. Όσον αφορά στις γυναίκες, έχει διαπιστωθεί ότι οι μικροκινήσεις του κόλπου, του τραχήλου και της μήτρας πριν ή κατά τη διάρκεια του οργασμού βοηθούν στη μετακίνηση του σπερματοζωαρίου και τη σύλληψη.
Αγχολυτικό και υπνάγωγο
Η διαδικασία της σεξουαλικής πράξης ξεκινάει από την επιθυμία η οποία σχετίζεται ισχυρά με ένα σύστημα «αμοιβής» του εγκεφάλου. Το σύστημα αυτό χαρακτηρίζεται από κάποιους νευρομεταβιβαστές, τις μονοαμίνες (σεροτονίνη, ντοπαμίνες, καιεχολαμίνη), οι οποίες βελτιώνουν τη διάθεση. Όταν έχουμε μια επιτυχία ή μια απόλαυση (μεταξύ των οποίων και το σεξ), οι ουσίες αυτές αυξάνονται, με αποτέλεσμα να νιώθουμε μεγάλη ευφορία κατά τη διάρκεια αλλά και γαλήνη μετά τη σεξουαλική επαφή. Ακόμα και ο ύπνος που ακολουθεί σε πολλές περιπτώσεις οφείλεται στην αύξηση της σεροιονίνης. Επιπλέον, πριν από τον οργασμό και την εκσπερμάτιση υπάρχει μια κορύφωση στο αυτόνομο νευρικό σύστημα (αυξημένες σφίξεις, αναπνοές κ.λπ.), η οποία οδηγεί μετά σε μια χαλάρωση που αντανακλάται στην αναπνοή, την κυκλοφορία και τη νοητική κατάσταση. Αναμφισβήτητα η ικανοποιητική σεξουαλική ζωή βοηθάει στο να ενισχυθεί η σχέση, να εκφραστούν συναισθήματα και να τονωθεί η αυτοπεποίθηση, καταστάσεις που συμβάλλουν στη μείωση του άγχους.
Φυσικό παυσίπονο
Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης (όπως και άλλων έντονων δραστηριοτήτων) εκκρίνονται στον οργανισμό οι ενδοφρίνες (φυσιολογικές μορφίνες), ορμόνες οι οποίες προκαλούν ευχαρίστηση αλλά έχουν και παυσίπονο δράση. Έτσι, όταν κανείς είναι υπό την επήρεια αυτών των ουσιών (κατά τη διάρκεια και για περίπου 1 ώρα μετά το σεξ), ο πόνος μειώνεται.
Αναπαραγωγική υγεία
Όσο περισσότερο εκσπερματώνει (είτε με σεξ είτε με αυτοϊκανοποίηση) ένας άντρας τόσο καλύτερης ποιότητας είναι τα σπερματοζωάριά του. Αν και ο ακριβής μηχανισμός βάσει του οποίου συμβαίνει αυτό δεν είναι γνωστός, πιθανολογείται ότι όσο λιγότερα σπερματοζωάρια ελευθερώνονται τόσο περισσότερα παραμένουν στις αποθήκες του οργανισμού και τόσο μειώνεται ο ρυθμός παραγωγής τους. Τα «αποθηκευμένα» σπερματοζωάρια εκτίθενται σε διαδικασίες φθοράς, οι οποίες αλλοιώνουν το DNA εμποδίζοντας την ικανότητα σύλληψης ή κληροδοτώντας μικροβλάβες στο παιδί. Συμφωνά με μελέτη που ανακοινώθηκε πριν από δυο χρόνια στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, η ποιότητα των σπερματοζωαρίων ενός άντρα που εκσπερματίζει κάθε μέρα για 7 συνεχόμενες μέρες είναι πολύ καλύτερη από κάποιου που εκσπερματίζει λιγότερο συχνά. Όσον αφορά στις γυναίκες, έχει διαπιστωθεί ότι οι μικροκινήσεις του κόλπου, του τραχήλου και της μήτρας πριν ή κατά τη διάρκεια του οργασμού, μπορεί να μην απαιτούνται, αλλά βοηθούν στη μετακίνηση του σπερματοζωαρίου και τη σύλληψη.

Στην πρώτη σε βάθος χρόνου μελέτη που έγινε για τη γήρανση του πληθυσμού το 1982, διαπιστώθηκε πως όσο πιο συχνές επαφές έχουν οι άντρες τόσο μειώνεται η θνησιμότητα τους. Όσο για τις γυναίκες, η θνησιμότητα τους μειώνεται όσο περισσότερο απολαμβάνουν το σεξ.

Καλύτερη υγεία του προστάτη

Οι τακτικές εκσπερματίσεις έχουν θετική επίδραση στον προστάτη αδένα, ο οποίος παράγει το υγρό μέσα στο οποίο «κολυμπούν» τα σπερματοζωάρια. Σύμφωνα με παρατηρήσεις στο γενικό πληθυσμό, οι άντρες που δεν εκσπερματίζουν τακτικά έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα με τον προστάτη τους.
Άμυνα στο κρυολόγημα
Δυο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα σεξ αυξάνει την ανοσοσφαιρίνη Iga, η οποία αποτελεί πρώτης γραμμής άμυνα απέναντι στις λοιμώξεις του αναπνευστικού αλλά και άλλου είδους. Η αιτία της αύξησης αυτής δεν είναι γνωστή. Οι ερευνητές εικάζουν ωστόσο ότι ίσως υπάρχει μια σχέση με τη μείωση του άγχους που προκαλεί το σεξ, το οποίο άγχος αποδεδειγμένα μειώνει την Iga.
Ναι μεν, αλλά...
Συμφωνά με την καταξιωμένη σεξολόγο Sandra Leiblum, η σεξουαλικότητα έχει τόσα πρόσωπα όσοι είναι και οι άνθρωποι σε αυτό τον πλανήτη। Δεδομένου ότι κάθε άνθρωπος μπορεί να αντιλαμβάνεται και να βιώνει τη σεξουαλικότητά του διαφορετικά και κάτω από διαφορετικές συνθήκες δεν μπορεί κανείς να μιλάει «απόλυτα». Για παράδειγμα, μπορεί το σεξ να θεωρείται χαλαρωτικό, αλλά πολλές φορές, για να φτάσει κανείς στη σεξουαλική πράξη, προηγείται μια περίοδος έντονης διέγερσης. Το ευκαιριακό σεξ μπορεί σε κάποιους να προκαλεί ενοχές, που ενδεχομένως να οδηγήσουν στην κατάθλιψη, για κάποιους άλλους όμως είναι αγχολυτικό. Επιπλέον η έντονη σεξουαλική επιθυμία και η υπερβολική σεξουαλική δραστηριότητα μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα (αγωνία για εύρεση συντρόφου, ανησυχία για απόρριψη από τον σύντροφο κ.λπ.). Παρόλο που το σεξ θεωρείται σύμμαχος της καρδιάς, αν κατά τη διάρκεια της πράξης το στρες είναι αυξημένο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Επειδή λοιπόν πολλές άλλες παράμετροι παίζουν ρόλο στο πώς ο κάθε οργανισμός και η κάθε προσωπικότητα θα «αφομοιώσει» μια σεξουαλική εμπειρία μπορούμε να αναφερόμαστε γενικά στα οφέλη, χωρίς ωστόσο να ξεχνάμε ότι κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή.


http://gynaika-news.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...