Η μάνα και ο γιος της

Μια σχέση που διαφέρει από μάνα σε γιο, αλλά έχουν όλες κάποια στοιχεία που είναι όμοια και μάλιστα θα πω ότι είναι τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της τόσο περίεργης ανεξήγητης σχέσης. Είναι αυτή η σχέση που φέρνει σε δύσκολη θέση τον γιο και ίσως κάποιες φόρες την μάνα.


Η γυναίκα όταν γεννήσει το γιο της, έτσι τον ονομάζει από την πρώτη στιγμή που τον παίρνει αγκαλιά, δικό της γιο, αμέσως μπαίνει στην διαδικασία της αποκλειστικότητα!
Μην σας ακούγεται τρελό, έτσι είναι η πραγματικότητα. Είναι αυτό το ρημάδι το οιδιπόδειο σύμπλεγμα, που δημιουργείται από την πρώτη επαφή και διαρκεί για αρκετά χρόνια. Ίσως και για πάντα.
Αυτό λοιπόν το σύμπλεγμα πρέπει να το καταλάβουμε όσες έχουμε γιους και να προσπαθήσουμε να το καταπολεμήσουμε, πριν να είναι αργά. Είναι μια κατάσταση που αν συνεχίσει να υπάρχει και μετά τον έβδομο χρόνο του παιδιού, τότε του δημιουργούνται άλλου είδους προβλήματα, που το ακολουθούν σχεδόν σε όλη την διάρκεια της ζωής του.
Αρχίζει λοιπόν να φωλιάζει μέσα της ο φόβος  για  την απομάκρυνσή του, είτε για τις σπουδές του, είτε για το μεγάλο βάσανο των άντρων που λέγετε στρατός, είτε γιατί θα τον δει κάποια στιγμή να ντύνεται γαμπρός και να μπαίνει ανάμεσά τους μια άλλη γυναίκα! Περνά από κάποια στάδια παραφροσύνης θα έλεγα και αυτά θα προσπαθήσω να περιγράψω, με αρκετό χιούμορ αλλά και με πολλές αλήθειες.
Όσο λοιπόν  είναι μικρός τον έχει γύρω της και κάτω από την φούστα της, όπως λέμε χαρακτηριστικά. Όταν όμως ο μικρός αρχίζει να μπαίνει στην εφηβεία και να θέλει να νιώσει ελεύθερος, να νιώσει ανεξάρτητος από την φούστα της μάνας του και να ψάξει για άλλες φούστες πιο κοντές ίσως και πιο στιλάτες, ξεπροβάλει ο φόβος της μάνας.

Αρχίζει λοιπόν:
- Ποιο ήταν αυτό το κοριτσάκι αγάπη μου, που σε πήρε τηλέφωνο; Ήθελε κάτι για το σχολείο ;
- Όχι ρε μανά κάτι άλλο ήθελε.
- Τι αγόρι μου, θέλεις να μου πεις ;
- Δεν θέλω και δεν μπορώ τώρα ίσως κάποια άλλη φορά !
Το πρώτο χτύπημα ήρθε! Πάει στον άντρα της…. «Μα να μου πει έμενα, άσε με τώρα ! Εσύ δεν μιλάς; Ξέρεις κάτι ; Μίλησες καθόλου μαζί του ;» κτλ
Αγώνας δρόμου αρχίζει για την μάνα από εκείνη την στιγμή. Βάζει το εαυτό της να τρέχει να προλάβει όλες τις αλλαγές και εξελίξεις που συμβαίνουν στον γιο της, μήπως και αυτός ξεφύγει ή τον αρπάξει καμία πονηρή κοπελίτσα μεγαλύτερη και της τον κάνει άντρα από τόσο νωρίς ! Το μυαλό της φτιάχνει συνεχώς σενάρια. Από την άλλη χαίρετε που είναι αντράκι το αγόρι της και τον κυνηγούν οι κοπελίτσες, αλλά γι’ αυτήν «είναι ακόμα νωρίς !».
Όμως και σε λίγο πιο μεγάλη ηλικία, όταν ο γιος αρχίζει:
- Μάνα σήμερα θα μείνω στον Γιώργο, γιατί θα έρθουν κάποιες φίλες και φίλοι να δούμε όλοι μαζί ταινία!
Πρώτο καρδιακό! Ναι αγόρι μου να μείνεις, τα άλλα παιδία θα φύγουν ή θα μείνουν; (εννοώντας πάντα τα θύλακα παιδία).
- Οι γονείς του Γιώργου θα είναι εκεί; Και διάφορα τέτοια...
- Όχι δεν θα είναι και δεν ξέρω αν θα μείνουν αλλά παιδία .
Φεύγει και η μανά τρέχει στο τηλέφωνο, έλα Κατερίνα έρχεται εκεί ο μικρός μου (15 -16 ετών) θα είσαστε σπίτι ;

- Όχι καλή μου, εγώ με τον Μπάμπη θα βγούμε, για αυτό και κανόνισε ο μικρός να έρθουν συμμαθητές και φίλοι του να δουν ταινία .
- Ξέρεις, μου είπε ότι θα είναι και κοπέλες εκεί !
- Άστα, κι έμενα με σκαει αυτό. Καλά, οι μάνες των κοριτσιών, που τις εμπιστεύονται και τις αφήνουν να πάνε μαζί με αγόρια σε ένα σπίτι; Θα θελα να ξέρα, δεν έχουν λογική αυτές οι γυναίκες ;
- Να σου πω, θα πάρεις εσύ δυο φόρες τηλέφωνο και άλλες δυο εγώ, για να ελέγχουμε την κατάσταση, εντάξει ;
- Ναι – ναι,  θα πάρω !
Δεύτερο χτύπημα και μάλιστα μεγάλο. Αυτή η βράδια είναι βασανιστική, περνούν από το μυαλό της τρελές εικόνες. Όπως το αγοράκι της σε ένα δωμάτιο με μια «μουλάρα» από επάνω του να τον ζουλάει κτλ. Οπότε και παίρνει το πρώτο τηλέφωνο.
- Έλα αγάπη μου, όλα καλά; Φάγατε κάτι, πως περνάτε; Είστε πολλά παιδία; Μην το ξημερώσετε. Και σε παρακαλώ βαλε κάτι στο στόμα σου !
Απαντήσεις του γιου :
- Ναι, ναι, ναι, άντε ρε μάνα κλείσε χάνω την επαφή με την εξέλιξη του θέματος.
Εξελίξεις του θέματος; Επαφή; Λέξεις που βασανίζουν τον μυαλό της, κρατιέται με νύχια και με δόντια να μην πάρει αμέσως  τηλέφωνο ξανά !
Την δεύτερη φορά, παίρνει και λεει:
- Να βάλεις πυτζαμουλες μην κρυώσεις το βράδυ!
Κι έρχεται κατακούτελα η απάντηση:
- Δεν πήρα, θα κοιμηθώ γυμνός !

Δεν πιστεύει αυτά που ακούν τ’ αυτιά της, αδύνατο να κλείσει μάτι όλο το βράδυ και την άλλη ήμερα έρχεται και το κερασάκι στην τούρτα! Γυρίζει ο μικρός στο σπίτι με ένα χαμόγελο πονηρό!
- Καλώς το μου, έλα καρδιά μου να σου βάλω κάτι να τσιμπήσεις για πρωινό, γιατί είναι τα μάτια σου κόκκινα τι έπαθες ;
- Μάνα εχθές ήταν μια τέλεια βραδιά! Τα έφτιαξα με τη Μελίνα, γ__ώ τα κορίτσια η Μελίνα, πολύ καλό κορίτσι σου λεω !
Έμφραγμα!
Πετάγεται ο πατέρας :
- Για έλα αγοράκλα μου να πεις τι έγινε.
Με το που τελειώνει η συζήτηση με τον πατέρα , πέφτει επάνω στον πατέρα η μάνα .
- Λέγε ποια είναι, που την ξέρει, πόσων χρόνων είναι και που μένει !
Εκείνος γελάει και της απαντά:
- Άσε ρε γυναικά, το παιδί είναι σε ηλικία, που ψάχνει να την κάνει την κουτσουκέλα!
- Τι; Είναι μικρός! Δεν έχεις καθόλου μυαλό, είναι μόλις 16 ετών !
- Εεε για ηρέμησε, είναι ότι πρέπει, έχουμε μιλήσει εδώ και καιρό και για τα μέτρα προφύλαξης .

Εδώ η μάνα αντιλαμβάνεται πλήρως, ότι πλέον ο πατέρας είναι πιο κοντά στο γιο της και αυτή πρέπει να δείξει σεβασμό σε αυτό !
Έρχεται η πρώτη απομάκρυνση και διαρκής μάλιστα, ο βραχνάς που λέγεται «στρατός» . Άρε ανώνυμη μάνα, κλάμα που ρίχνεις !
Που θα το πάνε το παιδί μου ! Αχ και έρχεται χειμώνας και θα κρυώνει στην σκοπιά ! Δεν γίνετε να πληρώσουμε να μην πάει ; Ρε Μπάμπη, δεν παίρνεις κανένα γνωστό να βάλουμε μέσον να τον φέρνουν εδώ κοντά, να εδώ στην Αυλώνα !  Τι είναι μια ώρα δρόμος να πηγαίνουμε κάθε Σαββατοκύρακο να τον βλέπουμε και να του πηγαίνω και τα αγαπημένα του φαγητά !
Έξαλλος ο πατέρας ! Αγανακτισμένος και ο γιος !
Μαύρη περίοδος για την μάνα, άσχημο χτύπημα!

Έρχεται  και η τελευταία, αλλά και η μεγαλύτερη περίοδος που η μάνα κάθε μέρα - άντε να μην τα παραλέω - έχει να κάνει με το γιο της!
Αυτή, είναι η περίοδος που εκείνος σε ηλικία 27 ετών, έχει τελειώσει της σπουδές του και έχει αρχίσει να σταδιοδρομεί. Αυτό, ήταν το καλύτερο δώρο που της έκανε ποτέ. Ξαφνικά όμως, εκεί που όλα είναι μέλι γάλα και η σχέση τους έχει ξαναβρεί την ισορροπία της, της λεει:
- Μάνα θα μείνω με την Φωτεινή, θα νοικιάσουμε μαζί ένα σπίτι!
Τι ήταν αυτό ; Φαρμακώνεται πάλι η γυναίκα! Τι τον έπιασε πάλι και την ταλαιπωρεί!
- Καλά αγόρι μου, αυτή η κοπέλα ακόμη δεν τελείωσε τις σπουδές της, εσύ δουλεύεις ώρες. Πότε θα σου μαγειρεύει, πότε θα σου πλένει τα ρούχα σου. Εσύ κάθε μέρα πρέπει να είσαι στην τρίχα ! Μήπως θα έπρεπε να το ξανά σκεφτείς. Δεν είναι σωστό!! Εσύ θα συντηρείς το διαμέρισμα; Οι γονείς της τι λένε ; ( άμυαλοι άνθρωποι ή θέλουν να μου τον τυλίξουν)
- Ξέρεις τι βάσανα έχει η συγκατοίκηση αγόρι μου ;
Από εδώ και πέρα, μπαίνουμε σε ένα άλλο στάδιο που ονομάζεται «Η ΠΕΘΕΡΑ !»
Αυτό θα το δούμε πιο αναλυτικά αργότερα.
Όμως, ποτέ αυτή η γυναίκα που γέννησε ένα γιο, δεν θα δεχτεί ότι το αγοράκι της έχει μεγαλώσει ! Ούτε ότι μπορεί αυτό το μικρό αγοράκι να είναι ώριμο να πάρει αποφάσεις !
Είπαμε η μάνα λεει ο γιος μου και το εννοεί …είναι ο δικός της γιος και μόνο δικός της!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...