Πάρε βαθιές ανάσες!

Μάθε να αναπνέεις σωστά και νιώσε άλλος άνθρωπος!

Οι ρυθμοί της καθημερινότητας μας, μας έχουν κάνει ακόμα και να ξεχνάμε πως να αναπνέουμε σωστά. Κι όμως είναι ένα λάθος που μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία μας αλλά και στην αύξηση του stress μας.


Για αυτό δεν είναι τυχαίο πως ασκήσεις όπως η yoga ή το pilates αλλά και ο διαλογισμός, έχουν άμεση επίδραση σε ένα στρεσαρισμένο οργανισμό κυρίως μέσα από την διδασκαλία της σωστής αναπνοής.
Η Αφροδίτη Βέρρου, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Pilates & Yoga Instructor μας εξηγεί για την σημασία της αναπνοής, τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε αλλά και πώς να αναπνέουμε σωστά .

Ποιό είναι το πιο συχνό λάθος που κάνουμε στην αναπνοή και τι προβλήματα μπορεί να μας δημιουργήσει;
Δυστυχώς ο γρήγορος τρόπος ζωής μας οδηγεί στο να μην ελέγχουμε την αναπνοή μας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται γρήγορες, κοφτές και ρηχές αναπνοές. Η πνευμονική χωρητικότητα του κάθε ανθρώπου βέβαια είναι διαφορετική, όμως είτε αυτή είναι μεγάλη είτε μικρή, οι πνεύμονες δε χρησιμοποιούνται με όλη τη δυνατότητα που έχουν. Πολλές ασθένειες του σύγχρονου ανθρώπου οφείλονται στην ελλειπή οξυγόνωση. Το συχνότερο λάθος που παρατηρείται είναι η αδύναμη εκπνοή. Μετά από μια μικρή εκπνοή, ο οργανισμός δεν νιώθει την ανάγκη για μεγάλη και βαθιά εισπνοή γιατί δεν έχει αδειάσει από αέρα με αποτέλεσμα ένα μέρος από το διοξείδιο του άνθρακα να παραμένει μέσα. Ο εγκέφαλος για να λειτουργεί αρμονικά έχει ανάγκη από επαρκή οξυγόνωση. Μεγάλο ποσοστό από νοητικές ανωμαλίες του σύγχρονου ανθρώπου οφείλονται στην έλλειψη επαρκούς οξυγόνωσης. Η ανάγκη όμως για οξυγόνο δε σταματάει εδώ, αφού και το μυικό σύστημα χρειάζεται την κατάλληλη ποσότητα οξυγόνωσης για να παράγει ενέργεια. Ως αποτέλεσμα, κάθε νοητική δυσαρμονία θα επηρεάσει το σώμα και το αντίστροφο. Επίσης, η μειωμένη οξυγόνωση των ιστών επιταχύνει τη γήρανση λόγω της μόνιμης συστολής των αιμοφόρων αγγείων.

Ποιά στιγμή της μέρας αλλά και υπο ποιές συνθήκες πρέπει να κάνουμε τις παρακάτω αναπνοές;
Οι ιδανικές συνθήκες για τις ασκήσεις των αναπνοών είναι πρώτα απ’ όλα η κατάλληλη διάθεση. Δε γίνεται να κάνουμε εξαναγκαστικά κάτι το οποίο δεν μας αρέσει. Δεύτερον, είναι πολύ σημαντικός ο χώρος. Είναι καλό να είμαστε σε ήσυχο και καθαρό χώρο, ο οποίος να μας είναι οικείος έτσι ώστε να μην αποσπώμαστε από εξωτερικές επιρροές. Καλό είναι τα μάτια να είναι κλειστά, ειδικά τις πρώτες φορές έτσι ώστε να φέρουμε όλη μας τη συγκέντρωση μέσα μας, στον εαυτό μας. Πολύ σημαντικό στοιχείο για τις ασκήσεις των αναπνοών είναι και η σωστή στάση του σώματος. Καθόμαστε δηλαδή σε μια καρέκλα τόσο ψηλή ώστε τα γόνατά μας να σχηματίζουν ορθή γωνία και η σπονδυλική μας στήλη να είναι ευθεία με του ώμους χαλαρούς και τον αυχένα ευθυγραμμισμένο με αυτήν. Τέταρτον να τηρούμε τον χρόνο των αναπνοών, πχ. Αν αποφασίσουμε ότι θα ακολουθήσουμε τους 4 ή τους 6 χρόνους να το κρατήσουμε χωρίς να το αλλάζουμε στην πορεία της άσκησης. Τέλος η έμφαση στην εκπνοή! Να θυμάστε πάντα πως όσο περισσότερο αέρα βγάλουμε τόσο θα χρειαστούμε να πάρουμε! Η στιγμή της ημέρας είναι κάτι υποκειμενικό, δηλαδή διαλέγουμε μια στιγμή που ξέρουμε ότι θα είμαστε ήρεμοι, ότι δεν θα μας ενοχλήσει κανείς, και ότι θα είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνουμε. Οι καλύτερες ώρες που θα πρότεινα εγώ, είναι είτε το πρωί που έχουμε καθαρό μυαλό και είμαστε ξεκούραστοι από τον ύπνο, ή το βραδύ πριν κοιμηθούμε που έχουμε αφήσει στην άκρη τα προβλήματα της ημέρας και χαλαρώνουμε στο σπίτι μας. Βέβαια αυτό δεν είναι κανόνας, μπορούμε και κατά τη διάρκεια της ημέρας όποτε νιώθουμε ότι το έχουμε ανάγκη.

Πόσο συχνά είναι καλό να βρίσκουμε χρόνο και να κάνουμε τις ασκήσεις που προτείνετε;
Η καθημερινή άσκηση, σε μικρό χρονικό διάστημα, είναι το ιδανικότερο για να υπάρξουν ευεργετικά αποτελέσματα μέσα σε 2-3 μήνες.

Ποιά είδη γυμναστικής μπορούν να μας διδάξουν καλύτερα τις αναπνοές?
Ένα από τα είδη γυμναστικής τα οποία βοηθούν στον καλύτερο χειρισμό της αναπνοής, είναι το Pilates μια και η τεχνική του είναι συνυφασμένη με την αναπνοή. Στις ασκήσεις του Pilates οι κύριοι μύες που χρησιμοποιούνται είναι επικουρικοί αναπνευστικοί μύες και η διδασκαλία της αναπνοής είναι αναγκαία για τη σωστή εκτέλεσή τους. Επίσης η Yoga η οποία έχει και ένα ολόκληρο κομμάτι ( pranayama ) εκμάθησης αναπνοών με πολλές και διαφορετικές αναπνοές. Άλλωστε οι Γιόγκι παρατήρησαν ότι η αναπνοή κυλάει εναλλάξ από το ένα ρουθούνι στο άλλο, και ότι αυτή η μεταβολή της αναπνοής, έχει σχέση με τις φάσεις της σελήνης και του ήλιου.

Μπες στο site www.fitnessart.gr για να μάθεις τις πολύτιμες τεχνικές της αναπνοής


http://www.stylista.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...