Μάθετε να διεκδικείτε αυτό που σας αξίζει

Θέλετε να πάρετε προαγωγή, να ζητήσετε βοήθεια από το σύντροφό σας ή να αρνηθείτε σε κάποιον φίλο; Μάθετε πώς να γίνετε πιο διεκδικητικοί με τις συμβουλές του ψυχολόγου Πάτροκλου Παπαδάκη, συνεργάτη του omorfamistika.gr.

Τι είναι διεκδικητική συμπεριφορά;
Ο ευθύς, ειλικρινής και κατάλληλος τρόπος έκφρασης της γνώμης, των πιστεύω, των αναγκών και των συναισθημάτων σας. Βασικό στόχο αποτελεί η προάσπιση των δικαιωμάτων του εαυτού σας, με σεβασμό προς τον εαυτό σας και τους άλλους.
Πώς θα γίνετε πιο διεκδικητικοί
Με το να:
Ρισκάρετε, ξεκινώντας από εκείνα που σας φαίνονται ευκολότερα.
Δίνετε αξία στον εαυτό σας και στους άλλους.

Γνωρίζετε ότι αρκετές φορές δεν θα μπορέσετε να πετύχετε αυτό που επιδιώκετε, παρά την προσπάθειά σας.
Είσαστε έτοιμοι να κάνετε λάθος, αφού δεν υπάρχουν τέλειες απαντήσεις για κάθε δυσκολία.
Καταλαβαίνετε ότι θα πρέπει να προσπαθήσετε, αφού δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις.
Προσπαθείτε να βρίσκετε καινούργιους τρόπους συμπεριφοράς και νέες οπτικές σκέψης.
Επιθυμείτε και να διεκδικείτε ίση μεταχείριση, αλλά να γνωρίζετε ότι μπορεί να μην την έχετε.
Τι να κάνετε
Αποφασίστε τι θέλετε και ζητήστε το ξεκάθαρα. Χρησιμοποιήστε ορθή επιχειρηματολογία, απλή κι όχι επιτηδευμένη. Σχεδιάστε και οργανώστε εκ των προτέρων τα επιχειρήματά σας. Αν χρειαστεί γράψτε τα και κάντε μία πρόβα.
Υιοθετήστε θετική στάση. Ξεκινώντας με μία φιλοφρόνηση ή μία θετική δήλωση, ο συνομιλητής σας δεν θα αισθανθεί ότι του επιτίθεστε και θα είναι πιο δεκτικός στο να σας ακούσει.
Φροντίστε να είστε αντικειμενικοί. Σκοπός σας είναι να εξηγήσετε στον άλλο πώς αντιμετωπίζετε εσείς την κατάσταση, όχι να τον επικρίνετε προσωπικά.
Ακολουθήστε τη σύντομη οδό. Μην κάνετε θεωρητικές αναλύσεις, προκειμένου να μην αποσύρει την προσοχή του. Περιγράψτε απλά την κατάσταση, εκφράστε τα συναισθήματά σας, αναφέρετε ξεκάθαρα τις ανάγκες σας και προτείνετε εναλλακτικές λύσεις.
Να είστε προετοιμασμένοι για όλα. Να αναμένετε χειριστική ή επιθετική κριτική. Δεν είναι βέβαιο ότι ο άλλος θα δεχτεί αυτά που θα εκφράσετε. Μπορεί και ναι, όπως μπορεί και όχι. Μπορεί ο άλλος να προσπαθήσει να σας μπερδέψει ή να σας υποτιμήσει ή να σας επικρίνει. Παραμείνετε ήρεμοι.

Το μυστικό

Το πώς απαντάμε στη συμπεριφορά των άλλων εκφράζοντας ειλικρινά τις ανάγκες μας και υπερασπίζοντας τα δικαιώματά μας αποτελούν αυτό που ονομάζουμε διεκδικητικές απαντήσεις. Να θυμάστε ότι πρέπει να εξηγείτε τους λόγους που αρνείστε να κάνετε κάτι, δεν χρειάζεται ο άλλος να μαντεύει. Επίσης, να προτείνετε εναλλακτικές λύσεις αφού αυτό δείχνει ότι ενδιαφέρεστε για τον άλλον.


http://www.omorfamistika.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...