Σελήνη κι ερωτικές σχέσεις 1ο μέρος

Συμβολίζει τον ψυχισμό και την υποσυνείδητη πλευρά
Αμέτρητα ποιήματα έχουν γραφτεί για τη χάρη της. Πολυαγαπημένη, πολυτραγουδισμένη,  συνδέεται με το υποσυνείδητο και συμβολίζει τη θηλυκή αρχή της δημιουργίας του κόσμου. Αιώνια αγαπημένη του Ήλιου, καταδικασμένοι να ζουν ξεχωριστά αλλά πάντα στενά και άρρηκτα συνδεδεμένοι μεταξύ τους.
Ο μεν Ήλιος φωτίζει την ημέρα, η δε Σελήνη φέγγει τη νύχτα παίρνοντας τη «σκυτάλη» από τον Ήλιο. Αστρονομικά είναι ο μοναδικός φυσικός δορυφόρος της Γης. Απέχει από τη Γη όσο και ο Ήλιος γι’ αυτό μοιάζουν να έχουν το ίδιο μέγεθος. Εξαιτίας της επίδρασης που έχει στη Γη προκαλεί διάφορα φυσικά φαινόμενα με αποτέλεσμα από την αρχαιότητα, να τη μελετούν με αμείωτο ενδιαφέρον, να τη σέβονται και να τη θαυμάζουν.

Το όνομα της ετυμολογείται από το σέλας που σημαίνει φως, ως Ρωμαϊκή θεότητα τη συναντάμε με το όνομα Luna ενώ στην αγγλική γλώσσα παρότι για τη Σελήνη χρησιμοποιούν τo ουσιαστικό moon, πολλές φορές θα συναντήσουμε το ουσιαστικό  Luna για τη Σελήνη, καθώς και το επίθετο lunar που σημαίνει σεληνιακός/η/ο. Μυθολογικά και σύμφωνα με τον Ησίοδο η Σελήνη είναι κόρη του Υπέριωνα και της Θείας, αδερφή του Ήλιου και της Αυγής. Αστρολογικά κυβερνά του ζώδιο του υδάτινου και παρορμητικού Καρκίνου, έχει άμεση σχέση με τη μητέρα, τη θηλυκή πλευρά του εαυτού μας κι ως εκ τούτου συνδέεται με την έμμηνο ρύση, τη γονιμότητα και την κύηση, με τα υγρά του σώματος, το στήθος, τη μήτρα και το στομάχι. Σύμφωνα με τον Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ, ο Ήλιος συμβολίζει την αρσενική μορφή (animus) και η Σελήνη τη θηλυκή (anima), δυο δυνάμεις οι οποίες συνυπάρχουν στον άνθρωπο, παράλληλα σ’ ολόκληρο το σύμπαν και που, όταν η μια μορφή/πλευρά είναι περισσότερο ενισχυμένη από την άλλη, δεν μπορεί να υπάρξει ισορροπία.

Συμβολίζει τον ψυχισμό και την υποσυνείδητη πλευρά του εαυτού μας. Προσδίδει τρυφερότητα, είναι προστατευτική, αγαπά την οικογένεια και είναι αρκετά διαισθητική εξαιτίας της ικανότητας που έχει να είναι δεκτική στα ερεθίσματα που δέχεται από το περιβάλλον. Τα πάντα φιλτράρονται μέσα από το συναίσθημα, είναι εσωστρεφής και λειτουργεί θετικά τις ιδιότητές της όταν νιώθει ασφαλής και προστατευμένη μέσα από το ενδιαφέρον και την αγάπη που δέχεται. Χαρίζει δημοφιλία μέσα από τη γλυκύτητα που την διακατέχει, σχετίζεται με το κοινό και τις μάζες, το γυναικείο φύλο γενικότερα, την κληρονομικότητα, τις ρίζες μας και την πατρίδα, την ακίνητη και κυρίως πατρική περιουσία. Εξαιτίας του υπερβολικού της συναισθηματισμού, γίνεται ασταθής, εύθικτη και κυκλοθυμική. Καθόλου τυχαίο λοιπόν, το γεγονός πως κατά τη διάρκεια μιας Πανσελήνου, έκλειψης κτλ. αλλάζει η ψυχολογία μας δημιουργώντας τα ανάλογα προβλήματα, εξ’ου και ο όρος «Σεληνιάστηκε».

Άσχημες, αψυχολόγητες και καταθλιπτικές συμπεριφορές από μέρους μας έχουν τη ρίζα τους σε μια προσβαλλόμενη Σελήνη. Δεν θεωρείται εγωίστρια όμως, η μεγάλη της ανάγκη για αγάπη και στοργή την καθιστά παραπονιάρα με αποτέλεσμα, άνθρωποι που είναι πραγματικά εγωιστές ή εγωκεντρικοί να της προσάπτουν ως ελάττωμα τον εγωισμό, αφού την «κατηγορούν» για περίσσια ενασχόληση με τον εαυτό της και τις ατομικές της ανάγκες. Στην πραγματικότητα, την ίδια βαρύτητα  δίνει τόσο στις προσωπικές της ανάγκες όσο  και  των άλλων,  γι’ αυτό η συμπεριφορά της είναι  εξαρτημένη και άμεσα συνδεδεμένη από τις διαθέσεις των υπολοίπων. Η διαφορά της με τους άλλους εκπροσώπους του ζωδιακού είναι πως δεν θα κρατηθεί και θα παραπονεθεί, κρατώντας την πρώτη θέση στη λίστα των απανταχού γκρινιάρηδων. Η προσκόλληση με το παρελθόν είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της, μιας και το μέλλον φαντάζει άγνωστο κι αβέβαιο στα μάτια της.

Βασική προϋπόθεση για την ισορροπημένη, ψυχολογική και συναισθηματική μας κατάσταση, είναι μια καλά τοποθετημένη Σελήνη μέσα στο ατομικό μας ωροσκόπιο. Αρχικά, η σχέση με τη μητέρα κατά τη διάρκεια της κύησης, αλλά και η καθοριστικής συμβολή της τα πρώτα χρόνια της ζωής μας είναι εκείνη που θωρακίζει την ψυχή μας και που μας κάνει δεκτικούς στα συναισθήματα των άλλων. Πως θα μπορούσαμε να συναισθανθούμε τις ανάγκες ή τον πόνο των άλλων, όταν εμείς οι ίδιοι είμαστε στείροι από βαθιά συναισθήματα αγάπης και κατανόησης; Οι μνήμες από την παιδική ζωή αλλά και η σωστή ταύτιση με το ρόλο του πατέρα (Ήλιος) και της μητέρας (Σελήνη) επηρεάζουν ολόκληρη τη ζωή μας και χαρακτηρίζουν την ποιότητα  των ερωτικών μας δεσμών, τη σχέση μας με τα παιδιά ως γονείς και των διαπροσωπικών μας σχέσεων  γενικότερα.

Γι’ αυτό και ο Ήλιος με τη Σελήνη παίζουν πρωταρχικό ρόλο μέσα στο ατομικό μας ωροσκόπιο και ταυτόχρονα σε μια συναστρία. Ωστόσο, πέραν του Ήλιου, η Σελήνη από μόνη της μας δίνει πληροφορίες για τη συναισθηματικό και ψυχικό δέσιμο μεταξύ ενός ζευγαριού καθώς και για το βαθμό αρμονίας που υπάρχει σε σχέση με τις συνήθειες τους. Ασύμβατες θέσεις ως προς τη Σελήνη του ενός με του άλλου, καθώς και δύσκολες όψεις μεταξύ τους, δείχνουν προβλήματα στη συμβίωση και δυσκολία στο να ταυτιστούν ψυχικά.  Γενικότερα, ανάλογα τις όψεις που δέχεται η Σελήνη από τους υπόλοιπους πλανήτες «χρωματίζεται» ο ψυχισμός του εκπροσώπου της Σελήνης ενώ ο οίκος που «πέφτει» η Σελήνη σε μια συναστρία δείχνει σε ποιο τομέα της ζωής του συντρόφου «ρίχνει» το συναισθηματικό της βάρος εκφράζοντας τις ιδιότητες της.

Ιδιότητες που διαφαίνονται στο ατομικό μας ωροσκόπιο και που, σε σχέση με τις πλανητικές επιρροές που δέχεται στη συναστρία, μας δίνει πληροφορίες για το πόσο καλά ή όχι επικοινωνεί συναισθηματικά το ζευγάρι και το αν είναι σε θέση να ικανοποιήσουν τις συναισθηματικές και ψυχικές τους ανάγκες αμφότεροι.  Ο οίκος του συντρόφου που πέφτει η Σελήνη, μας δείχνει σε ποιο τομέα νιώθουμε πως έχουμε τα περισσότερα κοινά στοιχεία και είναι ο οίκος που θα προσανατολιστεί η Σελήνη μας για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της. Αν η Σελήνη δεν είναι καλά τοποθετημένη σε μια συναστρία και με καλές όψεις, νιώθουμε ψυχικά αποξενωμένοι, ότι δεν υπάρχει ψυχική βάση στη σχέση και οι ψυχικές μας ανάγκες δεν ικανοποιούνται. Η Σελήνη είναι η αίσθηση της ψυχικής αρμονίας και ταύτισης μας με τον άλλον. Οι όψεις της Σελήνης σε μια συναστρία δείχνουν την ψυχική ανταπόκριση μας προς τον άλλο αλλά και το είδος των συναισθημάτων που μας ξυπνά ο άλλος.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...