10 χρήσιμες συμβουλές για νέες μαμάδες!

Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη σου δίνει κάποιες σημαντικές συμβουλές που πρέπει να ξέρεις και εσύ, αλλά και ο σύζυγός σου...
 
Η επιστροφή της μαμάς στο σπίτι ισοδυναμεί βεβαίως με τον ερχομό του μωρού στη ζωή της οικογένειας και επειδή "η αρχή είναι το ήμισυ του παντός" θα πρέπει η νέα μητέρα να προσέξει κάποια θεματάκια και να βάλει τα πράγματα στη θέση τους μια και καλή. Να ένας ‘δεκάλογος’ καλών πρακτικών για ευκολότερη προσαρμογή στη νέα ζωή και για συνετή ανατροφή και διαπαιδαγώγηση.
 
1. Η ανατροφή είναι κοινό καθήκον, μαμά και μπαμπάς πρέπει να συναποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα μεγαλώσουν το παιδί και να τον εφαρμόζουν με τον ίδιο τρόπο και οι δύο.

2. Η μαμά είναι μοναδική για το μωρό αλλά και ο μπαμπάς είναι εξίσου απαραίτητος και μια φοβερή βοήθεια. Αξιοποιήστε την από την πρώτη στιγμή.

3. Εφαρμόστε το σοφό αρχαίο ρητό "μέτρον άριστον!". Αποφύγετε κάθε υπερβολή, τώρα και πάντα. Ούτε πολλή ησυχία, ούτε θόρυβο, ούτε κανείς επισκέπτης, ούτε βεγγέρες με όλους τους συγγενείς κ.λπ.

4. Φτιάξτε πρόγραμμα και τηρήστε το με θρησκευτική ευλάβεια, τώρα και πάντα. Πρόγραμμα φαγητού, ύπνου, μπάνιου και μην το παραβιάζετε παρά σπάνια.

5. Η χειραφέτηση είναι ένας από τους στόχους ανατροφής του παιδιού, γι’ αυτό ξεκινήστε να το μεγαλώνετε για να γίνει ανεξάρτητο κι αυτόνομο. Το πρώτο βήμα είναι να του φτιάξετε το δωμάτιό του και να το εγκαταστήσετε εκεί από την αρχή. Μην το κολλήσετε δίπλα στο κρεβάτι σας και στη φούστα σας!

6. Το φαγητό είναι σημαντικό αλλά αποφύγετε τις υπερβολές και σεβαστείτε τις διατροφικές ανάγκες του μωρού. Άλλο τρώει περισσότερο, άλλο λιγότερο, άλλο συχνότερα, άλλο αραιότερα. Σημασία έχει να παίρνει βάρος και να είναι γερό!

7. Μην καταθέτετε τα όπλα εύκολα και με την πρώτη γκρίνια του μωρού. Ελέγξτε αν είναι στεγνό, ζεστό, χορτάτο ή αν πονάει αλλά μην το κακομαθαίνετε σηκώνοντάς το με το πρώτο κλάμα. Θα κακομάθει τώρα και θα το χρησιμοποιεί πάντα!

8. Ο ύπνος είναι επίσης προσωπικό θέμα. Σεβαστείτε το πρόγραμμα που το ίδιο το μωρό δείχνει να χρειάζεται και μην τρελαίνεστε αν κοιμάται λιγότερο. Το πολύ-πολύ, οργανώστε βάρδιες!

9. Το φαγητό είναι πολύ σημαντικό για την αύξηση του σώματος αλλά είμαστε σώμα και πνεύμα μαζί! Δώστε του, λοιπόν, ερεθίσματα από την πρώτη στιγμή, με ακούσματα μελωδικά, αγγίγματα τρυφερά, κουβεντούλα (σε κανονική διάλεκτο, όχι μωρουδίστικη), χρώματα και πρόσωπα!

10. Το πιο σημαντικό στην ανατροφή ενός παιδιού είναι η αγάπη. Αγάπη, όμως, δεν σημαίνει υπερβολή. Γι’ αυτό οριοθετήστε τα πράγματα από την αρχή, αποφύγετε τις ακρότητες στα χατίρια και τις υποχωρήσεις και μην ξεχνάτε ότι είμαστε καλοί γονείς όταν είμαστε οι ίδιοι χαρούμενοι, ευτυχισμένοι, ήρεμοι και ξεκούραστοι όσο γίνεται!
 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...