Το design κάθισε στο παγκάκι (της Αθήνας)

Πώς θα σας φαινόταν ένα παγκάκι-κύβος, πάνω στο οποία θα μπορούσατε να ζωγραφίζετε, όσο αυτό συσσωρεύει ηλιακή ενέργεια; Ένα βολικό μέρος σε σχήμα φύλλου ελιάς για να δουλέψετε στο laptop σας τις ανοιξιάτικες μέρες; Τι θα λέγατε να βρίσκατε την ευκαιρία να ξαποστάσετε με τις τσάντες από τα ψώνια σας σε ένα κάθισμα που ακολουθεί την σκιά; Και τέλος, πώς γίνεται να έχετε το «δικό σας» παγκάκι στο κέντρο της πόλης;

Αυτές και ακόμη περισσότερες πρωτοποριακές ιδέες για αθηναϊκά παγκάκια πρότειναν δεκάδες σχεδιαστές την χρονιά που μας πέρασε. Ο διαγωνισμός Athens Bench Mark μας άνοιξε την όρεξη για… αστική σιέστα στους δρόμους της πόλης. Επειδή, όμως, όπως οι περισσότερες καλές ιδέες σε αυτή την χώρα, χάνονται στον δρόμο τους, σκεφτήκαμε να επανέλθουμε στο θέμα και να βρούμε τα δικά μας αγαπημένα παγκάκια του διαγωνισμού. Ακόμη κι αν δεν τα δούμε σύντομα στην γειτονιά μας, τουλάχιστον ως κρατήσουμε τις καλύτερες εικόνες από το φρέσκο ελληνικό design αίμα.

Το παγκάκι-χάρτης
Αυτό το άκρως χρηστικό παγκάκι βγάζει νοκ άουτ τα GPS και το Google Maps. Αν χαθείτε, απλώς κάθεστε και βρίσκετε ξεκούραστα τον δρόμο σας με την βοήθεια του interactive χάρτη που αποτελεί στην ουσία το κάθισμά σας. (καλλιτέχνες: Παύλος Παυλίδης, Γιώργος Πετρόπουλος)
Το παγκάκι-πουλί
«Lights» είναι η επίσημη ονομασία του, και πρόκειται όντως για το πιο ελαφρύ και αέρινο παγκάκι. Θυμίζοντας τα πουλιά που ζωγραφίζαμε όταν ήμαστε μικροί στους χάρτινους ουρανούς μας, το συγκεκριμένο σχέδιο θα ταίριαζε περισσότερο σε παραλιακούς δρόμους με… ταξιδιάρικη διάθεση. (καλλιτέχνης: Λεωνίδας Καπράλος)
Κυνηγώντας την σκιά
Το παγκάκι-τρίπτυχο είναι το πιο ευέλικτο από τα σχέδια που ξεχωρίσαμε, καθώς, πέρα από την δυνατότητα να διαμορφώνεις τις θέσεις ανάλογα με τις ανάγκες της παρέας (να γίνει φωλιά για δύο, να αποκτήσει άνετη πλάτη κλπ), είναι όλο προσαρμοσμένο σε έναν άξονα, ώστε να μπορεί να αλλάζει θέση ανάλογα με την σκιά του δέντρου κάτω από το όποιο θα στέκεται περήφανα. Μπαίνει χωρίς σκέψη στην κορυφή των καλοκαιρινών επιλογών μας. (καλλιτέχνης: Χρήστος Κύρου)
Το απόλυτο… Multi-Bench
Και παγκάκι, και parking ποδηλάτων, και με την δική του πρωτοποριακή στήλη φωτισμού και σε ωραία χρώμα. Ιδού το παγκάκι για όλες τις χρήσεις. (καλλιτέχνης: Βασίλειος Μαυρατζάς)
Ο ηλιακός καμβάς
Μπήκε από την πρώτη στιγμή στο top των προτιμήσεών μας. Πρωτότυπο, οικολογικό, χρηστικό, αλλά πάνω από όλα, ζωηρό και παιχνιδιάρικο, το set υπαίθριων καθισμάτων «Canvas/Solar Cubes» αποτελείται από κύβους που λειτουργούν ως ηλιακοί συλλέκτες –θα μπορούσατε ακόμη και να φορτίσετε το laptop σας σε αυτά-, ενώ η μπροστινή τους πλευρά είναι ελεύθερη και διαθέσιμη στον ζωγραφικό σας οίστρο. (καλλιτέχνης: Μαρία-Αύρα Σουρίλα)
Φύλλο ελαίας
Σύμβολο της Αθήνας και της ελληνικής γης, το φύλλο της ελιάς ενέπνευσε το συγκεκριμένο σχέδιο, που θα έδενε πανέμορφα με τα μεγάλα πάρκα της πόλης. Φανταστείτε τέτοια παγκάκια να αντικαθιστούσαν τα «αρχαία» καθίσματα του Εθνικού Κήπου… (καλλιτέχνης: Φώτιος Βαδίνας)
Το ριζωμένο παγκάκι
«Sprouting bench» τιτλοφορείται το project της φωτογραφίας. Η βάση του αποτελείται από ένα σύμπλεγμα όμορφων μεταλλικών «ριζών» και το συνολικό αποτέλεσμα θυμίζει αρχοντικό λουλούδι που «ξεφύτρωσε» στο πάρκο. (καλλιτέχνες: ομάδα ΚΑΑ – Στ. Χατζιλίδης, Γ. Κεχαϊδης, Ν. Πατσιαούρας)
Το ανακυκλωμένο παγκάκι
Όχι απλώς από ανακυκλωμένα υλικά, αλλά από ανακυκλωμένα έπιπλα. Η ιδέα της φωτογραφίας προέρχεται από το Αϊντχόφεν της Ολλανδίας και συνδυάζει το οικολογικό μήνυμα με την πρωτοποριακή συναρμολόγηση των παλιών σας καρεκλών για την δημιουργία του παγκακιού, το οποίο σίγουρα θα σας θυμίζει το σαλόνι σας.

Η επιλογή του κοινού
Το «Slinky» σχέδιο (δείτε το εδώ) ψηφίστηκε ως καλύτερο παγκάκι του διαγωνισμού από το κοινό, πιθανότατα χάρη στο χρώμα του –θυμίζει ουράνιο τόξο-, την χρηστικότητά του –χωράει επτά ποδήλατα- και την ευελιξία του –το υλικό του θυμίζει το «slinky παιχνίδι» που κυνηγούσαμε μικροί στις σκάλες. (καλλιτέχνες: Γιώργος Κοντομηνάς, Ιωάννα Τατλή)
Το νικητήριο παγκάκι Η επιτροπή του διαγωνισμού επέλεξε το «My Bench» του Άρη Στάθη ως το παγκάκι που θα «ντύσει» το κέντρο της Αθήνας. Αν και δεν είναι κάτι πρωτότυπο από πλευράς design, η αρετή του έγκειται στην τεχνολογία Data Matrix, που είναι ένα είδος μοναδικής ταυτότητας για το κάθε παγκάκι και επιτρέπει πλήθος διαδράσεων. Παράλληλα, οι υπεύθυνοι του θεσμού ανακοίνωσαν πως ο καθένας θα μπορεί να «δωρίσει» ένα τέτοιο παγκάκι στην Αθήνα, το οποίο θα έχει χαραγμένο σε ειδική θέση ένα μήνυμα του δωρητή, κάτι που θα το κάνει «παντοτινά δικό σας»  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...