Νίκησε τη γρίπη με τάι τσι

Ενδυνάμωσε το ανοσοποιητικό σου σύστημα με μία εύκολη και διασκεδαστική 20λεπτη προπόνηση τάι τσι.
Για να αποφύγεις τις ιώσεις, πάρε μία δόση... tai chi.

Πρόκειται για μια εύκολη και αποτελεσματική αντιγριπική τακτική, καθώς αυξάνει την αντίσταση του ανοσοποιητικού απέναντι στους ιούς κατά 47%, τριπλασιάζοντας την προστασία σου από τη γρίπη. «Το μυστικό βρίσκεται στις αργές κινήσεις και την ελεγχόμενη αναπνοή, βασικά συστατικά του τάι τσι», υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Επίσης, η συγκεκριμένη άσκηση συμβάλλει στην αύξηση της ενέργειάς σου. Παράλληλα το στρες μειώνεται και η ποιότητα του ύπνου βελτιώνεται, με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό σύστημα να παραμένει... ακμαίο.  Τι περιμένεις, λοιπόν; Ξεκίνησε από σήμερα την 20λεπτη προπόνηση που θα σου χαρίσει -χωρίς ιδρώτα και κόπο- ένα χειμώνα γεμάτο υγεία.
Με μια ματιά
Τι θα χρειαστείς: Καταρχάς ένα ήσυχο και ευρύχωρο δωμάτιο (περίπου 2 μέτρων). Για να κάνεις την άσκηση πιο διασκεδαστική και ευχάριστη, σου προτείνουμε να βάλεις στο στερεοφωνικό τη μουσική που σου αρέσει και να χαμηλώσεις ελαφρά τα φώτα. Όταν κάνεις τις ασκήσεις, μπορείς είτε να είσαι ξυπόλητη είτε να φοράς ίσια και αναπαυτικά παπούτσια. Τα ρούχα σου πρέπει να είναι χαλαρά ή ελαστικά, το βασικό όμως είναι να είναι άνετα.
Τι κάνεις: Εκτέλεσε την παρακάτω προπόνηση από 3 έως 7 φορές την εβδομάδα. Ξεκινώντας στην αρχική στάση, φρόντισε να επαναλαμβάνεις τις ασκήσεις για 20 λεπτά και στο τέλος να καταλήγεις στην τελική κίνηση.
Πώς να το κάνεις: Σκέψου το tai chi σαν μία αργή χορογραφία γεμάτη χάρη. Προσπάθησε να εκτελείς κάθε μία κίνηση ξεχωριστά και έπειτα κάνε τες όλες μαζί στη σειρά. Δεν πρέπει να αλλάζεις πλευρές, όπως συμβαίνει στις κανονικές προπονήσεις.
Για καλύτερα αποτελέσματα: Μην ανησυχείς αν οι κινήσεις των χεριών σου και των ποδιών σου είναι ακριβείς. Το tai chi είναι πιο αποτελεσματικό, όταν είσαι χαλαρή.
Πρώτη στάση
Ξεκίνα από όρθια στάση, με τα πόδια να έχουν ίδιο άνοιγμα με τους ώμους, τα δάχτυλα του ποδιού να κοιτούν μπροστά και τα γόνατα να είναι ελαφρώς λυγισμένα. Οι βραχίονες και τα χέρια σου να βρίσκονται χαλαρά στις πλευρές. Κοιτά ευθεία μπροστά και λύγισε ελαφρά τη λεκάνη σου, ρίχνοντας τους γλουτούς προς το πάτωμα (1). Ακούμπησε την άκρη της γλώσσας σου στην κορυφή του στόματός σου για να ξεκουράσεις το σαγόνι. Ανάπνεε από τη μύτη. Κάνε παύση για 1 δευτερόλεπτο και έπειτα εξέπνευσε από το στόμα, δίνοντας βάρος στη σπονδυλική στήλη. Επανάλαβε την άσκηση για 3-5 αναπνοές. Συνέχισε αναπνέοντας με τον ίδιο τρόπο.


Κυκλική κίνηση χεριών
Από την αρχική στάση, εισέπνευσε σχηματίζοντας έναν κύκλο με τα χέρια σου σαν να χάιδευες την κοιλιά σου. Τα χέρια σου πρέπει να βρίσκονται στο ύψος του πιγουνιού σου και οι παλάμες να κοιτούν προς τα κάτω. Παράλληλα, βάλε βάρος στο αριστερό σου πόδι, λυγίζοντάς το ελαφρά. Στη συνέχεια σήκωσε τη φτέρνα του δεξιού ποδιού από το πάτωμα, κινώντας την προς τα έξω (2). Εξέπνευσε, χαμήλωσε τα χέρια σου στο ύψος της μέσης, βάλε βάρος στο δεξί σου πόδι ενώ το λυγίζεις, έχοντας ήδη λυγίσει και τη φτέρνα του αριστερού σου ποδιού (3). Εισέπνευσε και βάλε τα χέρια σου στο πλάι. Εξέπνευσε και βάλε τα χέρια σου στο στήθος σου σαν να χειροκροτούσες, με το δεξί σου χέρι να βρίσκεται πιο κοντά στο σώμα σου. Ταυτόχρονα, σήκωσε το αριστερό σου πόδι και τοποθέτησε την αριστερή σου φτέρνα στο πάτωμα, με το πόδι σου να βρίσκεται σε κάμψη (4).

Ευθεία κίνηση χεριών  
Πάρε ανάσα και ένωσε τα χέρια σου, σχηματίζοντας μια διαγώνιο προς τα δεξιά, ενώ στηρίζεσαι στα δάχτυλα του αριστερού ποδιού (5). Εξέπνευσε, κατέβασε τα χέρια σου σε σχήμα αψίδας, ενώ στηρίζεσαι από το δεξί πόδι στο αριστερό, δίνοντας παράλληλα στο σώμα σου μια φορά προς τα αριστερά. Συνέχισε την άσκηση, ενώ έχεις σχηματίσει έναν κύκλο με τα χέρια σου μπροστά από το πιγούνι σου, με τις παλάμες σου να κοιτούν προς τα μπρος (6).


«Μάζεψε» ενέργεια Εισέπνευσε, περίστρεψε τον κορμό σου και στηρίξου στο δεξί πόδι, που πρέπει να βρίσκεται σε κάμψη και η φτέρνα σου να ακουμπά στο πάτωμα (7). Εξέπνευσε και βάλε βάρος στο δεξί πόδι (λύγισέ το ελαφρά) ενώ παράλληλα σηκώνεις την αριστερή σου φτέρνα από το πάτωμα και ισιώνεις τα χέρια σου σαν να έσπρωχνες ένα βαρύ αντικείμενο (8). Στην επόμενη εισπνοή επίστρεψε στην αρχική στάση (1). Επανάλαβε την ακολουθία, προς την ίδια κατεύθυνση, για 20 λεπτά. (Ακόμα και 5 λεπτά είναι αρκετά, αν δεν έχεις πολύ χρόνο).

Τελική κίνηση
Ένωσε τα πόδια σου και πάρε αναπνοή, όσο σχηματίζεις έναν κύκλο με τα χέρια σου, στο πλάι και πάνω από το κεφάλι σου. Εξέπνευσε και χαμήλωσε αργά τα χέρια σου προς τα κάτω, μπροστά στον κορμό σου, με τις παλάμες σου να δείχνουν προς τα κάτω, τους αγκώνες λυγισμένους και τα χέρια να βρίσκονται στα πλευρά σου.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...