Το χάπι της επόμενης ημέρας

Τι είναι και πώς λειτουργεί

Η επείγουσα αντισύλληψη μπορεί να χρησιμοποιηθεί εάν η συνήθης μέθοδος αντισύλληψης απέτυχεή αν είχατε σεξουαλική επαφή χωρίς αντισύλληψη. Όσο πιο σύντομα ληφθεί, τόσο πιο αποτελεσματικά προλαμβάνει μια πιθανή εγκυμοσύνη.

Υπάρχουν δύο μέθοδοι:
  • Tο χάπι της επόμενης ημέρας, που περιέχει ορμόνη. Πρέπει να ληφθεί μέσα σε 72 ώρες. Πάντως, όσο πιο νωρίς το πάρουμε τόσο πιο αποτελεσματικό είναι.
  • Το σπιράλ (ενδομήτριο σπείραμα) μπορεί να τοποθετηθεί μέχρι και πέντε μέρες μετά την επαφή.
Το χάπι της επόμενης μέρας

Το χάπι της επόμενης μέρας πρέπει να ληφθεί όσο το δυνατόν συντομότερα μετά την επαφή. Αν ληφθεί ως και 24 ώρες μετά την επαφή προλαμβάνει περισσότερες απόεννέα στιςδέκα εγκυμοσύνες. Το χάπι μπορεί να παρθεί μέχρι και 72 ώρες μετά την επαφή, όμως η δραστικότητά του μειώνεται.
Το χάπι σταματάει την απελευθέρωση του ωαρίου, αποτρέπει την ωορρηξία και την εμφύτευση στη μήτρα. Συνήθως η περίοδος έρχεται με μικρή καθυστέρηση.

Το σπιράλ (ενδομήτριο σπείραμα)

Το σπιράλ είναι 98% αποτελεσματικό και μπορεί να τοποθετηθεί μέχρι και πέντε μέρες μετά την επαφή. Σταματά τη γονιμοποίηση του ωαρίου, καθώς επίσης αποτρέπει και την εμφύτευσή του. Μπορεί να αφαιρεθεί στην επόμενη περίοδο.

Προτερήματα

Καμία από τις δύο μεθόδους δεν έχει σημαντικές παρενέργειες. Το σπιράλ χρησιμοποιείται συνήθως όταν έχει περάσει ο χρόνος στον οποίο μπορούμε να πάρουμε το χάπι.

Μειονεκτήματα

Με το χάπι μπορεί να υπάρχει πονοκέφαλος, τάση στο στήθος ή κοιλιακός πόνος. Άλλες φορές μπορεί να δημιουργήσει κύστες στις ωοθήκες χωρίς συμπτώματα, οι οποίες απορροφούνται συνήθως χωρίς θεραπεία.
Ως μέθοδοι αντισύλληψης δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται συχνά. Μια πιο σταθερή μέθοδος θα πρέπει να χρησιμοποιείται.
Οι μέθοδοι της επείγουσας αντισύλληψης δεν έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα από μια μόνιμη μέθοδο αντισύλληψης.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...