Νεομαρίκα - Ίρις που περπατάει -

Το γένος Νοεμαρίκα (Neomarica) (η "Ίρις που περπατάει" ή "Φυτό των Αποστόλων") είναι ένα γένος με 16 είδη φυτών της οικογένειας Iridaceae, ενδημικό στις τροπικές περιοχές της δυτικής Αφρικής, της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, με τη μεγαλύτερη ποικιλότητα (12 είδη) στη Βραζιλία. Η ονομασία τού γένους προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «νέο», και το όνομα Marica, μιας νύμφης της Ρώμης.  Τα φυτά του γένους ονομάζονταν παλαιότερα Marica. Η ελληνική λέξη «neo- νεο» προστέθηκε όταν ανακαλύφθηκε ότι το  Marica είχε ήδη χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό ενός άλλου γένος του Cipura.
Marica είναι το όνομα μιας νύμφης των νερών στον ποταμό Liris, που συχνά κρύβεται στη σκιά μιας ιερής ιταλικής κοιλάδας, που έχει το όνομά της. Σε αυτό το ιερό άλσος, χρησμοί αποκάλυψαν το μέλλον. Στη ρωμαϊκή μυθολογία, αυτή είναι η μητέρα του Acis, ενός ποτάμιου θεού, με τον Faunus, το Ρωμαϊκό όνομα για τον πιο γνωστό ελληνικό θεό Πάνα, έναν πολύ παλιό θεό της φύσης. Ο φουσκωμένος Faunus ήταν ένας επιθετικός εραστής των νυμφών, που δημιούργησε πολλά παιδιά στην οργιαστική του αναζήτηση της ευχαρίστησης.
Παρόμοια, και το φυτό Neomarica είναι ένας καρπερός παραγωγός μωρών. Αυτό το μέλος της οικογένειας Iridaceae (ίριδας) παράγει ένα μικρό λουλούδι που ανθίζει μόνο για μία μέρα, ξεκουράζεται για λίγες ημέρες και στη συνέχεια ανθίζει και πάλι. Το κάνει αυτό για τέσσερις έως έξι εβδομάδες. Αν φτάσετε στη σωστή στιγμή νωρίς το πρωί και αγγίξετε την άκρη του κλειστού λουλουδιού θα 'πεταχτεί απότομα' σε ένα τέλειο σχηματισμό, τριών πετάλων με στίγματα. Ανθίζει σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αυτό το λουλούδι θα ήταν μια ιδανική επιλογή για βαθμιαία φωτογράφηση.

Στο τέλος της ημέρας το λουλούδι θα κλείσει και θα ξεκινήσει την προετοιμασία για το μεγάλο στέλεχός του που θα πέσει στο έδαφος, όπου θα ριζώσει, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστεί «περπατώντας».

Οι Νεομαρίκες είναι ποώδη πολυετή φυτά και αναπαράγονται μέσω ενός παχιού ριζώματος και νέων φυταρίων, τα οποία αναπτύσσονται στο στέλεχος, απ' όπου τα άνθη έχουν ήδη ξεπροβάλλει. Τα φυτά μεγαλώνουν όρθια, προς τα πάνω, και έχουν μακριά, λεπτά, λογχοειδή φύλλα με 30 έως 160 εκατ. μήκος και 1.5 εκατ. πλάτος, ανάλογα με το είδος. Παράγουν πολύ αρωματικά λουλούδια που διαρκούν για σύντομο χρονικό διάστημα, συχνά μόνο 18 ώρες.

Όταν το άνθος εμφανίζεται, μοιάζει σαν ένα ακόμα φύλλο, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για το στέλεχος του άνθους, που έχει τη μορφή φύλλου. Έχει διάμετρο 5 με 10 εκατ. και θυμίζει πολύ άνθος ίριδας. Μετά τη γονιμοποίηση, το νέο φυτάριο σχηματίζεται στο σημείο που έχει ξεπροβάλλει το άνθος και το στέλεχος συνεχίζει να επιμηκύνεται. Το βάρος του αναπτυσσόμενου φυταρίου προκαλεί λύγισμα του στελέχους προς το έδαφος, δίνοντας τη δυνατότητα στο νεαρό φυτό να ριζώσει μακριά από το μητρικό του. Σ' αυτήν την ιδιαιτερότητα αποδίδεται και το κοινό όνομα του φυτού Ίρις που περπατάει ("Walking Iris)". Η άλλη κοινή ονομασία του φυτού "Apostle Plant (Φυτό των Αποστόλων)" προέρχεται από την πεποίθηση ότι το φυτό δεν ανθίζει μέχρι ν' αποκτήσει τουλάχιστον 12 φύλλα, όσα ο αριθμός των αποστόλων του Ιησού.
Η Νεομαρίκα παράγεται από ριζώματα και σχηματίζει εύρωστες συστάδες φυλλωμάτων, ενώ η αθοφορία του στη διάρκεια της άνοιξης μπορεί να φτάσει τα 90 εκατ. ή και περισσότερο. Το ασυνήθιστα, αλλά ελκυστικά λουλούδια της Νεομαρίκας  αναπτύσσονται μέσα από τα γκρι-πράσινα σαν ξίφος φύλλα του φυτού. Στην πραγματικότητα, το στέλεχος που φέρει τα λουλούδια αναπτύσσεται σε ριπιδοειδή διάταξη, θυμίζοντας φύλλα. Για να ακολουθήσει η εμφάνιση μικρών φυτών (ή παραφυάδων) που κάνουν εναέριες ρίζες, οι οποίες εγκαθίστανται εύκολα. Τα λουλούδια της ίριδας που περπατά ανοίγουν μόνο για μια μέρα και στη συνέχεια περνούν ένα σύντομο διάστημα ανάπαυσης, για να ανοίξουν και πάλι αρκετές μέρες αργότερα. Αυτός ο κύκλος ανάπαυσης και άνθισης συνεχίζεται για 4-6 εβδομάδες.

Δύο από τα πιο κοινά είδη αυτής της Νεομαρίκας που καλλιεργούνται είναι η N. caerulea και N. gracilis. Η N. caerulea έχει άνθη με έντονους χρωματισμούς σε μπλε με καφέ, πορτοκαλί και κίτρινο. Η N. gracilis έχει εκπληκτικά μπλε και λευκά άνθη.

Αυτό το φυτό αναπτύσσεται σε ηλιόλουστες ή ημισκιερές περιοχές με καλά αποστραγγιζόμενο έδαφος. Είναι ανθεκτικό φυτό που αναπτύσσεται σε πολλά είδη εδάφους και ποικίλες συνθήκες φωτισμού και γι' αυτό είναι αρκετά ευέλικτη στους κήπους. Τα μαγευτικά χρώματα και το άρωμά της σε συνδυασμό με το περπάτημά της, κάνουν  την Νεομαρίκα μια ακαταμάχητη και ευπρόσδεκτη προσθήκη σχεδόν σε κάθε κήπο.
Ο Faunus μπορεί ακόμα να κρύβεται σε αιώρες, ένας Ρωμαίος θεός της φύσης, ανάμεσά μας. Σίγουρα αυτό το παραγωγικότατο φυτό είναι η απόδειξη ότι η φύση είναι ακόμα γεμάτη από γονιμότητα.
 

Πηγή:
http://en.wikipedia.org/wiki/Neomarica
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...