Όταν το σεξ γίνεται εμμονή!

Σας αρέσει το σεξ; Αν ζούσατε το 16ο αιώνα, θα σας θεωρούσαν νυμφομανή. Ούτε σήμερα όμως είμαστε περισσότερο σοφοί, καθώς έτσι χαρακτηρίζουμε μια γυναίκα που κάνει συχνά σεξ. Τα πράγματα όμως είναι διαφορετικά. H νυμφομανία δεν είναι μια αναγνωρισμένη διαταραχή, αλλά δημιουργήθηκε ως όρος στις αρχές του προηγούμενου αιώνα στον αντίποδα της γυναικείας απελευθέρωσης. Σήμερα χαρακτηρίζεται ως παρορμητική - καταναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά (Compulsive Sexual Behaviour) και δηλώνει την υπέρμετρη ερωτική επιθυμία, η οποία καλύπτει την ανάγκη για διαρκή ευχαρίστηση, τόσο σωματική όσο και συναισθηματική. Είναι δηλαδή η διαρκής αναζήτηση για την απόλυτη ευχαρίστηση ταυτόχρονα με τη διαρκή αναχαίτιση της δυσαρέσκειας και του ψυχικού πόνου.

Πότε το συχνό σεξ είναι παθολογικό;

Η ανάγκη για σεξουαλική πράξη είναι παθολογική όταν γίνεται αυτοσκοπός.
Όταν δηλαδή το σεξ, αντί να μας κάνει να νιώσουμε συναισθηματική πληρότητα, γίνεται το μοναδικό μέσο ευχαρίστησης και απόλαυσης. Παρ' όλα αυτά, όταν τελειώνει κάθε σεξουαλική πράξη, αισθανόμαστε και πάλι το συναισθηματικό κενό. Γι' αυτό και αναζητούμε συνέχεια τη σεξουαλική επαφή. Γίνεται εμμονή που επηρεάζει την υγεία, την εργασία, τις σχέσεις ή άλλες πτυχές της ζωής μας και λειτουργεί σαν αντικαταθλιπτικό ή αγχολυτικό που καλύπτει βαθύτερα προβλήματα και ανάγκες.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά κάποιον που χάνει το μέτρο στο να επαναφέρει την ισορροπία στη συναισθηματική του ζωή. Και αυτό επειδή συμβάλλει στο να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς που λειτούργησαν ώστε να «χρησιμοποιήσουμε» τη σεξουαλική πράξη και την ηδονή ως το μοναδικό νόημα της ζωής μας.

Δείτε τα σημάδια

Στην ιστοσελίδα της Mayo Clinic υπάρχει ένα σύντομο ερωτηματολόγιο που μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε πότε θα πρέπει να αναζητήσουμε ιατρική συμβουλή.

1. Μπορώ να ελέγξω τη σεξουαλική μου συμπεριφορά;
2. Η σεξουαλική μου συμπεριφορά πλήττει τις σχέσεις, τη δουλειά μου ή έχει άλλες αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή μου;
3. Το σεξ είναι πάντα στο μυαλό μου, ακόμα και όταν δεν θέλω;
4. Προσπαθώ να κρύψω τις σεξουαλικές μου περιπέτειες;
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...