10 γυναικεία μυστικά (που όλες πρέπει να γνωρίζουμε)

Οι γυναικολόγοι υποστηρίζουν πως είναι αμέτρητες οι φορές που γυναίκες τους επισκέπτονται στα ιατρεία τους αγχωμένες για κάτι που έμαθαν ή άκουσαν και αφορά την σεξουαλική τους υγεία. Τις περισσότερες από αυτές τις φορές, η ενημέρωσή τους είναι πλήρως εσφαλμένη. Αναζητήσαμε, λοιπόν, την άποψη κάποιων εκ των σημαντικότερων γυναικολόγων του κόσμου σχετικά με την ευαίσθητη περιοχή της γυναίκας και όσον αφορά θέματα που οι περισσότερες γυναίκες ντρέπονται ή διστάζουν να ρωτήσουν. Οι απαντήσεις τους θα σας εκπλήξουν και σε κάθε περίπτωση θα σας βοηθήσουν να μάθετε σημαντικότατα γυναικεία μυστικά.
1ο Μυστικό: Το αντισυλληπτικά προκαλούν μείωση στη σεξουαλική επιθυμία. Αν οι σεξουαλικές σας ορμές έχουν πάρει την κατιούσα από τότε που ξεκινήσατε να χρησιμοποιείτε «το χάπι», αυτό δεν αποτελεί αποκύημα της φαντασίας σας. Είναι 100% αληθές ότι το αντισυλληπτικό μπορεί να μειώσει την σεξουαλική επιθυμία σε πολλές γυναίκες. Αυτό, μάλιστα, δεν ισχύει μόνο στις γυναίκες που βρίσκονται σε ηλικία αναπαραγωγής, αλλά και σε όσες περνάνε κλιμακτήριο και χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά για να ρυθμίσουν συμπτώματα όπως οι εξάψεις και οι κυκλοθυμίες.

Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακτήσετε τις ορμές σας; Δοκιμάστε να αλλάξετε μάρκα χαπιών και αν δεν δείτε διαφορά σκεφτείτε μήπως πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποια άλλη μέθοδο αντισύλληψης (σπιράλ ή προφυλακτικά). Διαφορετικά συζητήστε το με τον γιατρό σας και ζητήστε του να σας βρει κάποια άλλη λύση.

2ο Μυστικό: Για να ελαττώσετε κάποιες παρενέργειες των αντισυλληπτικών -συμπεριλαμβανομένης της ναυτίας- τοποθετήστε τα κολπικά.
Το να τοποθετήσετε το χάπι κολπικά δεν βλάπτει, λένε οι ειδικοί, και μάλιστα μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό, ειδικά αν υποφέρετε από ναυτίες και εμετούς εξαιτίας του. Αυτό το «μυστικό» δημοσιεύτηκε, μετά από σχετική ισραηλινή έρευνα, στο περιοδικό Contraception. Σύμφωνα με την έρευνα, γιατροί συνέκριναν δύο ομάδες γυναικών που χρησιμοποίησαν το χάπι οι μεν με τον έναν και οι δε με τον άλλον τρόπο και το αποτέλεσμα έδειξε πως όσες το τοποθέτησαν κολπικά είχαν λιγότερες ναυτίες, ζαλάδες, πονοκεφάλους, ευαισθησία στο στήθος, πόνους περιόδου και στομαχικές διαταραχές από τις άλλες, που το έπαιρναν στοματικά.

3ο Μυστικό: Οι ημικρανίες μπορούν να αυξήσουν την σεξουαλική σας επιθυμία και οι οργασμοί να διακόψουν τους πονοκεφάλους και τους πόνους της περιόδου.
Μπορεί το σεξ να είναι το τελευταίο πράγμα στο μυαλό σας όταν έχετε πονοκέφαλο, αλλά μην σας κάνει εντύπωση αν οι ορμές σας αυξηθούν την στιγμή που σας πιάνει ημικρανία ή λίγο πριν από αυτήν. Οι γιατροί δεν είναι ακόμα σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό. Σύμφωνα με έρευνες, πάντως, ίσως έχει να κάνει με την αύξηση της σεροτονίνης, χημικής ουσίας του εγκεφάλου που μπορεί να σχετίζεται με την σεξουαλική επιθυμία.

Επιπλέον, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι για ποσοστό άνω του 20% των γυναικών, ένας οργασμός μπορεί να σταματήσει τον ερχομό μίας ημικρανίας, ανακουφίζοντας άμεσα τον πόνο. Και όχι μόνο. Άλλοι γιατροί υποστηρίζουν ότι ο οργασμός μπορεί να βοηθήσει και στους πόνους της περιόδου, ίσως λόγω της έκλυσης βιοχημικών που πλημμυρίζουν το σώμα και χαλαρώνουν τη μήτρα, ανακουφίζοντας από τους πόνους.

4ο Μυστικό: Αποφεύγοντας το σεξ οι επόμενες φορές θα είναι πιο επίπονες.
Πολλές γυναίκες πιστεύουν πως αν κάνουν αποχή από το σεξ για λίγο καιρό, αφήνοντας έτσι τον κόλπο τους να «ξεκουραστεί», αυτό θα λειτουργήσει ως αντίδοτο στο επίπονο σεξ. Οι ειδικοί λένε, όμως, πως στην πραγματικότητα ισχύει το εντελώς αντίθετο. Όπως λέει και η παροιμία «αν το αφήσεις, σε αφήνει». Διακόπτοντας για κάποιο διάστημα το σεξ και ξεκινώντας το πάλι μετά από καιρό μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, ως προς την επιθυμία.

Ταυτόχρονα, βέβαια, ο πόνος κατά την διάρκεια της επαφής δεν είναι κάτι φυσιολογικό. Μπορεί να προκύψει απλά επειδή ο σύντροφός σας δεν σας διεγείρει αρκετά, αλλά και εξαιτίας ορμονικών διαταραχών που προκαλούν ξηρότητα του κόλπου (είτε κατά τον θηλασμό ή κατά την εμμηνόπαυση). Σε αυτές τις περιπτώσεις μερικές σταγόνες λιπαντικού ή μία κρέμα οιστρογόνων είναι ό,τι χρειάζεστε για να μειώσετε την δυσφορία μιας επίπονης συνουσίας. Αν, πάλι, το πρόβλημά σας είναι η διέγερση καλό είναι να το συζητήσετε με τον σύντροφό σας και ίσως να αυξήσετε τα προκαταρκτικά.

5ο Μυστικό: Είναι ευκολότερο να κολλήσετε ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα αν κάνετε σεξ κατά την διάρκεια της περιόδου σας.
Μπορεί όταν κάνετε σεξ κατά την διάρκεια της περιόδου σας να είναι σχεδόν απίθανο να μείνετε έγκυος, είναι όμως πολύ πιθανό να κολλήσετε κάποια μόλυνση. Ο λόγος; Οι αλλαγές στην ισορροπία των όξινων και αλκαλικών συστατικών του κόλπου κατά την διάρκεια της περιόδου διευκολύνουν τον πολλαπλασιασμό των βακτηριδίων. Υπό φυσιολογικές συνθήκες ο κόλπος είναι οξύς (μία κατάσταση που εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηριδίων). Αλλά το αίμα αυξάνει σημαντικά το pH του κόλπου, μετατρέποντάς το σε ένα πολύ πιο αλκαλικό περιβάλλον. Αν, λοιπόν, δεν είστε 100% σίγουρες ότι ο σύντροφός σας είναι υγιής, χρησιμοποιείτε προφυλακτικό.

6ο Μυστικό: Φορώντας βαμβακερά εσώρουχα και αλλάζοντας σε αυτά το απορρυπαντικό για τα ρούχα σας βοηθάει στο να μειώσετε τον κίνδυνο της κολπίτιδας.
Δεν πρόκειται για «γιατροσόφια» των μαμάδων μας, αλλά για μια μεγάλη αλήθεια. Η κολπίτιδα είναι ερεθισμός του κόλπου που μπορεί να προκαλέσει υπερβολικά κολπικά εκκρίματα, αίσθημα καψίματος και φαγούρα. Φορώντας βαμβακερά εσώρουχα και χρησιμοποιώντας διαφορετικό απορρυπαντικό για αυτά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της κολπίτιδας. Ένας ακόμα τρόπος να την αποφύγετε είναι χρησιμοποιώντας αρωματικά σαπούνια, αποσμητικά για την ευαίσθητη περιοχή ή άλλο προϊόντα για τον κόλπο, εφόσον -πάντα- σας τα συστήσει ο γιατρός σας. Αν δεν δείτε καμία βελτίωση μετά από αυτές τις αλλαγές στην υγιεινή σας ίσως χρειαστεί να ακολουθήσετε κάποια φαρμακευτική θεραπεία.

7ο Μυστικό: Πώς θα μειώσουμε τον κίνδυνο του τοξικού συνδρόμου εξαιτίας του ταμπόν;
Η πιθανώς θανατηφόρα μόλυνση, γνωστή και ως τοξικό σοκ από ταμπόν, δυστυχώς συνεχίζει να προσβάλλει πολλές γυναίκες. Σύμφωνα με τον μαιευτήρα-χειρούργο κ. Ευάγγελο Γκικόντε, κάποια από τα συμπτώματα του συνδρόμου είναι «πολυοργανική ανεπάρκεια, υπόταση, οξύς πυρετός, κεφαλαλγία, πνευματική σύγχυση, διάχυτο ερυθηματώδες εξάνθημα, υποδόριο οίδημα, ναυτία, έμετος, υδαρής διάρροια, φαρυγγίτις , και εκσεσημασμένη αιμοσυμπύκνωση». Ο τρόπος για να το αποφύγουμε είναι με τη σωστή χρήση του ταμπόν, αλλάζοντάς το κάθε 4 με 6 ώρες το πολύ, ενώ η ασφαλέστερη πρόληψη είναι η χρήση εξωτερικών σερβιετών στις πρώτες μέρες της περιόδου, καθώς και στην περιόδου του ύπνου.

8ο Μυστικό: Αποφύγετε την χρήση του ταμπόν για να προστατευτείτε από την ακράτεια.
Επειδή το ταμπόν που τοποθετείται στον κόλπο ασκεί, μεταξύ άλλων, πίεση στην ουρήθρα, μπορεί να λειτουργήσει ως ένα είδος «τάπας» και έτσι να εμποδίζει την ακράτεια ή την έκκριση άλλων υγρών. Οι γιατροί λένε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αν χρησιμοποιείτε αυτή τη μέθοδο μία στο τόσο (π.χ. αν έχετε ακράτεια κατά τη διάρκεια της άσκησης), αλλά δεν θα πρέπει να υπερβάλετε και θα πρέπει να αφαιρείτε το ταμπόν αμέσως μόλις ολοκληρώσετε την άσκησή σας. Ένα ταμπόν μέσα σε έναν στεγνό κόλπο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς και αργότερα μολύνσεις. Για την ακράτεια ή τις «διαρροές» του κόλπου προτιμήστε κάποια πολύ λεπτή απορροφητική σερβιέτα, που είναι σαφώς ασφαλέστερη.

9ο Μυστικό: Η σεξουαλική επαφή δε μπορεί να αυξήσει συμπτώματα μυκητίασης αλλά το στοματικό σεξ μπορεί.
Έρευνες του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν έδειξαν ότι οι άνδρες γενικά δεν μεταφέρουν την μυκητίαση σε μία γυναίκα κατά την διάρκεια του σεξ. Ο κίνδυνος, όμως, να (ξανα)αποκτήσει μία γυναίκα μύκητες φαίνεται να σχετίζεται με κάτι άλλο –ίσως με την αντίδραση του ανοσοποιητικού μιας γυναίκας στους μύκητες. Ενδιαφέρον, ωστόσο, προκάλεσε ένα άλλο αποτέλεσμα της έρευνας: Οι γυναίκες που δέχονταν στοματικό σεξ φάνηκαν να υποφέρουν περισσότερο από τους μύκητες στον κόλπο συγκριτικά με άλλες που το απέφευγαν, άσχετα με τον αν ο σύντροφός τους είχε ή δεν είχε μύκητες στο στόμα.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το στοματικό σεξ δημιουργεί το πρόβλημα, αλλά αν κάποια γυναίκα παρουσιάζει συχνά συμπτώματα μυκητίασης, ίσως με αυτόν τον τρόπο να αυξάνει τον κίνδυνο. Άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν μυκητίαση, μία από τις συχνότερες παθήσεις στις γυναίκες σήμερα, είναι οι ορμονικές διαταραχές, τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, κάποια αντιβιοτικά, τα αντισυλληπτικά ή ακόμα και το στρες.

10ο Μυστικό: Η δυσοσμία του αιδοίου (που θυμίζει μυρωδιά ούρων) μπορεί να μην οφείλεται καν στα ούρα, αλλά στην εφίδρωση –και υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε γι’αυτό.
Επειδή οι εκκρίσεις των αδένων εφίδρωσης έχουν λίγο-πολύ τα ίδια συστατικά με αυτά των ούρων, συμβαίνει πολλές γυναίκες που ιδρώνουν πολύ να υποφέρουν από αυτή τη μυρωδιά ούρων στο αιδοίο τους ή στα εσώρουχά τους. Αλλά πριν φτάσετε στο συμπέρασμα ότι έχετε πρόβλημα ακράτειας, δοκιμάστε πρώτα να κάνετε μερικές πλύσεις στην ευαίσθητη περιοχή με κάποιο ειδικό ήπιο σαπούνι και νερό και να τοποθετήσετε μετά μία ειδική πούδρα-ταλκ με βάση το άμυλο καλαμποκιού, που μπορεί να απορροφήσει την υγρασία. Αποφύγετε, επίσης, τα νάιλον εσώρουχα και καλσόν, που τείνουν να κρατούν την θερμότητα και να αυξάνουν την εφίδρωση. Αν μετά από αυτά η μυρωδιά συνεχιστεί, τότε θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.


www.iatronet.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...