Αναφέροντας τους πρώην: Πότε πρέπει να σωπαίνεις

Όλοι έχουμε παρελθόν πίσω μας. Οι αναμνήσεις από προηγούμενες σχέσεις δύσκολα μας εγκαταλείπουν, αλλά τα προβλήματα αρχίζουν όταν τα «φαντάσματα» των πρώην έρχονται για να στοιχειώσουν τις νέες μας σχέσεις.






Μικρές φρασούλες και «ατάκτως ερριμένες» πληροφορίες είτε ασυνείδητα είτε ηθελημένα για τους προκατόχους της καρδιάς σας, μοιάζουν με βόμβες έτοιμες να εκραγούν και να δηλητηριάσουν την τωρινή σας σχέση. Ακολουθούν οδηγίες προς… ερωτευμένους: Πότε και τι να μην πείτε ποτέ για τους πρώην σας.
Αρχικά, μπορούμε να ξεχωρίσουμε δύο ειδών απαγορευμένες αναφορές στα «φαντάσματα»: τα θετικά σχόλια και την έντονη κριτική.
Επαινώντας τους πρώην Στην πρώτη περίπτωση ανήκουν φράσεις όπως: «Ο/Η πρώην μου ήταν πολύ όμορφος/η» και «Ο Κώστας με πήγαινε στα ακριβότερα εστιατόρια». Επίσης, διαπιστώσεις του τύπου «η Μαρία είχε… πλούσια τα ελέη» ή παρόμοιες συζητήσεις περί μεγεθών που εξαίρουν τα προσόντα των πρώην, απαγορεύονται διά ροπάλου, καθώς μπορούν να καταρρακώσουν το «εγώ» του/της συντρόφου σας.

Στην ίδια κατηγορία ανήκουν οι αναμνήσεις όπως «Με τον πρώην μου είχαμε πάει εκεί εκδρομή» ή «συνηθίζαμε κάθε πρωί να πηγαίνουμε στο αγαπημένο μας καφέ». Αυτόματα, το «άλλο σας μισό» αρχίζει να μπαίνει σε διαδικασία μόνιμης σύγκρισης και να σκέφτεται πως πριν από αυτόν, ένας άγνωστος άνδρας ήταν επίσης «το άλλο μισό». Ένας τρίτος άνθρωπος μπαίνει ανάμεσά σας έστω και νοητά, και αυτό δεν μπορεί παρά να βλάψει την σχέση σας.
Από το λεξιλόγιό σας επίσης, οφείλετε να διαγράψετε τις εκφράσεις «ήταν καλός στο κρεβάτι» ή «το ρολόι μου είναι δώρο της πρώην». Η συχνή αναφορά τους, μάλιστα, με το μικρό τους όνομα, το πιο πιθανό είναι να προκαλέσει αισθήματα ζήλειας και ανασφάλειας για τυχόν αισθήματα που τρέφετε ακόμα για τους «αγνώστους του παρελθόντος σας». Μην αναφέρετε πράγματα αν δεν είστε έτοιμοι να ακούσετε τα αντίστοιχα για τους πρώην του/της συντρόφου σας.

Κριτικάροντας τα «φαντάσματα» Η άλλη όψη του νομίσματος, ή προτιμότερα η απέναντι πλευρά του δίκοπου μαχαιριού των πρώην, αφορά εκφράσεις θυμού και κριτικής σε βάρος τους.

Όταν σε κάθε σχετική συζήτηση αναφέρετε πόσο άσχημα σας φέρθηκε ο/η πρώην σας, ότι σας πλήγωσε, σας παράτησε και σας έκανε την ζωή κόλαση –στολίζοντας τις διηγήσεις σας με πλήθος κοσμητικών επιθέτων- πρέπει να έχετε υπόψη πως πέφτετε στα μάτια του νυν συντρόφου. Ο συσσωρευμένος θυμός δείχνει πως δεν ξέρετε να κρατάτε καλές σχέσεις με τους ανθρώπους στην ζωή σας, ενώ τα λεκτικά ξεσπάσματα εναντίον τους φανερώνουν ανωριμότητα, τάσεις εκδικητικότητας και γενικότερα έναν άνθρωπο που κρατά κακίες –ή ακόμη χειρότερα, τρέφει ακόμη έντονα συναισθήματα για μια παλιά ιστορία.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, η λεκτική καραμέλα των πρώην μόνο κακό προξενεί στο παρόν σας. Από την άλλη, χρειάζεται προσοχή για να μην περάσετε στο άλλο άκρο: όταν ερωτηθείτε για το παρελθόν σας και κόβετε απότομα την συζήτηση χωρίς να πείτε λέξη, ο/η σύντροφός σας θα υποψιαστεί πώς κρύβετε κάτι σοβαρό και θα κλονιστεί η εμπιστοσύνη στην σχέση.
Η μέση λύση είναι να αναφέρετε τους πρώην, μόνο όταν είναι αναγκαίο. Όχι αυθόρμητα, με άλλα λόγια, αλλά όταν έρθει η κουβέντα στο παρελθόν, όπως αναπόφευκτα γίνεται σε κάποια χρονική στιγμή μιας σχέσης. Σε αυτήν την περίσταση, οι ουδέτερες αναφορές είναι προτιμότερες, ώστε να μην «πληγωθεί» και να μην τσαντιστεί κανείς από τους δυο σας. Ακόμη και όσοι πιστεύουν στην θεωρία «θέλω να ξέρω τα πάντα για τον σύντροφό μου», έρχονται σε αμηχανία όταν βρεθούν αντιμέτωποι με κάτι που δεν ήθελαν να ακούσουν.

Μερικά ακόμη dos και don’ts - Μην αναφέρετε το πού μένει ο/η πρώην σας. Αν πέσετε σε εξαιρετικά ζηλιάρη/α σύντροφο, θα πρέπει να αρχίσετε να ανησυχείτε για πιθανό stalking και ανεπιθύμητες γνωριμίες μεταξύ τους.
- Μην κρατάτε τις φωτογραφίες των πρώην κορνιζαρισμένες και σε επιδεικτικά κεντρική θέση στο δωμάτιο σας. Όσο καλή σχέση και να έχετε κρατήσει μαζί τους, έχουν και οι νυν εγωισμό.
- Μην αφήνετε τους ακόμη ερωτευμένους πρώην να σας δηλητηριάσουν την τωρινή σας σχέση. Μην απαντάτε στα επίμονα μηνύματά τους και ξεκαθαρίστε τους πως έχετε προχωρήσει στην ζωή σας.
- Μην πείτε ποτέ πως οι πρώην σας έκαναν κάτι καλύτερα από τους νυν. Καθόλου κομψό και καθ’ όλα προσβλητικό.
- Μπείτε στην θέση του/της συντρόφου σας και σκεφτείτε αν θα σας ενοχλούσε να ακούσετε πικάντικες λεπτομέρειες από την προ της σχέσης σας εποχή τους.
- Τέλος, μετά από έναν χωρισμό, υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν λέγονται, όχι μόνο στις επόμενες σχέσεις, αλλά σε κανέναν: Οι πολύ προσωπικές στιγμές, οικογενειακά και επαγγελματικά μυστικά των πρώην, χαρακτηριστικά για τα οποία ντρέπονται ή θα μπορούσαν να τους μειώσουν, είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να χρησιμοποιούνται για να τονώσουν τον δικό σας εγωισμό.
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...