Χειροποίητα κοσμήματα: Σμιλεύοντας ομορφιά

Γιατί να αγοράσει κανείς χειροποίητα κοσμήματα; Πώς βρίσκουν τον χώρο τους οι μοναδικές –πλην ακριβότερες από εκείνες της μαζικής παραγωγής– δημιουργίες σε μια αγορά που ολοένα και συμπιέζεται, υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης;




Και κυρίως, πώς ξεκινά κανείς να ψαλιδίζει μέταλλα, να στριφογυρίζει κορδέλες και να προσπαθεί να ταιριάξει ανόμοια υλικά, όταν οι επαγγελματικές προοπτικές που ανοίγονται μπροστά του μοιάζουν κάθε άλλο παρά ευοίωνες; 
Με αυτόν τον σκεπτικισμό ξεκινήσαμε να μπαινοβγαίνουμε σε εργαστήρια και showrooms, να δοκιμάζουμε σκουλαρίκια και δαχτυλίδια, να περιεργαζόμαστε υπέροχα, ασυνήθιστα κολιέ, να κοντοστεκόμαστε με απορημένο ύφος μπροστά σε περίεργα πενσάκια κι εργαλεία που ανοίγουν τρύπες, να ακούμε ιστορίες και να αντλούμε λίγη από την αισιοδοξία των δημιουργών. Δημιουργών κάθε ηλικίας, από 17 μέχρι 42, και κάθε στυλ, από vintage και νέο-ρομαντικού μέχρι θεατρικού και κλασικού. Δημιουργών που έχουν κάνει την τέχνη τους επάγγελμα, και άλλων που δεν έχουν ιδέα πόσο υπέροχα πράγματα φτιάχνουν.

Όλες, πάντως, συμφωνούν σε ένα πράγμα: οι καιροί είναι δύσκολοι, η αγορά κορεσμένη, αλλά αν αξίζεις, αν το αγαπάς αυτό που κάνεις, κι αν έχεις φρέσκα πράγματα να προτείνεις, δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα. Μπορείς να κάνεις το χόμπι σου επάγγελμα. Κι αν συμφωνεί σε αυτό και η μητέρα μιας εκ των δημιουργών, η κυρία Μαρία Φουστάνου, μια από τις πρώτες ελληνίδες σχεδιάστριες κοσμημάτων, που δούλευε το 1983 χωρίς τα υλικά, χωρίς τα εργαλεία, για μια αγορά που μόλις είχε αρχίσει να ακούει πως κόσμημα δεν είναι μόνο ο χρυσός, έτσι θα είναι.

Jewels by Jessica

Φωτό: Μαιρηλία Καλαϊτζίδου
Η Jessica έχει δημιουργήσει, μαζί με άλλες σχεδιάστριες, ένα υπέροχα θεατρικό show room, το White Box, όπου εκθέτει και πουλά τις ρομαντικές, vintage δημιουργίες της. Εκεί την συναντήσαμε, για να μας μιλήσει για την τέχνη που αγαπά, την έμπνευση που αντλεί από το παρελθόν, και τη θέση του χειροποίητου κοσμήματος σε μια αγορά που βιώνει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

[Δείτε το βίντεο]

Shopping tips:
Οι εποχικές συλλογές της Jessica κυμαίνονται στα 25-35 ευρώ. Τα μοναδικά κομμάτια που κατασκευάζει από ανακυκλώσιμα vintage υλικά ξεκινούν από 50 ευρώ και φτάνουν τα 180 ευρώ, ανάλογα το σχέδιο και το υλικό. Για παραγγελίες, μπορείτε να επισκεφθείτε το site των Jewels by Jessica, ή να περάσετε μια βόλτα από το White Box, στο 26 της οδού Πραξιτέλους (τηλ.: 210 3232343) από Τρίτη έως Παρασκευή από τις 12.00 μέχρι τις 18.00 και το Σάββατο από τις 12.00 μέχρι τις 15.00.

Jewels on the Boogie

Μεγάλες, κατακόκκινες καρδιές, αξιολάτρευτα, χρωματιστά σπουργίτια, χρυσά κλειδιά, κοριτσίστικοι φιόγκοι κι ανάλαφρες πεταλούδες. Τα κοσμήματα της Βερόνικας, που ξεκίνησε να ασχολείται με την κατασκευή τους πριν από έξι χρόνια στη Θεσσαλονίκη, αποπνέουν θεατρικότητα διανθισμένη με girlie στοιχεία. Μέταλλα όπως ο χαλκός, ο μπρούντζος και ο αλπακάς συνδυάζονται με πολύχρωμες χάντρες, αραχνοΰφαντες κορδέλες και απροσδόκητα αντικείμενα, όπως παλιά κουμπιά, για να δημιουργήσουν ένα ευφάνταστο αποτέλεσμα.

«Ξεκίνησα εντελώς τυχαία, ήθελα να φτιάξω ένα σκουλαρίκι για ένα συγκεκριμένο φόρεμα. Συνδύασα κάποιες χάντρες από παλιά κοσμήματα χαλασμένα και κατάλαβα ότι μου αρέσει. Αργότερα έκανα και κάποια μαθήματα» λέει, και συμπληρώνει «μου αρέσουν περισσότερο από τα υπόλοιπα υλικά τα μέταλλα, γιατί μπορώ να φτιάξω ό,τι σχήμα θέλω κόβοντάς τα». Αντλεί έμπνευση για τα σχέδιά της από παντού: «Εμπνέομαι από τη μόδα πολλές φορές. Μπορεί να δω κάτι σε μια βιτρίνα και να θέλω να το φτιάξω για μένα, ή να εξελίξω την κεντρική ιδέα. Αλλά και στον ύπνο μου έχει τύχει να δω κάτι και να θέλω να το φτιάξω σε κόσμημα. Άλλες φορές απλά με καθοδηγούν τα υλικά που έχω μπροστά μου» εξηγεί.

Η Βερόνικα δεν πουλά προς το παρόν τα κοσμήματά της. «Φτιάχνω για εμένα και για τις φίλες μου», λέει, «δεν νομίζω ότι έχω φτάσει ακόμα σε επαγγελματικό επίπεδο». Στις έκδηλες αντιρρήσεις μου αντιπαραβάλλει μια έμφυτη τελειομανία. Πιστεύει, παρ’ όλα αυτά, ότι πάντα θα υπάρχει χώρος για το χειροποίητο κόσμημα στην ελληνική αγορά.

«Τα χειροποίητα κοσμήματα γενικά είναι οικονομικά –ανάλογα με τα υλικά, βέβαια. Δε νομίζω ότι έχει πολύς κόσμος τη δυνατότητα να αγοράζει χρυσά και διαμάντια πλέον, οπότε το ιδιαίτερο, χειροποίητο κόσμημα θα κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος. Εξαρτάται βέβαια πάντα και από την τιμή. Βλέπω συχνά πανάκριβα χειροποίητα κοσμήματα που δεν αξίζουν τα λεφτά τους. Σκέφτομαι «αυτό σου κόστισε 50 λεπτά, δεν μπορείς να το πουλάς 20 ευρώ». Πόσο πια κοστολογείς την έμπνευση και τον χρόνο σου;»

Shopping tips: Αν και η Βερόνικα δεν έχει ασχοληθεί προς το παρόν καθόλου με τις πωλήσεις, αν θέλετε απεγνωσμένα κάποιο από τα κοσμήματα της φωτογραφίας, επικοινωνήστε μαζί της στο e-mail verotronik@gmail.com και κάτι μπορεί να γίνει. Μετά από μεγάλη πίεση, μας είπε ότι ένα ζευγάρι από τα σκουλαρίκια της θα κυμαινόταν στα 15 ευρώ. Υποθέτει.
Deppy Fou
Φωτό: Μαιρηλία Καλαϊτζίδου
Στο κατάστημά της στη γωνία Αμερικής 20 και Σταδίου, η Δέσποινα εκθέτει και πουλά τις εμπνευσμένες δημιουργίες της από δέρμα, μέταλλα, πέτρες και κρύσταλλα Swarovski. «Το μήλο κάτω από τη μηλιά», λένε, κι αφού η μητέρα της υπήρξε μία από τις πρώτες σχεδιάστριες φο μπιζού στην Αθήνα, το μακρινό 1982, η Δέσποινα δε θα μπορούσε παρά να συνεχίζει επάξια την οικογενειακή παράδοση. Τη συναντήσαμε στο εργαστήριό της, στον επάνω όροφο του καταστήματος, και μας μίλησε για το… μικρόβιο που κληρονόμησε, την έμπνευση που αντλεί από τις εικόνες γύρω της και το πώς το χειροποίητο θα αντισταθεί στην κρίση.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...