34 συμβουλές που κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει

Βρες  χρήσιμες πληροφορίες και tips για να βελτιώσεις τη ζωή σου: από το πώς θα χαλαρώσεις οπουδήποτε κι αν βρίσκεσαι, μέχρι έξυπνους τρόπους για να αποφύγεις τα μικρόβια σε μια δημόσια τουαλέτα.







 Θα μάθεις ακόμη πώς μέσα σε 10 λεπτά μπορείς να αποκομίσεις τα μεγαλύτερα οφέλη από την άσκηση, πώς θα καταφέρεις να κάψεις 500 θερμίδες μέσα σε 45 λεπτά, πώς θα εμπλουτίσεις τη διατροφή σου με περισσότερα αντιοξειδωτικά, πώς θα θυμάσαι ευκολότερα τα ονόματα και πολλά άλλα χρήσιμα κόλπα που κυριολεκτικά θα σου λύσουν τα χέρια!
#1 Κάνε οικονομία στην υγεία σoυ
Γλίτωσε χρήματα στον οδοντίατρο
Απευθύνσου σε ένα... φοιτητικό οδοντιατρείο: Στην Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών λειτουργούν κλινικές στις οποίες προσέρχονται ελεύθερα ασθενείς για κάθε τύπου οδοντιατρική θεραπεία. Κάθε θεραπεία πραγματοποιείται με πολύ χαμηλό κόστος από τους προπτυχιακούς ή μεταπτυχιακούς φοιτητές, υπό την επίβλεψη του διδακτικού προσωπικού της σχολής. Η αρχική εξέταση των ενήλικων ασθενών γίνεται στη Διαγνωστική Κλινική (τηλ. 210-7461168). Απευθείας τηλεφωνικά ραντεβού για εξέταση γίνονται στην Παιδοδοντιατρική, τηλ.: 210-7461136, και στην Ορθοδοντική, τηλ.: 210-7461134 (10 π.μ.-12μ.μ.)
Εστίασε στην πρόληψη
«Αν είσαι επιμελής με τη στοματική υγιεινή, θα γλιτώσεις πολλά σφραγίσματα, απονευρώσεις, εξαγωγές δοντιών και φυσικά χρήματα. Βούρτσιζε τα δόντια σου και καθάριζέ τα με οδοντικό νήμα μετά από κάθε γεύμα και μην παραμελείς τον τακτικό οδοντικό έλεγχο», επισημαίνει η Λίζα Παπαγιαννούλη, καθηγήτρια παιδοδοντιατρικής της Οδοντιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.
#2 Κάνε το λίπος να εξαφανιστεί
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το οξυγόνο μάς βοηθάει να κάψουμε περισσότερο λίπος, επομένως όσο πιο αποτελεσματικά αναπνέεις κατά τη  διάρκεια της άσκησης τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχεις. Το κόλπο για να πάρεις περισσότερο οξυγόνο καθώς γυμνάζεσαι είναι να αναπνέεις χρησιμοποιώντας τη μύτη και το στόμα σου.
#3 Πρόσεχε το κρυμμένο αλάτι
Πάνω από το 75% του νατρίου που λαμβάνεις καθημερινά μέσω της διατροφής σου προέρχεται από τα τυποποιημένα τρόφιμα. Πώς μπορείς να το περιορίσεις; Απλώς, διάβαζε τις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων που καταναλώνεις: Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν θα πρέπει να περιέχουν αναλογικά περισσότερο αλάτι σε σχέση με τις θερμίδες που δίνουν. Αν, για παράδειγμα, μία μερίδα έχει 150 θερμίδες, δεν θα πρέπει να περιέχει περισσότερο από 150 mg αλάτι.
#4 Σχεδίασε ένα τέλειο πρόγραμμα άσκησης
Δεν έχεις το χρόνο (ή ακόμα χειρότερα τη διάθεση) να πας στο γυμναστήριο; Κανένα  πρόβλημα! Αρκούν 10 λεπτά για να κάψεις γύρω στις 100 θερμίδες και να αυξήσεις την ενέργειά σου κατά 18%. Δοκίμασε το παρακάτω συμπιεσμένο πρόγραμμα ασκήσεων που έχει σχεδιάσει η Jessica Dart, η οποία είναι γνωστή personal trainer στη Νέα Υόρκη.
Λεπτά 0.00-0.59: Ανέβα τις σκάλες
Λεπτά 1.00-1.29: Κάνε προβολές των ποδιών εναλλάξ σηκώνοντας τα χέρια πάνω από το κεφάλι σου.
Λεπτά 1.30-2.00: Κάνε βαθιά καθίσματα
Σημείωση: Επανάλαβε το πρόγραμμα 4 ακόμα φορές. Αν είσαι αρχάρια, κάνε διαλείμματα 30 δευτερολέπτων ανάμεσα στις ασκήσεις.
#5 Ακόνισε τη μνήμη σου
Συνηθίζεις να γνωρίζεις ένα νέο συνάδελφο και μετά τις απαραίτητες συστάσεις να ξεχνάς το όνομά του; Εστίασε την προσοχή σου στο όνομα κάποιου όταν σου συστήνεται. Οι άνθρωποι που δεν ξεχνούν τα ονόματα είναι εκείνοι που δείχνουν ενδιαφέρον για τις γνωριμίες τους. Σε κάθε νέα γνωριμία που πας να κάνεις, επανάλαβε το όνομα δυνατά αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της κουβέντας. «Γιώργος, είπαμε; Λοιπόν, Γιώργο, χάρηκα για τη γνωριμία». «Όσες πιο πολλές φορές το επαναλάβεις τόσο πιο εύκολο θα είναι να το ανακαλέσεις στη μνήμη σου στο μέλλον», εξηγεί η δρ. Παρασκευή Σακκά, νευρολόγος, ψυχίατρος, Πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών.
#6 Έλεγξε τη στάση σου
Στάσου όρθια σηκώνοντας το ένα πόδι περίπου στο ύψος του αφαλού σου μέχρι να κουραστείς και να αρχίσεις να χάνεις την ισορροπία σου.
Αν δεν μπορέσεις να ισορροπήσεις στο κάθε πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, τότε η στάση του σώματός σου ίσως να μην είναι η σωστή (να μη στέκεται δηλαδή ίσια) όπως πίστευες ή οι μύες σου να μην είναι αρκετά δυνατοί για να σε κρατήσουν σε αυτήν.
Κάνε αυτήν την άσκηση 3 φορές την ημέρα στο κάθε πόδι για να δυναμώσεις το μυϊκό σου σύστημα και να βελτιώσεις τη στάση του σώματός σου.
#7 Προφύλαξε το δέρμα σου από ουλές
Οι ουλές που υπάρχουν στο δέρμα, είτε είναι από κάποια επέμβαση είτε από ακμή, φεύγουν πιο γρήγορα αν τις καλύπτεις ώστε να μην τις βλέπει ο ήλιος και αν τις κρατάς ενυδατωμένες. Μην ξεχνάς λοιπόν να φοράς αντηλιακό στην περίπτωση που έχεις ουλές. Μπορείς ακόμη να καλύψεις τις ουλές με ένα τσιρότο. «Ειδικά στην περίπτωση που η ουλή είναι πρόσφατη (όταν είναι ακόμη ροζ) είναι πιο ευαίσθητη στην ηλιακή ακτινοβολία και ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει μόνιμη δυσχρωμία. Μην ξεχνάς να χρησιμοποιείς και ενυδατική κρέμα», συμβουλεύει ο συμβουλεύει ο Ιωάννης Πέρρος, δερματολόγος, αφροδισιολόγος.
#8 Βρες τον κατάλληλο γιατρό
* Ρώτα γνωστούς και φίλους αν έχουν να σου συστήσουν κάποιον γιατρό από τον οποίο να είναι ευχαριστημένοι. Συνήθως ο γιατρός που συστήνουν οι περισσότεροι είναι και ο καλύτερος. * Μάθε με ποιο νοσοκομείο συνεργάζεται ο υποψήφιος γιατρός σου και έλεγξε αν σε καλύπτει, αλλά και αν καλύπτει το ταμείο σου τα νοσήλια. * Μην επιλέξεις γιατρό με κριτήριο την απόσταση. * Μην ντραπείς να τον ρωτήσεις πού έχει σπουδάσει. n Ψάξε να βρεις πληροφορίες στο διαδίκτυο για αυτόν. * Διάλεξε ένα γιατρό που να μπορείς να μιλάς άνετα μαζί του.
#9 Διάβασε (σωστά) τις ετικέτες
Διάβασε τι συμβουλεύει ο δρ. Γεώργιος Πανοτόπουλος, παθολόγος, διατροφολόγος, Διευθυντής Τμήματος Παχυσαρκίας �Διατροφής -Μεταβολισμού.
Κανόνας 1 Μη σε παραπλανούν όσα αναγράφονται στις ετικέτες. Για παράδειγμα, ένα προϊόν που αναφέρεται στην ετικέτα  ότι είναι «light» δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και υγιεινό. 
Κανόνας 2 Εξέταζε προσεκτικά τη λίστα με όλα τα συστατικά που περιέχει το προϊόν που θέλεις να αγοράσεις και πριν το βάλεις στο καλάθι σου βεβαιώσου ότι δεν περιέχει κάποιο συστατικό επικίνδυνο για την υγεία σου ή πολύ υψηλή ποσότητα κάποιων εν δυνάμει βλαβερών συστατικών (π.χ. πολλή ζάχαρη, πολλά κορεσμένα λίπη κ.λπ.).
#10 Διάλεξε το σωστό αθλητικό σουτιέν
Σήκωσε τα χέρια σου ψηλά πάνω από το κεφάλι και κάνε κυκλικές περιστροφές 10 φορές με κατεύθυνση μπροστά και άλλες 10 προς τα πίσω. Κατά τη διάρκεια αυτής της άσκησης δεν πρέπει να αισθάνεσαι οποιαδήποτε τριβή εξαιτίας του στηθόδεσμου και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να νιώθεις ότι σε σφίγγει πολύ.
Κάνε μία κάμψη προς τα εμπρός και τεντώσου μέχρι τα χέρια σου να ακουμπήσουν στο έδαφος. Κοίταξε το στήθος σου: σιγουρέψου ότι ο στηθόδεσμος το υποστηρίζει σωστά.
Κάνε μικρά πηδηματάκια μπροστά στον καθρέφτη. Αν το στήθος κινείται πάνω κάτω περισσότερο από 1 εκ. ή αν αισθάνεσαι δυσφορία, τότε ο στηθόδεσμος δεν το υποστηρίζει σωστά.
#11 Κάνε τους άλλους να γελάσουν
«Το γέλιο περιορίζει το στρες, επαναφέρει τη χοληστερίνη σε φυσιολογικά επίπεδα, ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα», τονίζει ο ο Στέφανος Φούσας, MD, FESC, FACC, επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας στο «Τζάνειο». Αν θέλεις να φέρεις το γέλιο στη ζωή σου:
Υιοθέτησε την υπερβολή: Το χιούμορ προκαλεί το γέλιο μέσα από ένα λογοπαίγνιο, ένα οξύμωρο σχήμα ή την υπερβολή. Κάπως έτσι άλλωστε μας προκαλεί το γέλιο και ένα ανέκδοτο. 
Αυτοσαρκάσου: Ο σαρκασμός και ο αυτοσαρκασμός θεωρούνται δείγματα προηγμένου χιούμορ και μας βοηθούν να αντεπεξέλθουμε στις δύσκολες καταστάσεις της ζωής. Συνήθως τα άτομα που μπορούν να επικρίνουν τον εαυτό τους έχουν χιούμορ, αλλά και τους είναι ευπρόσδεκτα τα αστεία των άλλων.  Κάνε λοιπόν μία λίστα με τα ελαττώματά σου και άρχισε να χλευάζεις τον εαυτό σου για αυτά.
Γίνε περισσότερο ενθουσιώδης: Για παράδειγμα, δείξε ενθουσιασμό και προθυμία ακόμα και όταν δεν το νιώθεις απόλυτα στην πρόταση του συντρόφου να πάτε στο γήπεδο αυτήν την Κυριακή. Ακόμα και αν δεν σου αρέσει η μπάλα, πήγαινε για χαβαλέ. Πού ξέρεις, μπορείς να περάσεις καλά ή και να γελάσεις βλέποντας τους άλλους να παθιάζονται με κάτι που είναι αδιάφορο για σένα.
#12 Φάε υγιεινά (και  διαιτητικά) στο εστιατόριο
Ο Κωνσταντίνος Αποστολάκης, κλινικός διαιτολόγος, διατροφολόγος συμβουλεύει: 
Μην παραλείψεις να ρωτήσεις με τι γαρνίρεται το φαγητό που έχεις παραγγείλει. Αυτή είναι μία πληροφορία που συχνά δεν αναγράφεται στον κατάλογο.  Ζήτησε να συνοδεύεται το φαγητό σου με λαχανικά και ρύζι αντί για πατάτες τηγανητές.
Πρόσεχε τα «πιάτα διαίτης», γιατί μερικά από αυτά μπορεί να μην έχουν πολλές θερμίδες αλλά ενδέχεται να περιέχουν υψηλές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών.
Για να βεβαιωθείς ότι το φαγητό που επέλεξες έχει χαμηλά λιπαρά, μην ντραπείς να ρωτήσεις με ποιον τρόπο μαγειρεύτηκε.
Μην το παρακάνεις με το αλκοόλ. Ένα ποτηράκι αρκεί, γιατί σε μεγαλύτερη ποσότητα ανοίγει την όρεξη και μπορεί να φας περισσότερο.
Παράγγειλε γεύματα κρατώντας τις ισορροπίες. Αν, για παράδειγμα, έχεις παραγγείλει ως κυρίως γεύμα κάποιο τηγανητό φαγητό, μην παραγγείλεις και τηγανητά ορεκτικά.
#13 Κάνε προκαταρκτικά push ups
Θέλεις να κάνεις τα push ups πιο εύκολα; Στήριξε τα χέρια σου στην άκρη ενός γραφείου και κάνε κάμψεις όπως ακριβώς θα έκανες αν ήσουν στο πάτωμα. Κάνε 5 επαναλήψεις με το σώμα να σχηματίζει ευθεία γραμμή από το κεφάλι ως τα πόδια. Έπειτα κάνε το ίδιο στηρίζοντας τα χέρια σε μία καρέκλα. Κάνε 5 επαναλήψεις και προχώρησε στο επόμενο βήμα, που είναι να κάνεις push ups στο 2ο σκαλοπάτι της σκάλας. Προχώρησε κάνοντας ολοκληρωμένα push ups στο πάτωμα.
#14 Απογείωσε την ερωτική σου ζωή
«Για να βελτιώσεις την ερωτική σου ζωή, η πρώτη σου κίνηση είναι να πρωτοτυπήσεις και να αποφύγεις τη ρουτίνα. Οι νέες εμπειρίες αυξάνουν τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Η ντοπαμίνη είναι χημική ουσία που στέλνει την ερωτική επιθυμία στα ύψη», υποστηρίζει ο Θάνος Ασκητής, ψυχίατρος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικης Υγείας.
Χρησιμοποίησε δονητή. Οι έρευνες δείχνουν ότι το 53% των γυναικών και το 45% των ανδρών έχουν χρησιμοποιήσει ερωτικά βοηθήματα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Χρησιμοποιώντας τον θα αυξήσεις την ερωτική επιθυμία, τη διέγερση και τη συχνότητα οργασμού.  Οι τιμές ξεκινούν από 9 ευρώ.
Βάλε λάδι. Κάνε στο σύντροφό σου ένα μασάζ με αιθέρια έλαια. Σε ένα έλαιο βάσης (π.χ. αμυγδαλέλαιοl) πρόσθεσε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου, γιασεμί ή ιλάνγκ ιλάνγκ. Τα έλαια αυτά θεωρούνται αφροδισιακά. 
#15 Μην... ψαρώνεις
Πολλά ψάρια εκτός από τα πολύτιμα Ω-3 λιπαρά είναι βεβαρημένα και με βαρέα μέταλλα, όπως ο υδράργυρος, που είναι επικίνδυνα για την υγεία. Τα μεγαλύτερα ψάρια έχουν συνήθως υψηλότερες ποσότητες τοξικών ουσιών (επειδή ζουν περισσότερο, συσσωρεύουν και υψηλότερες ποσότητες). Απόφευγε λοιπόν το φρέσκο τόνο ή τον ξιφία και προτίμησε οστρακοειδή και μικρότερα ψάρια, όπως είναι οι σαρδέλες, οι μαρίδες, ο γαύρος, η αθερίνα, ο μπακαλιάρος, η ρέγκα, οι γαρίδες και άλλα.  Αν θες να φας κολιό, αστακό ή σκουμπρί, διάλεξε ψάρια μικρού μεγέθους.
#16 Φτιάξε φρύδια που κρύβουν την ηλικία σου
Βήμα πρώτο: Κόψε ό,τι περισσεύει. Βούρτσισε τα φρύδια σου προς τα πάνω και έπειτα ψαλίδισε προσεκτικά τις τρίχες που εξέχουν πάνω από τη γραμμή που είναι η φυσική θέση των φρυδιών σου.
Βήμα δεύτερο: Καθάρισε με τσιμπιδάκι τις τρίχες ανάμεσα στα φρύδια σου. Η εσωτερική άκρη των φρυδιών σου θα πρέπει να ευθυγραμμίζεται με την εσωτερική γωνία του ματιού σου.
Βήμα τρίτο: Όρισε το σχήμα τους. Αφησε τα φρύδια σου να εκτείνονται ελαφρώς λίγο έξω από την εξωτερική πλευρά των ματιών.
#17 Θεραπείες από σπίτι
Αντιμετώπισε εύκολα τα μικροατυχήματα που συμβαίνουν στο σπίτι ακολουθώντας τις συμβουλές της Αννας Χατζοπούλου, φαρμακοποιού, ομοιοπαθητικού, βοτανολόγου.
Για το κάψιμο: Μάσησε ένα αντιόξινο δισκίο 20 λεπτά πριν από το φαγητό για να προστατεύσεις το βλεννογόνο του πεπτικού σωλήνα και να προλάβεις την παλινδρόμηση, συμβουλεύουν οι ειδικοί.
Για τον πόνο στη μέση: Δοκίμασε ένα γνωστό από την αρχαιότητα βότανο: το σύμφυτο. Μπορείς να πολτοποιήσεις τα φύλλα του και να τα βάλεις ως κατάπλασμα στη μέση ή να το βρεις ως βάμμα ή κάψουλες από το φαρμακείο.
Για το κοινό κρυολόγημα: Δοκίμασε τσάι από θυμάρι με μέλι. Βάλε μία κουταλιά της σούπας αποξηραμένο θυμάρι (αν είναι φρέσκο βάλε δύο) και άφησέ το σε καυτό νερό για 3 με 5 λεπτά και έπειτα σούρωσέ το. Το θυμάρι είναι αποχρεμπτικό και το μέλι διαθέτει αντιμικροβιακές ιδιότητες και ανακουφίζει από το βήχα.
#18 Ανακάλυψε την κρυμμένη ζάχαρη
Καλό είναι να περιορίσεις προϊόντα που περιέχουν ως βασικό συστατικό τη ζάχαρη ή περιέχουν μεγάλη ποσότητα αυτής. Διάβαζε λοιπόν τις ετικέτες για να γνωρίζεις πόση ακριβώς ζάχαρη περιέχουν τα προϊόντα που καταναλώνεις.
#19 Κοιμήσου καλά 
Περίπου 30 λεπτά αεροβικής άσκησης (π.χ. τζόκινγκ) θα σε βοηθήσουν να πάρεις ένα βαθύ, απολαυστικό και τονωτικό υπνάκο, σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα ύπνου Michael J. Breus, PhD. Αν λοιπόν δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, πριν καταφύγεις σε κάποια άλλη λύση πάρε τους δρόμους!
#20 Επούλωσε τις πληγές
«Αν έχεις κόψει κάπου το χέρι σου και δεν έχεις κάποιο ειδικό φαρμακευτικό σκεύασμα, μερικές σταγόνες λεμόνι θα βοηθήσουν να αποφύγεις τη μόλυνση και θα σταματήσουν το αίμα. Τι πρέπει να κάνεις; Ξέβγαλε το σημείο κάτω από τη βρύση και έπειτα βάλε πάνω στο κόψιμο ένα κομμάτι βαμβάκι στο οποίο έχεις στάξει μερικές σταγόνες λεμόνι. Πίεσέ το για ένα λεπτό πάνω στο κόψιμο», συμβουλεύει ο συμβουλεύει ο Θεόδωρος Ντόλαντζας, χειρουργός. Αυτό το γνώριζες; Τα περισσότερα κοψίματα συμβαίνουν σύμφωνα με έρευνα όταν ψαχουλεύουμε για να βρούμε κάτι στην τσάντα μας.
#21 Αρχισε τις ορθοπεταλιές
Μην υποτιμάς το στατικό ποδήλατο ως όργανο γυμναστικής. «Με τη σωστή τεχνική μπορείς να κάψεις 500 θερμίδες μέσα σε 45 λεπτά», μας λέει ο Βαγγέλης Πολυμερόπουλος. Οι παρακάτω συμβουλές θα σου φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες:
Χρησιμοποίησε τους κοιλιακούς σου για να απαλλάξεις τα χέρια σου από το βάρος σου και για να σταθεροποιηθείς καλά πάνω στο ποδήλατο.
Προσάρμοσε το ύψος του καθίσματός σου, ώστε το γόνατό σου να είναι ελαφρώς λυγισμένο όταν το πετάλι βρίσκεται κοντά στο πάτωμα. Έτσι θα κάνεις πιο άνετα ποδήλατο και θα αυξήσει τη δύναμή σου. 
Κάνε πετάλι κυκλικά φροντίζοντας η δύναμη που ασκείς όταν σπρώχνεις το πετάλι μπροστά και κάτω να είναι ίδια με αυτήν που ασκείς όταν το σπρώχνεις προς τα πίσω και πάνω.
#22 Κάνε τα τεστ των 5 λεπτών
Κοιμάσαι καλά; Πόση ώρα κάνει να σε πάρει ο ύπνος; Αν αποκοιμιέσαι σε λιγότερο από 5', ενδεχομένως σου λείπει ύπνος. Αν κοιμάσαι κανονικά τις ώρες που κοιμόσουν συνήθως και παρόλα αυτά νιώθεις ότι σου λείπει ύπνος, καλό θα ήταν να συμβουλευτείς το γιατρό σου. Η έλλειψη ύπνου σχετίζεται με διάφορα προβλήματα υγείας όπως η υπέρταση. Κοιμήσου μισή ώρα παραπάνω για να διαπιστώσεις αν νιώθεις καλύτερα.
Κάνε το τεστ της τουαλέτας Παρατηρείς αίμα μετά από την αφόδευση; Μπορεί να πρόκειται για αιμορροΐδες, αλλά αυτό θα πρέπει να το διαγνώσει ο γιατρός σου. Μην αμελήσεις να τον συμβουλευτείς, καθώς το αίμα μπορεί να οφείλεται σε καρκίνο του εντέρου ή σε κάποιο άλλο σοβαρό πρόβλημα.
Φουσκώνεις εύκολα; Νιώθεις την κοιλιά σου διαρκώς πρησμένη; Αν αυτό είναι ένα σύμπτωμα που δεν είχες στο παρελθόν και διαρκεί περισσότερο από ένα μήνα, καλό είναι να συμβουλευτείς έναν ειδικό γιατί μπορεί να πρόκειται για καρκίνο των ωοθηκών. Ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου σε αρχικό στάδιο έχει αυτό το σύμπτωμα που επειδή είναι πολύ σύνηθες οι γυναίκες συχνά το αγνοούν.
#23 Σταμάτα τις λιγούρες
- Ονόμασε 5 πράγματα που βλέπεις μπροστά σου
- Αναγνώρισε 4 χρώματα
- Περιέγραψε 3 πράγματα που νιώθεις στο σώμα σου, όπως λ.χ. ζέστη, κρύο, το ύφασμα της μπλούζας σου κ.ά.
- Αναγνώρισε 2 ήχους
- Σκέψου κάτι που σου χαλαρώνει
- Μύρισε κάτι που σου αρέσει
Πώς λειτουργεί η τεχνική; «Εστιάζοντας την προσοχή στις αισθήσεις σου ηρεμεί ο εγκέφαλός σου και έτσι μπορείς να αναγνωρίσεις τα σημάδια που σου στέλνει ο οργανισμός σου και να αποφασίσεις αν πραγματικά πεινάς ή όχι», εξηγεί ο Γιάννης Ανδριανάτος, δάσκαλος Γιόγκα.
#24 Πιες καθαρό νερό
Όπως όλοι γνωρίζουμε, η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα είναι ήδη σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η αλόγιστη χρήση των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων, των παρασιτοκτόνων και διαφόρων άλλων χημικών ουσιών, καθώς και οι ανεξέλεγκτες χωματερές, τα απόβλητα των εργοστασίων και των βιομηχανιών, η όξινη βροχή και οι χιλιάδες βόθροι, έχουν ως αποτέλεσμα τη μόλυνση του πολυτιμότερου αγαθού μας. Του νερού. Θέλεις να διαπιστώσεις αν το νερό που πίνεις είναι κατάλληλο ή όχι; Μπορείς να στείλεις ένα δείγμα στο Γενικό Χημείο του Κράτους ή σε ιδιωτικά εργαστήρια ελέγχου. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι το νερό είναι ακατάλληλο ή δεν είναι απόλυτα καθαρό, οι ειδικοί του εργαστηρίου θα σε ενημερώσουν για το πού οφείλεται αυτό και πώς πρέπει να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα. Προληπτικά, πάντως, αν έχεις την υποψία ότι το νερό που πίνεις δεν είναι απόλυτα ασφαλές, σκόπιμο θα ήταν να αγοράσεις ένα καλό φίλτρο νερού. Οι τιμές ξεκινούν από 30 ευρώ και κυμαίνονται ανάλογα με τον τύπο του φίλτρου και τις ουσίες που αυτό κατακρατεί.
Τips: Το ακριβές χρονικό διάστημα που μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ένα φίλτρο νερού εξαρτάται από την ποιότητα και την ποσότητα του νερού που φιλτράρεται. Τα περισσότερα φίλτρα, πάντως, είναι εφοδιασμένα με μετρητές και έχουν ενδείξεις για το πότε πρέπει να αντικατασταθούν.
#25 Αντιμετώπισε τους τραυματισμούς στην άσκηση
Ένα ήπιο stretching αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και βοηθά στην αποκατάσταση των μυϊκών τραυματισμών. Μπορείς ακόμη να εφαρμόσεις μία από τις παρακάτω δοκιμασμένες τεχνικές: 
Κύλησε ένα μπαλάκι του τένις ή ένα roller αφρού (οι τιμές ξεκινούν από 5 ευρώ) κατά μήκος της περιοχής του σώματός σου που έχει το πρόβλημα. Το μασάζ μπορεί να επισπεύσει την ανακούφιση από τον πόνο έως και 40%.
Δοκίμασε πιπερόρριζα. Πρόσθεσε 1 κ.γλ. στις σαλάτες, στα τηγανητά, στο κοτόπουλο ή τα μπιφτέκια.
#26 Φτιάξε ένα δείπνο «επιβίωσης»
Αν είσαι πολύ κουρασμένη για να φτιάξεις το τέλειο δείπνο, καλό είναι να γνωρίζεις κάποια εύκολη εναλλακτική συνταγή με απλά υλικά που σίγουρα έχεις στην κουζίνα σου.
#27 Ανακάλυψε την ευτυχία
Ο Matthieu Ricard, PhD, θεωρεί τον εαυτό του τον ευτυχέστερο άνθρωπο στον πλανήτη. Ποιο είναι το μυστικό του; Ο διαλογισμός.  Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η συγκεκριμένη τεχνική βελτιώνει τη διάθεση, χαρίζει ευεξία και σε κάνει να αντιμετωπίζεις θετικά τις καταστάσεις γύρω σου. Δοκίμασε λοιπόν την παρακάτω 10λεπτη άσκηση. Μπορείς να κάνεις διαλογισμό είκοσι λεπτά την ημέρα.
Κάθισε αναπαυτικά σε μια καρέκλα ή στο πάτωμα με τα πόδια οκλαδόν.
Αρχισε να αναπνέεις ήρεμα εστιάζοντας την προσοχή σου στον αέρα που περνάει μέσα από τα ρουθούνια σου.
Αφού αποκτήσεις τον πλήρη έλεγχο της αναπνοής σου, φαντάσου ότι σε πλησιάζει ένα αθώο, εύθυμο, μικρό παιδί. Κοίταξέ το στα μάτια με τρυφερότητα και νιώσε την καλοσύνη και την αγάπη του.
Αποδέξου με όλο σου το είναι αυτήν την αγάπη και ευχήσου μονάχα το καλό του παιδιού αυτού. Κράτησε αυτό το συναίσθημα για μερικά λεπτά και απόλαυσέ το.
#28 Φτιάξε τα μαλλιά σου σαν επαγγελματίας
Ακολούθησε τις συμβουλές του Γρηγόρη Κουκλάκη, hair stylist :
Βήμα 1 Τα βρεγμένα μαλλιά είναι πιο μακριά από τα στεγνά, επομένως αν κόψεις με το ψαλίδι τις άκρες όταν είναι στεγνά θα αποφύγεις να τα κόψεις πολύ κοντά. Χρησιμοποίησε ένα κοφτερό ψαλίδι, που να είναι μυτερό και ίσιο στις άκρες. 
Βήμα 2 Ψαλίδισε τα μαλλιά σου κάθετα, αρχίζοντας από το κέντρο. Σήκωσε ελαφρώς μία τούφα 2,5 εκατοστών από τα μαλλιά σου και κράτησέ τη χαλαρά ανάμεσα στο δείκτη και το μεσαίο δάκτυλο. Κράτησε το ψαλίδι έτσι ώστε η μύτη του να βλέπει προς τα πάνω σε γωνία και άρχισε να ψαλιδίζεις τα μαλλιά σου.
Βήμα 3 Να είσαι προσεκτική. Μην κόβεις περισσότερο από ένα εκατοστό τη φορά. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να κόψεις τα μαλλιά σου πιο κοντά απ' όσο θες, αλλά μην ανησυχείς γι' αυτό, αφού θα μεγαλώσουν πάλι σε λίγες εβδομάδες.
#29 Για να μη σου λύνονται τα κορδόνια
Τα κορδόνια των αθλητικών σου παπουτσιών θα πρέπει να είναι δεμένα ώστε να συγκρατείται ο αστράγαλος στα στραβοπατήματα. Δεν πρέπει να εμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος στο πόδι ούτε να είναι χαλαρά δεμένα. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να τα δέσεις, αλλά σε κάθε περίπτωση, για να μην υπάρχει ο κίνδυνος να λυθούν και πάθεις κάποιο ατύχημα, θα πρέπει να κάνεις δύο κόμπους και ο τελευταίος να είναι σε αντίθετη κατεύθυνση από τον αρχικό, διαφορετικά θα δημιουργηθεί ένας κόμπος που λύνεται πολύ εύκολα.
#30 Περιόρισε τις φαρμακευτικές δαπάνες
Υπάρχουν κάποια φάρμακα (γενόσημα) που περιέχουν το ίδιο ενεργό συστατικό, με την επώνυμη μάρκα φαρμάκου, κοστίζουν λιγότερο από τα πρωτότυπα ενώ έχουν την ίδια θεραπευτική δράση. Ρώτησε το γιατρό σου αν μπορεί να σου δώσει ένα φθηνότερο φάρμακο με την ίδια ουσία. Ακόμη, κάποια συμπληρώματα κυκλοφορούν σε συσκευασία με περισσότερα δισκία, που είναι πιο οικονομική.
#31 Εμπλούτισε τη διατροφή σου με αντιοξειδωτικά
«Τα μπαχαρικά και τα βότανα προσδίδουν ωραία γεύση στο φαγητό, δεν σε φορτώνουν με πολλές θερμίδες και είναι γεμάτα πολύτιμες για την υγεία αντιοξειδωτικές ουσίες», λέει η Κατερίνα Χατζοπούλου, κλινική διαιτολόγος διατροφολογος, BSc. Ο παρακάτω πίνακας θα σε βοηθήσει να τα αξιοποιήσεις στο έπακρο.
Εστραγκόν: Βάλε φρέσκο εστραγκόν σε αυγά στραπατσάδα.
Βαθμολογία: 155
Ρίγανη: Βάλε αποξηραμένη ρίγανη στη χωριάτικη σαλάτα ή σε μαριναρισμένο κοτόπουλο με λάδι και σκόρδο.
Βαθμολογία: 1,753
Γαρίφαλο: Πρόσθεσέ το σε πουρέ γλυκοπατάτας ή ρυζόγαλο.
Βαθμολογία: 2,903
Κανέλα: Απόλαυσέ τη στο μήλο ή στο κουάκερ.
Βαθμολογία: 1,752
Θυμάρι: Ταιριάζει πολύ καλά με το κρέας.
Βαθμολογία: 137
Φασκόμηλο: Συνοδεύει λιπαρά κρέατα, όπως χοιρινό ή πάπια, και πατάτες.
Βαθμολογία: 320
Κουρκουμάς: Απόλαυσέ τον με φιλετάκια κοτόπουλου. Ταιριάζει ακόμη σε πιλάφι, ψάρι, φακές.
Βαθμολογία: 1,271Σημείωση: Η βαθμολογία αφορά 1 κ.γλ. μπαχαρικό ή βότανο και αναφέρεται σε μονάδες ORAC, που αποτελεί τον επιστημονικό τρόπο μέτρησης των αντιοξειδωτικών ουσιών στα τρόφιμα.
#32 Απόφυγε τα μικρόβια στο WC
Για να περιορίσεις το ενδεχόμενο να έρθεις σε επαφή με μικρόβια σε μία δημόσια τουαλέτα, ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές, οι οποίες θα σου φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες:
Μην επιλέγεις ποτέ τη μεσαία τουαλέτα στα εστιατόρια και τους δημόσιους χώρους. Είναι αυτή την οποία χρησιμοποιούν οι περισσότεροι. Προτίμησε την πρώτη που βλέπεις όταν μπαίνεις, καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι συνήθως η λιγότερο χρησιμοποιούμενη - κι επομένως η πιο καθαρή.
Μην ακουμπάς την τσάντα σου ή το πορτοφόλι σου στο πάτωμα. Αποτελεί εστία (πολλών) μικροβίων. Αν δεν υπάρχει γάντζος στο πίσω μέρος της πόρτας για να την κρεμάσεις, φρόντισε να στηρίξεις την τσάντα σου στον ώμο σου.
Στα φαρμακεία θα βρεις πλαστικά καλύμματα μιας χρήσης για τη λεκάνη, τα οποία κοστίζουν περίπου 3 ευρώ. Φρόντισε να τα χρησιμοποιείς κάθε φορά που «επισκέπτεσαι» μία τουαλέτα δημόσιας χρήσης. Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις χαρτί υγείας, για να καλύψεις το καπάκι.
Σήκω όρθια πριν τραβήξεις το καζανάκι. Το νερό πέφτει με μεγαλύτερη πίεση από ό,τι στη λεκάνη του σπιτιού σου και μπορεί να εκτιναχθούν σταγόνες γεμάτες μικρόβια.
#33 Πρωτοτύπησε και στην άσκηση
Αν έχεις βαρεθεί να κάνεις συνέχεια τις ίδιες και τις ίδιες ασκήσεις, κάνε το εξής κόλπο: πάρε καμιά δεκαριά μικρά χαρτάκια και γράψε στο κάθε ένα μία διαφορετική δραστηριότητα που σε ευχαριστεί: λ.χ. να κάνεις σχοινάκι με τα παιδιά, να πας βόλτα στην παραλία, να ασχοληθείς με τον κήπο κ.λπ. Βάλε τα χαρτάκια σε ένα γυάλινο βάζο, ανακάτεψέ τα και κάθε φορά που θέλεις να γυμναστείς αλλά βαριέσαι, διάλεξε στην τύχη ένα χαρτάκι.
#34 Βρες την άκρη του (οδοντικού) νήματος
Το πιθανότερο είναι να γνωρίζεις ήδη ότι το οδοντικό νήμα είναι πολύ σημαντικό για την στοματική υγιεινή, αφού απομακρύνει από τα ούλα τα μικρόβια που προκαλούν τερηδόνα και συντελούν στην πρόκληση καρδιαγγειακών παθήσεων. Είναι ωστόσο πολύ πιθανό να ξεχνάς μερικές φορές να το χρησιμοποιείς, καθώς τις περισσότερες φορές το αποθηκεύουμε σε μη εμφανή σημεία. «Για το λόγο αυτό βάλε το οδοντικό νήμα κάπου που θα το δεις σίγουρα, όπως στο τραπεζάκι του καθιστικού, για να το χρησιμοποιήσεις στα διαλείμματα για διαφημίσεις ή στο κομοδίνο στο κρεβάτι σου», συμβουλεύει ο Μάρκος Σωτηρόπουλος, οδοντίατρος.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...