Νικήστε τη γρίπη με tai chi

Για να αποφύγετε τις ιώσεις, πάρτε μία δόση... tai chi. Πρόκειται για μια εύκολη και αποτελεσματική αντιγριπική τακτική, καθώς αυξάνει την αντίσταση του ανοσοποιητικού απέναντι στους ιούς κατά 47%, τριπλασιάζοντας την προστασία σου από τη γρίπη. 
«Το μυστικό βρίσκεται στις αργές κινήσεις και την ελεγχόμενη αναπνοή, βασικά συστατικά του τάι τσι», υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Επίσης, η συγκεκριμένη άσκηση συμβάλλει στην αύξηση της ενέργειάς σας. Παράλληλα το στρες μειώνεται και η ποιότητα του ύπνου βελτιώνεται, με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό σύστημα να παραμένει... ακμαίο.  Τι περιμένετε λοιπόν; Ξεκινήστε από σήμερα την 20λεπτη προπόνηση που θα σας χαρίσει υγεία και ευεξία.

Με μια ματιά
Τι θα χρειαστείτε: Καταρχάς ένα ήσυχο και ευρύχωρο δωμάτιο (περίπου 2 μέτρων). Για να κάνετε την άσκηση πιο διασκεδαστική και ευχάριστη, προτείνουμε να βάλετε στο στερεοφωνικό τη μουσική που σας αρέσει και να χαμηλώσετε ελαφρά τα φώτα. Όταν κάνετε τις ασκήσεις, μπορείτε είτε να είστε ξυπόλητη είτε να φοράτε ίσια και αναπαυτικά παπούτσια. Τα ρούχα σας πρέπει να είναι χαλαρά ή ελαστικά, το βασικό όμως είναι να είστε άνετα.
Τι κάνετε: Εκτελέστε την παρακάτω προπόνηση από 3 έως 7 φορές την εβδομάδα. Ξεκινώντας στην αρχική στάση, φροντίστε να επαναλάβετε τις ασκήσεις για 20 λεπτά και στο τέλος να καταλήγετε στην τελική κίνηση.
Πώς να το κάνετε: Σκεφτείτε το tai chi σαν μία αργή χορογραφία γεμάτη χάρη. Προσπαθήστε να εκτελείτε κάθε μία κίνηση ξεχωριστά και έπειτα κάντε τες όλες μαζί στη σειρά. Δεν πρέπει να αλλάζετε πλευρές, όπως συμβαίνει στις κανονικές προπονήσεις.
Για καλύτερα αποτελέσματα: Μην ανησυχείτε αν οι κινήσεις των χεριών σας και των ποδιών σας είναι ακριβείς. Το tai chi είναι πιο αποτελεσματικό, όταν είστε χαλαρή.

Πρώτη στάση
Ξεκινήστε από όρθια στάση, με τα πόδια να έχουν ίδιο άνοιγμα με τους ώμους, τα δάχτυλα του ποδιού να κοιτούν μπροστά και τα γόνατα να είναι ελαφρώς λυγισμένα. Οι βραχίονες και τα χέρια να βρίσκονται χαλαρά στις πλευρές. Κοιτάξτε ευθεία μπροστά και λυγίστε ελαφρά τη λεκάνη σας, ρίχνοντας τους γλουτούς προς το πάτωμα (1).

Ακουμπήστε την άκρη της γλώσσας σας στην κορυφή του στόματός σας για να ξεκουράσετε το σαγόνι. Αναπνέετε από τη μύτη. Κάντε παύση για 1 δευτερόλεπτο και έπειτα εκπνεύστε από το στόμα, δίνοντας βάρος στη σπονδυλική στήλη. Επαναλάβετε την άσκηση για 3-5 αναπνοές. Συνεχίστε αναπνέοντας με τον ίδιο τρόπο.




Κυκλική κίνηση χεριών

Από την αρχική στάση, εισπνεύστε σχηματίζοντας έναν κύκλο με τα χέρια σας σαν να χαϊδεύετε την κοιλιά σας. Τα χέρια σας πρέπει να βρίσκονται στο ύψος του πιγουνιού σας και οι παλάμες να κοιτούν προς τα κάτω. Παράλληλα, βάλτε βάρος στο αριστερό σας πόδι, λυγίζοντάς το ελαφρά. Στη συνέχεια σηκώστε τη φτέρνα του δεξιού ποδιού από το πάτωμα, κινώντας την προς τα έξω (2). Εκπνεύστε, χαμηλώστε τα χέρια στο ύψος της μέσης, βάλτε βάρος στο δεξί σας πόδι ενώ το λυγίζετε, έχοντας ήδη λυγίσει και τη φτέρνα του αριστερού σας ποδιού (3). Εισπνεύστε και βάλε τα χέρια σας στο πλάι. Εκπνεύστε και βάλτε τα χέρια σας στο στήθος σαν να χειροκροτούσατε, με το δεξί σας χέρι να βρίσκεται πιο κοντά στο σώμα σας. Ταυτόχρονα, σηκώστε το αριστερό σας πόδι και τοποθετήστε την αριστερή σας φτέρνα στο πάτωμα, με το πόδι σας να βρίσκεται σε κάμψη (4).

Ευθεία κίνηση χεριών
  
Πάρτε ανάσα και ενώστε τα χέρια σας, σχηματίζοντας μια διαγώνιο προς τα δεξιά, ενώ στηρίζεστε στα δάχτυλα του αριστερού ποδιού (5). Εκπνεύστε, κατέβασε τα χέρια σας σε σχήμα αψίδας, ενώ στηρίζεστε από το δεξί πόδι στο αριστερό, δίνοντας παράλληλα στο σώμα σας μια φορά προς τα αριστερά.

Συνεχίστε την άσκηση, ενώ έχετε σχηματίσει έναν κύκλο με τα χέρια σας μπροστά από το πιγούνι σας, με τις παλάμες να κοιτούν προς τα μπρος (6).



 «Μαζέψτε» ενέργεια

Εισπνεύστε, περιστρέψτε τον κορμό σας και στηριχθείτε στο δεξί πόδι, που πρέπει να βρίσκεται σε κάμψη και η φτέρνα σας να ακουμπά στο πάτωμα (7). Εκπνεύστε και βάλτε βάρος στο δεξί πόδι (λυγίστε το ελαφρά) ενώ παράλληλα σηκώνετε την αριστερή σας φτέρνα από το πάτωμα και ισιώνετε τα χέρια σας σαν να σπρώχνατε ένα βαρύ αντικείμενο (8). Στην επόμενη εισπνοή επιστρέψτε στην αρχική στάση (1). Επαναλάβετε την ακολουθία, προς την ίδια κατεύθυνση, για 20 λεπτά. (Ακόμα και 5 λεπτά είναι αρκετά, αν δεν έχετε πολύ χρόνο).



Τελική κίνηση
Ενώστε τα πόδια και πάρτε αναπνοή, όσο σχηματίζετε έναν κύκλο με τα χέρια σας, στο πλάι και πάνω από το κεφάλι σας. Εκπνεύστε και χαμηλώστε αργά τα χέρια σας προς τα κάτω, μπροστά στον κορμό σας, με τις παλάμες σας να δείχνουν προς τα κάτω, τους αγκώνες λυγισμένους και τα χέρια να βρίσκονται στα πλευρά σας.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...