Κόμπλεξ, τέλος!

Χαμηλοί ρυθμοί, «αδύναμα» αγγλικά, φτωχή ρητορεία στα meetings… Όλες έχουμε την προσωπική μας επαγγελματική Αχίλλειο πτέρνα, έναν μικρό φόβο που δεν καταφέρνουμε να υπερνικήσουμε.

Κι όμως μπορούμε! Δείτε πώς



Φοβάστε να μιλήσετε μπροστά σε κοινό
Η συμπτωματολογία Κάθε φορά που πρέπει να παραδώσετε, μπροστά σε τρίτους, ένα report, να κάνετε μια επαγγελματική συμφωνία ή ακόμη και απλά να εκφράσετε την προσωπική σας άποψη, νιώθετε σαν την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων στο δικαστήριο με τα τραπουλόχαρτα. Όταν πλησιάζει η σειρά σας να πάρετε τον λόγο, η καρδιά σας αρχίζει να χτυπάει σαν τρελή, τα χέρια σας ιδρώνουν, το μυαλό σας παθαίνει προσωρινό blackout και
η γλώσσα σας δένεται κόμπος.
Η αντιμετώπιση Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο φόβος της ομιλίας μπροστά σε κοινό μειώνεται αισθητά όταν ενσωματώνουμε στον λόγο μας κάποιες βασικές τεχνικές βελτίωσής του, που τονώνουν την αυτοπεποίθησή μας. Για να κερδίσετε το ενδιαφέρον του κοινού σας, ξεκινήστε χρησιμοποιώντας μια δήλωση που θα τους τραβήξει την προσοχή, όπως κάτι χειροπιαστό. Για παράδειγμα, αντί για «είμαι εδώ για να σας παρουσιάσω τον στόχο ανάπτυξης», πείτε «με 3,4% στόχο ανάπτυξης…». Για να μεταδώσετε καλύτερα το μήνυμά σας στο ακροατήριο, μη μιλάτε πολύ γρήγορα και κοιτάτε προς το κοινό σας, χωρίς να στοχεύετε με το βλέμμα σας κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο. Αποφύγετε τη στεγνή αφήγηση που θυμίζει ανάγνωση και προσπαθήστε ο τονισμός σας να είναι ανάλαφρος και φυσικός. Προσαρμόσετε τις χειρονομίες σας στη λογική του λόγου σας, ώστε να εξυπηρετούν αυτά που έχετε να πείτε και αποφύγετε πάση θυσία καταληκτικές φράσεις, όπως «και κλείνοντας…», που δημιουργούν στο κοινό τη διάθεση να μαζέψει τα πράγματά του και να φύγει.
Μιλάτε αγγλικά σαν Ισπανός τουρίστας
Η συμπτωματολογία Όταν οι απαιτήσεις επικοινωνίας φτάνουν μέχρι το επίπεδο του «Hello, may I speak to Bob, please?» όλα είναι μια χαρά. Αλλά όταν πρέπει να κάνετε μια πιο σύνθετη συναλλαγή, να κατανοήσετε, να γίνετε κατανοητή ή να πείσετε με τα λεγόμενά σας, ακόμη και η χρήση της νοηματικής είναι πιο αποτελεσματική από τα αγγλικά σας.
Η αντιμετώπιση Εκτός από την προφανή λύση να ξεκινήσετε μαθήματα σε κάποιο φροντιστήριο, σε γκρουπ ενηλίκων ή σε κάποιο αγγλόφωνο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, υπάρχουν και άλλες πιο οικονομικές επιλογές, που απαιτούν λιγότερο χρόνο για να ξεσκουριάσετε τις γνώσεις σας. Παρακολουθήστε ταινίες και σειρές στα αγγλικά, χωρίς υπότιτλους, μπείτε στο ίντερνετ και διαβάστε τα νέα ή άρθρα που σας ενδιαφέρουν, κατεβάστε την εφαρμογή iTunes «Learning English with the New York Times», εγγραφείτε σε online μαθήματα που προσφέρονται μέσω πολλών websites ή αγοράστε κάποιο σύστημα εκμάθησης στο σπίτι με βιβλία και CDs.
Δουλεύετε με ρυθμούς χελώνας
Η συμπτωματολογία Είστε έξυπνη, αλλά υποφέρετε από το περιβόητο σύνδρομο «καταλαβαίνω γρήγορα, αλλά πρέπει να μου εξηγήσετε αργά», που με απλά λόγια σημαίνει ότι κατανοείτε τι πρέπει να κάνετε αλλά είστε αργή στην εκτέλεση.
Η αντιμετώπιση Ξεκινήστε με τη διάγνωση, πριν προβείτε σε θεραπεία. Μη βιαστείτε να κρίνετε τον εαυτό σας αυστηρά, βασισμένη σε κριτήρια που ίσως σας αδικούν. Για παράδειγμα, αν συγκρίνετε τον εαυτό σας με κάποιον πιο έμπειρο ή σε διαφορετική θέση από εσάς, τα αποτελέσματα δεν θα είναι σωστά. Επιπλέον, βάλτε καλά στο μυαλό σας ότι η ταχύτητα δεν είναι το παν. Υπάρχουν επίσης η ποιότητα, η ακρίβεια και η συνέπεια. Αν πραγματικά νιώθετε ότι η πίεση είναι υπερβολικά έντονη, αναρωτηθείτε αν όντως βρίσκεστε εκεί που θα έπρεπε σύμφωνα με την προσωπικότητά σας. Μια αίθουσα συναλλαγών στο Χρηματιστήριο δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για έναν ονειροπόλο για παράδειγμα. Αλλά αν πραγματικά το θέμα είναι να κάνετε περισσότερα πράγματα σε λιγότερο χρόνο, υπάρχουν κάποια τρικ που μπορείτε να εφαρμόσετε. Καταρχήν, φροντίστε να κατανοήσετε 100% αυτό που σας ζητάει το αφεντικό σας, ζητώντας διευκρινίσεις αν χρειαστεί. Δεν υπάρχει τίποτα που να καθυστερεί τη δουλειά σας περισσότερο από τις ασαφείς οδηγίες. Αφού ξεκαθαρίσετε τι πρέπει να κάνετε, διαμορφώσετε ένα σωστά οργανωμένο χρονοδιάγραμμα. Ξεκινήστε να δουλεύετε αμέσως, σκεφτείτε προσεκτικά πώς θα το κάνετε, υπολογίστε με βάση τα προηγούμενα πόσο χρόνο χρειάζεστε και θέστε ένα λογικό deadline. Ενημερώστε τους συνεργάτες σας για το ακριβές χρονικό πλάνο που θα ακολουθήσετε και, πάνω απ’ όλα, φροντίστε να το τηρήσετε κατά γράμμα.
Η υφιστάμενή σας είναι… ο Εξολοθρευτής
Η συμπτωματολογία Έχει χαμηλότερη θέση από εσάς, αλλά περισσότερα πτυχία. Επιπλέον, είναι πιο ενεργητική, πιο φρέσκια, με βλέμμα που σκοτώνει, δύο μέτρα πόδια και εκπληκτική άνεση στη δουλειά της, παρά τα 22 της χρόνια. Ναι, είναι και 22 ετών. Συνυπολογίστε το κι αυτό.  
Η αντιμετώπιση Καταρχήν, είναι στατιστικά αποδεδειγμένο ότι οι νέες γενιές ξεκινάνε την καριέρα τους με πολλά περισσότερα προσόντα, από άποψη πτυχίων και μόρφωσης, σε σχέση με κάποια χρόνια πριν. Πριν στραφείτε στη μοιρολατρία και σε κλισέ ατάκες, όπως «πόσο καλύτερα ήταν τα πράγματα στο παρελθόν» ή κρυφτείτε, χωρίς πραγματικά να το πιστεύετε, πίσω από καθησυχαστικές δηλώσεις του τύπου «τα διπλώματα δεν σημαίνουν τίποτα», δείτε τα πράγματα όπως πραγματικά είναι. Οι επαγγελματικοί σύμβουλοι υποστηρίζουν ότι, απέναντι στο βιογραφικό σημείωμα και τις φιλοδοξίες ενός τέτοιου συνεργάτη, έχετε κι εσείς τα προσωπικά σας όπλα για να αμυνθείτε. Ένα εργασιακό υπόβαθρο, εμπειρία και ωριμότητα, που σας βοηθούν να προβλέψετε και να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που μπορούν να εμφανιστούν γρήγορα και αποτελεσματικά. Αποδεχτείτε την κατάσταση και, αντί να ξεκινήσετε έναν ανταγωνιστικό πόλεμο, χαράξτε μια κοινή πορεία συνεργασίας και αλληλοσυμπλήρωσης. Αλλά τι γίνεται στην περίπτωση που αρχίζει να στοχεύει προς την κορυφή και να μπαίνει στα δικά σας εδάφη; Οι ειδικοί συμβουλεύουν να ακολουθήσετε τη στρατηγική του… περιορισμού. Με ήμερη διάθεση και ύφος συζήτησης μαμάς-παιδιού, εξηγήστε της ποιος είναι τι μέσα στην εταιρεία και ποια πράγματα ανήκουν στην αρμοδιότητα του καθενός. Το πιο πιθανό είναι ότι θα πάρει το μήνυμα και θα σταματήσει να ξεπερνά τα όρια.
Από το περιοδικό Glamour

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...