Ψηλά τακούνια: Oμορφαίνουν ή παραμορφώνουν;

Γνωρίζετε πώς «εφευρέθηκαν» τα ψηλά τακούνια και γιατί είναι τόσο δημοφιλή;

Γιατί το σίγουρο είναι πως δεν γνωρίζετε πως η τακτική και λανθασμένη χρήση τους μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία μας, όπως προειδοποιεί σχετική έρευνα.


Στην πραγματικότητα, αυτή η διαχρονική τάση της μόδας ξεκίνησε από μια μεσαιωνική ευρωπαϊκή εφεύρεση που βασιζόταν στην ιδέα κατασκευής φτηνών παπουτσιών που να μη χαλάνε εύκολα από τη λάσπη και τις πέτρες στους δρόμους. Γι’ αυτόν τον λόγο, δημιουργήθηκε στο πέλμα του παπουτσιού μια «επέκταση» προκειμένου να το προστατεύσει από τη γρήγορη φθορά.
Στη συνέχεια οι γυναίκες ανακάλυψαν πως η χρήση τους δημιουργούσε την ψευδαίσθηση μιας πιο λεπτής φιγούρας ενώ τόνιζε τις γάμπες που εκείνη την εποχή θεωρούνταν ιδιαίτερο στοιχείο ομορφιάς!
Με λίγα λόγια, τα τακούνια επικράτησαν για δύο λόγους: αφενός οικονομίας και αφετέρου αισθητικής.
Ωστόσο, η κατάχρησή τους, όσον αφορά στη συχνότητα αλλά και τη διάρκεια που επιλέγουν να τα φορέσουν οι γυναίκες, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα τόσο στα πόδια όσο και στη σπονδυλική στήλη. Σύμφωνα δε με τους ειδικούς, πρόκειται για κάτι που δεν έχει αντίκτυπο μόνο στο παρόν αλλά εγκυμονεί κινδύνους και για σοβαρότερα προβλήματα στο μέλλον.
Αυτό είναι το συμπέρασμα των ερευνητών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίοι ολοκληρώνοντας πρόσφατα σχετική μελέτη διαπίστωσαν ότι για το μεγαλύτερο ποσοστό του πόνου των ποδιών στις γυναίκες ευθύνεται η συνεχής χρήση ψηλοτάκουνων.
Για λόγους απλούστευσης στην έρευνα οι τύποι υποδημάτων χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες:
- «Καλά» (με σταθερά, μη-εύκαμπτα πέλματα και καλή υποστήριξη στο πίσω μέρος τους. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονταν αθλητικά παπούτσια πάνινα παπούτσια και casual),
- «Κακά» (χωρίς «γερή υποστήριξη», όπως τα ψηλοτάκουνα παπούτσια, τα σανδάλια και οι παντόφλες) και
- «Μέτρια» (υποδήματα με ενδιάμεσο επίπεδο στήριξης, συμπεριλαμβανομένης και της μπότας).
Όπως προέκυψε, τα τρία τέταρτα περίπου των ατόμων που αντιμετώπιζαν πόνους στα πόδια έκαναν συχνή χρήση της κατηγορίας των «κακών παπουτσιών».
Πέρα όμως από τον πόνο που προκαλούν, οι παρατεταμένες περίοδοι βάδισης σε υψηλή θέση μπορεί να προκαλέσουν μόνιμες αλλαγές στάσης ή και παραμόρφωση των ποδιών (κότσι) λόγω του ότι δίνεται μεγαλύτερη πίεση στο μπροστινό μέρος του ποδιού (όταν φοράτε ψηλά τακούνια, το κέντρο βάρους σας μετατοπίζεται προς τα εμπρός περίπου 10 εκατοστά).
Η λύση στο πρόβλημα
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα πάτε για να αγοράσετε παπούτσια είναι σημαντικό να θυμάστε πως:
* Τα παπούτσια πρέπει να είναι αρκετά άνετα και σε βάθος τέτοιο ώστε να αποφευχθεί κάθε πίεση στις άκρες ή τις κορυφές των δακτύλων.
* Το φαρδύ τακούνι θα μειώσει την πίεση που ασκείται στο μπροστινό μέρος του ποδιού και θα αύξησει την σταθερότητα.
* Το πόδι σας δεν πρέπει να «ολισθαίνει» προς τα εμπρός ή να βαίνει η φτέρνα έστω και ελάχιστα έξω από το παπούτσι.
* Για να αποφεύγετε τις κράμπες προτιμήστε παπούτσια με στρογγυλές «μύτες».
* Δεν είναι ανάγκη να καταργήσετε για πάντα τις γόβες στιλέτο αν πραγματικά τις προτιμάτε από οτιδήποτε άλλο.

Φροντίστε όμως να τις χρησιμοποιείτε σε ειδικές περιπτώσεις εξόδου και όχι στην καθημερινότητά σ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...