Στρες: 4 «κρυμμένα» σημάδια

Το καθημερινό κυνήγι του χρόνου ανήκει σίγουρα στα «δώρα» του σύγχρονου τρόπου ζωής. Παρ' όλα αυτά επιστήμονες από το τμήμα Συμπεριφοριστικής Ψυχολογίας στο Rush University Medical Center έρχονται....

να μας πουν ότι αν υποφέρουμε από χρόνιο στρες -αυτήν την ενοχλητική «επίθεση» ορμονών που δεχόμαστε όταν χρειάζεται να κλείσουμε μια δουλειά ή όταν μπλοκάρουμε μπροστά στις αναποδιές στην προσωπική μας ζωή- τα συμπτώματα είναι πιο ήπια.

Διάβασε παρακάτω μια σειρά από συμπτώματα που υποδεικνύουν το χρόνιο στρες. Μήπως πάσχετε και εσείς;




Συμπτώματα που υποδηλώνουν στρες (και δεν τα φαντάζεστε)
Οι πονοκέφαλοι του Σαββατοκύριακου
Η ξαφνική πτώση των επιπέδων του στρες τα Σαββατοκύριακα μπορεί να μην είναι και τόσο ευπρόσδεκτη από τον οργανισμό σας. Ο λόγος; Σύμφωνα με τον Todd Schwedt, MD,  διευθυντή στο Washington University Headache Center, είναι πολύ πιθανό η ξαφνική χαλάρωση να επιφέρει ημικρανίες. Είναι προτιμότερο λοιπόν να ακολουθείτε όσο το δυνατόν, το ωράριο ύπνου και το πρόγραμμα φαγητού που έχετε τις καθημερινές και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για να αποφεύγετε άλλους... μπελάδες που απειλούν να χαλάσουν τις μέρες χαλάρωσής σας.
Κράμπες στην περίοδο
Αυτό το ενοχλητικό σύμπτωμα μπορεί να σας κινήσει την υποψία. Μελέτη των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο του Harvard αποκάλυψε ότι οι γυναίκες που βιώνουν έντονο στρες στη ζωή τους έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τις πιο ήρεμες γυναίκες να υποφέρουν από επώδυνες κράμπες κατά την περίοδό τους. Οι ερευνητές ενοχοποιούν για αυτή την δυσάρεστη κατάσταση τις ορμόνες του στρες, που προξενούν ανισορροπία σε όλο τον οργανισμό. Η σωτηρία σε αυτή την περίπτωση βρίσκεται στην άσκηση, η οποία θα σας καλμάρει και θα κατευνάσει την κινητικότητα του νευρικού συστήματος.
Πονόλαιμος
Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, ο πονόλαιμος μπορεί να είναι σύμπτωμα του ότι τρίζετε τα δόντια σας, μια όχι και τόσο ευχάριστη συνήθεια (φθείρει το σμάλτο των δοντιών), που σίγουρα επιδεινώνεται από τις επιθέσεις του στρες, σύμφωνα με τον Matthew Messina, DDS, σύμβουλο στο American Dental Association. Μπορείτε να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα απαλλαγείτε από το τρίξιμο των δοντιών, μία κατάσταση που συμβαίνει κατά βάση άθελά σας κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Παράξενα όνειρα
Η επίτιμη καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Rush University Medical Center, Rosalind Catwright, PhD, μας λέει ότι τα όνειρά μας στη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου γίνονται προοδευτικά όλο και πιο ευχάριστα, με αποτέλεσμα να είμαστε πιο κεφάτοι όταν ξυπνάμε απ' ό,τι πριν μας πάρει ο ύπνος. Τις περιόδους, όμως, που είμαστε αγχωμένοι, αυτή η νυχτερινή διαδικασία εμποδίζεται και εμείς ξυπνάμε πιο κακοδιάθετοι, αφού και τα όνειρά μας είναι πιο περίπλοκα. Τι θα βοηθήσει; Μερικές «καλές» συνήθειες πριν τον ύπνο: Αφιερώστε ένα 8ωρο στον ύπνο σας, ιδίως την περίοδο που είστε στρεσαρισμένες, αποφύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ πριν πέσετε στο κρεβάτι, κάντε βαθιές εισπνοές και εκπνοές για ένα 10λεπτο και ακούστε ευχάριστη, χαλαρωτική μουσική.
Fact
43% των ενηλίκων καταφεύγουν σε διατροφικές... ατασθαλίες, όταν αισθάνονται στρες.

Από το περιοδικό Prevention
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...