New family member

Αυξήσετε… τα μέλη της οικογένεια σας υιοθετώντας σήμερα ένα αδέσποτο ζώο.
Όσα πρέπει να γνωρίζετε:
Η υιοθεσία ενός ζώου είναι και πρέπει να θεωρείται πολύ σημαντική απόφαση. Μόνο όταν αντιμετωπίζεται με υπευθυνότητα, μπορεί να γίνει πηγή χαράς, συντροφικότητας και τρυφερότητας. Θα πρέπει λοιπόν να είστε διατεθειμένοι να διαθέσετε την αγάπη, τη φροντίδα και  λίγο από το χρόνο σας. Επιπλέον, τα ζώα έχουν ανάγκη από τα όριά τους, γι' αυτό πρέπει να είστε απολύτως σίγουροι, σταθεροί και αποφασισμένοι για μια πετύχετε μια αρμονική συμβίωση.

Τι να κάνετε

Η διαδικασία υιοθεσίας ενός αδέσποτου ζώου είναι εύκολη και γρήγορη. Απλώς επισκεφθείτε ένα από τα κέντρα υιοθεσίας αδέσποτων ζώων στην περιοχή σας, είτε τους δικτυακούς τόπους των φιλοζωικών οργανώσεων και επιλέξτε το ζωάκι που θέλετε. Τα αδέσποτα ζώα που προωθούνται για υιοθεσία είναι απολύτως υγιή, όπως προκύπτει από ιατρικές και αιματολογικές εξετάσεις, ενώ τα σωματεία σας παρέχουν όλες τις πληροφορίες για το ζώο που θα επιλέξτε. Το μόνο που χρειάζεται για την υιοθεσία είναι μια απλή αίτηση υιοθεσίας, μια υπεύθυνη δήλωση και ένα φωτοαντίγραφο της ταυτότητάς σας.

Γιατί να υιοθετήσω ένα ήδη ενήλικο ζώο;
Τα πλεονεκτήματα της υιοθεσίας ενός ενήλικου ή ακόμα και υπερήλικου ζώου είναι πολλά. Μερικά από αυτά;

1. Έχουν πιο ήρεμο χαρακτήρα και καλύτερους τρόπους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι πια δραστήρια! Είναι και χρειάζονται και βόλτα και παιχνίδι, αλλά σε πιο μικρό βαθμό απ' ότι τα κουτάβια που απαιτούν πιο υπομονετικούς ιδιοκτήτες.
2. Τα ενήλικα ζώα είναι ευκολότερο να εκπαιδευτούν (ναι, καλά διαβάζετε) γιατί συγκεντρώνονται πιο εύκολα απ' ότι τα κουτάβια. Τα νεότερα ζώα αποσπούνται εύκολα ενώ τα μεγαλύτερα μαθαίνουν γρήγορα με 1-2 επαναλήψεις και ικανοποιούνται και ευκολότερα με ένα παιχνίδι ή μια λιχουδιά.
3. Τα ενήλικα ζώα προσαρμόζονται ευκολότερα στο σπίτι σας. Οι γάτες ούτως ή άλλως από μωρά γατάκια πάνε στην άμμο τους. Οι σκύλοι όμως αν είναι ενήλικοι ξέρουν να κρατάνε τις ανάγκες τους και να ζητούν να βγουν έξω. Επίσης, τα ενήλικα ζώα δεν καταστρέφουν πράγματα (μασουλήματα, ξύσιμο νυχιών κλπ) και ξέρουν να σέβονται το χώρο τους.
4. Υιοθετώντας ένα ενήλικο ζώο έχετε πιο πολύ χρόνο ώστε να απολαμβάνετε την παρέα του και όχι να καθαρίζετε συνεχώς, να προσέχετε μη πάθει κάτι (όσο είναι μωρό), να τον εκπαιδεύετε κλπ.
5. Ισχύει το ''Ό,τι βλέπεις, παίρνεις''. Ένα ενήλικο ζώο δεν μεγαλώνει άλλο σε μέγεθος. Ξέρετε λοιπόν τι μέγεθος παίρνετε. Ο χαρακτήρας του είναι επίσης αυτός που βλέπετε, όπως και η προσωπικότητα του και οι ανάγκες άσκησης του.
6. Τα ενήλικα, πρώην αδέσποτα ζώα έχουν πολλή αγάπη να δώσουν και δένονται εύκολα αφού θα σας ευγνωμονούν που τα σώσατε.

Όποια και αν η ηλικία τους, τα ζώα δεν θα πάψουν να σας προσφέρουν την αγάπη και τη συντροφιά τους. Είτε μεγάλα είτε μικρά, βελτιώνουν τη φυσική και την ψυχολογική μας υγεία. Έρευνες δείχνουν ότι οι ιδιοκτήτες ζώων έχουν χαμηλότερη πίεση και λιγότερο άγχος. Κι αυτό δεν εξαρτάται από την ηλικία του κατοικίδιου τους.

Πού να απευθυνθείτε
•  Δήμος Αθηναίων: Γραμμή του Δημότη, 210-5278014, 210-5278009, 1595 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση adespotaath@cityofathens.gr
•  Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία, 210-6020202, www.filozoiki.gr
•  Φιλοζωικό Σωματείο «ΣΤΟΡΓΗ», 24610-50644
•  Φιλοζωικό Σωματείο Αδέσποτων Ζώων «Η Αγάπη», www.love4pets.gr
Από το περιοδικό Prevention και το website www.strayhelp.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...