Τα κινητά τηλέφωνα επηρεάζουν τον εγκέφαλο

Αμερικανική έρευνα, επιστημόνων του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, υποδεικνύει ότι τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές ανέφεραν υψηλότερη χρήση σακχάρου στον εγκέφαλο, σημάδι αυξημένης δραστηριότητας, μετά από 50λεπτη χρήση του κινητού τηλεφώνου.
Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of the American Medical Association’, σημειώνει ότι η κλινική σημασία παραμένει ασαφής.
Η μεγαλύτερη έρευνα σε 420.000 χρήστες κινητών τηλεφώνων στη Δανία δεν έδειξε σχέση μεταξύ χρήσης και καρκίνου.
Η νέα μικρή έρευνα σε 47 ανθρώπους διερεύνησε την επίδραση των μαγνητικών πεδίων (RF-EMFs) που προέρχονται από την κεραία ενός κινητού. Υποδεικνύει ότι επηρεάζεται η εγκεφαλική λειτουργία αλλά δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για πιθανή επίδραση στην υγεία.
Για την έρευνα, κινητά τηλέφωνα εφαρμόστηκαν στα δυο αυτιά των εθελοντών. Το ένα ήταν κλειστό και το άλλο ανοιχτό αλλά χωρίς ήχο, έτσι ώστε οι εθελοντές να μην γνωρίζουν τη διαφορά.
Στη συνέχεια ο εγκέφαλος των εθελοντών υποβλήθηκε σε απεικονιστική μέθοδο για να εντοπιστούν αλλαγές στη χρήση της γλυκόζης, που αυξανόταν κατά 7% σε περιοχές του εγκεφάλου που βρίσκονται κοντά στην κεραία.
Οι ερευνητές καταλήγουν ότι ο εγκέφαλος είναι ευαίσθητος στην επίδραση της RF-EMFs από έκθεση σε έντονη χρήση κινητών τηλεφώνων. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν δίνουν πληροφορίες σχετικά με τη σχέση τους όσον αφορά δυνητικά καρκινογόνο επίδραση ή έλλειψής της.
Ο καθηγητής Patrick Haggard, από το University College London, δήλωσε ότι πρόκειται για ενδιαφέρον αποτέλεσμα, αφού υποδεικνύει πιθανή άμεση επίδραση του σήματος του κινητού στην εγκεφαλική λειτουργία. Πρόσθεσε ότι η επίπτωση στην υγεία παραμένει ασαφής. Πολύ μεγάλες διακυμάνσεις στο μεταβολικό ρυθμό του εγκεφάλου σημειώνονται φυσιολογικά, για παράδειγμά όταν σκεφτόμαστε. Ωστόσο, συνέχισε, αν νέες έρευνες επιβεβαιώσουν ότι τα κύματα από τα κινητά τηλέφωνα έχουν επίδραση στο μεταβολισμό του εγκεφάλου, τότε θα είναι σημαντικό να διερευνηθεί αν έχουν επίπτωση στην υγεία.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...