White power

NORM ARCHITECTS
Οι δύο δανοί αρχιτέκτονες διακρίνονται για τη minimal αισθητική τους και την εμμονή τους με τους άνετους λευκούς χώρους όπου σημαντικό ρόλο παίζουν οι αρχιτεκτονικοί όγκοι, το φως και το σύγχρονο design.


Έτσι, στην προσπάθειά τους να δώσουν νέα πνοή στο παλιό σπίτι, γκρέμισαν όλους τους εσωτερικούς τοίχους του ισογείου και διατήρησαν μόνο τη σκάλα που οδηγεί στον όροφο. Αυτό έδωσε την ανάσα που χρειαζόταν η υπέροχη παλιά σκάλα για να αναδειχθεί με τον καλύτερο τρόπο, ενώ κάποιοι ελάχιστοι τοίχοι κατασκευάστηκαν γύρω από την παλιά καμινάδα, ώστε να δημιουργηθεί ο απαιτούμενος χώρος για να κρυφτεί το ψυγείο και τμηματικά να απομονωθεί κάπως η κουζίνα σε σχέση με τον υπόλοιπο χώρο του καθιστικού. Έτσι, υπάρχει μία σύνδεση ανάμεσα στο καθιστικό και την κουζίνα, η οποία, όμως, δε γίνεται ιδιαίτερα διακριτή, αφού κατασκευάστηκε όσο γίνεται πιο «αθόρυβη», χωρίς έντονες διαφοροποιήσεις από τον υπόλοιπο χώρο. Ένας μακρόστενος πάγκος εργασίας από corian φτάνει από τη μία άκρη μέχρι την άλλη, κάνοντας το χώρο να φαίνεται πολύ μεγαλύτερος απ’ όσο είναι. Αυτή η γραμμή εντείνεται από ένα παλιό ξύλινο δοκάρι που διατηρήθηκε στην οροφή, όπου τοποθετήθηκε μια συνεχόμενη σειρά από μικρές λάμπες-γλόμπους, οι οποίοι παρέχουν τον ιδανικό φωτισμό για τον εργασιακό χώρο, ενώ κάποια ακόμη spotlights στην οροφή -λευκά και διακριτικά εξωτερικά και χρυσά στο εσωτερικό τους- λειτουργούν αθροιστικά, χαρίζοντας ζεστό φως και κάποιες μικρές δόσεις πολυτέλειας. Στον όροφο, δημιουργήθηκε ένας ακόμη ενιαίος χώρος που φιλοξενεί το άνετο master bedroom του σπιτιού.
Αμέσως μετά την είσοδο του σπιτιού με τη μεγάλη γιαπωνέζικη πέτρα, βρίσκεται κανείς σε μια γυάλινη καταπακτή, πάνω από το -τουλάχιστον 100 ετών- κελάρι. Το συγκεκριμένο σημείο επιλέχτηκε να είναι ορατό ώστε να τονιστεί η κάθετη διάταξη του σπιτιού και να δοθεί έμφαση στο χώρο που διατηρούνται και αποθηκεύονται τα κρασιά. Το παλιό κελάρι διατηρήθηκε όπως ακριβώς ήταν σε ρουστίκ ύφος, ως επιλογή του ιδιοκτήτη, ενώ τη νύχτα φωτισμένο θυμίζει αρχαιολογικό χώρο. Το φως που έρχεται από το κελάρι λειτουργεί συμπληρωματικά στον ατμοσφαιρικό φωτισμό του χώρου, ενώ το τζάμι τοποθετήθηκε σε μαύρο σιδερένιο πλαίσιο με υδραυλικό σύστημα ώστε να είναι εύκολο στη χρήση παρά το βάρος του. Όλα τα δάπεδα, οι τοίχοι και οι οροφές σε ολόκληρο το σπίτι χρωματίστηκαν ολόλευκα, για να υπάρχει οπτικά μια ομοιομορφία, να αντανακλάται το φως και να υπάρχει η αίσθηση ενός μεγαλύτερου χώρου.

About
H Norm Architects απαρτίζεται από τους Jonas Bjerre-Poulsen και Kasper Ronn, απόφοιτοι της Royal Danish Academy of Fine Arts. Ιδρύθηκε το 2008 σαν ένα design studio προσανατολισμένο στην αρχιτεκτονική κατοικίας, commercial interiors και industrial design. Βασισμένοι στο παραδοσιακό σκανδιναβικό design, οι δύο designers εμπνέονται από το βόρειο σκηνικό, χρησιμοποιούν φυσικά υλικά και προσδίδουν μεγάλη διάρκεια σε ό,τι σχεδιάζουν. με απλό αφαιρετικό σχεδιασμό, δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη λεπτομέρεια, την κατασκευή και την αισθητική απλότητα που υπάρχει στα αντικείμενα, τα οποία έχουν άρρηκτη σχέση με τη φύση. Σύμφωνα με τους Norm «το καλό deisgn καλύπτει πραγματικές ανάγκες και ικανοποιεί όλες τις αισθήσεις». μια κλασική αναγνωρίσιμη φόρμα μ’ ένα νέο αισθητικό στοιχείο κάνει τη διαφορά. Λειτουργικότητα και αισθητική μαζί συνήθως με έξτρα διαχρονικότητα και ψυχή. www.normcph.com


http://www.omorfamistika.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...