Δίαιτα για καλύτερη πέψη

Αφορούν το 15-20% των ενηλίκων και κάνουν την εμφάνιση τους με δυσάρεστα συμπτώματα: τα προβλήματα της πέψης μπορεί να σας ταλαιπωρούν με φουσκώματα, πόνο, αέρια, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, ακόμη και το χρόνιο πρόβλημα του ευερέθιστου εντέρου.


Παρόλο που κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ευαισθησίες σε τροφές, υπάρχουν κάποιες από αυτές που είναι κοινές για όλους όσοι έχουν προβλήματα πέψης. Αποφύγετε τες λοιπόν για μερικές μέρες και μετά εισάγετε τες ξανά στη διατροφή σας μία-μία και σε μικρή ποσότητα ώστε να διαπιστώσετε ποιες γίνονται ανεκτές από τον οργανισμό σας και ποιες όχι.
Ναι...
Κρατάτε ένα ημερολόγιο με όσα τρωτε και ποιο αποτέλεσμα έχουν στον οργανισμό σας. Σημειώστε με λεπτομέρειες όσα τρωτε και πίνετε, τη θερμοκρασία που έχουν και την ώρα που τα καταναλώσατε. Στη συνέχεια γράψτε τα συμπτώματα που σας παρουσιάζονται και την ώρα που κάνουν την εμφάνιση τους. Σε λίγες μέρες θα μπορείτε να ξεχωρίσετε τις τροφές που σας βλάπτουν και να τις αφαιρέσετε από το διαιτολόγιο σας.
Τρωτε μικρά και συχνά γεύματα.
Γυμναστείτε. Η ήπια τακτική άσκηση και η ξεκούραση θα μειώσουν το στρες που συχνά βρίσκεται στη βάση αυτών των προβλημάτων.
Τρώτε αργά, όταν είστε ήρεμοι. Το να καταπίνετε το φαγητό σας βιαστικά στο γραφείο είναι η καλύτερη «συνταγή» για να επιτείνετε τα προβλήματα πέψης.
Όχι...
Μην πίνετε πολύ ζεστά ούτε πολύ κρύα ποτά. Προτιμήστε ό,τι πίνετε να είναι χλιαρό.
Μη μένετε καθιστοί ή ξαπλώνετε μετά το γεύμα. Σηκωθείτε και μαζέψτε το τραπέζι ή πηγαίνετε μια βόλτα.
Αποφύγετε:
Τα γαλακτοκομικά:
Κάποιοι άνθρωποι, ειδικά ηλικιωμένοι, έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, που βρίσκεται στο γάλα και τα προϊόντα του. Η εξαίρεση για τους περισσότερους είναι το γιαούρτι, γιατί περιέχει χαμηλή λακτόζη και πολλά «καλά» βακτήρια που βοηθούν το έντερο.
Τα λιπαρά:
Φυτικά ή ζωικά, προκαλούν συσπάσεις στο έντερο μετά το γεύμα. Αυτό σημαίνει να αποφεύγετε τα κρέατα, τα πουλερικά (κυρίως το σκούρο κόκκινο κρέας και την πέτσα), όλα τα έλαια, τους ξηρούς καρπούς.
Το κόκκινο κρέας:
Αποφύγετε το μοσχάρι, το χοιρινό και το αρνί, που έχουν πολλά λιπαρά, θα πάρετε τις πρωτεΐνες που χρειάζεστε από τα προϊόντα σόγιας, το φιλέτο από στήθος κοτόπουλο και το ψάρι.
Τον καφέ και το αλκοόλ:
Και τα δύο ερεθίζουν το έντερο. Δοκιμάστε το τσάι και, αν σας ενοχλεί και αυτό, προτιμήστε κάποιο βότανο όπως το τίλιο ή το τζίντζερ.
Τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες:
Δημιουργούν πολλά αέρια στο έντερο και χειροτερεύουν τις ενοχλήσεις.
Τη σοκολάτα:
Περιέχει καφεΐνη, λιπαρά και συχνά γαλακτοκομικά προϊόντα.
Τις φυτικές ίνες:
Τέτοιες τροφές είναι τα ωμά φρούτα και λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά. Να τα καταναλώνετε σε μικρές ποσότητες (2-3 κουταλιές σε κάθε γεύμα).
 

http://www.myworld.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...