Γυναίκες στη Σ. Αραβία & Οδήγηση

Με ένα θέμα ταμπού βρίσκεται αντιμέτωπη εδώ και ένα μήνα η Σαουδική Αραβία, καθώς οι γυναίκες της χώρας διεκδικούν δυναμικά το δικαίωμά τους να οδηγούν μόνες τους και ελεύθερα.

       Η Σαουδική Αραβία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που απαγορεύει στις γυναίκες να οδηγούν. Ωστόσο, ένα βίντεο προκάλεσε ισχυρούς τριγμούς στην καθεστηκυία τάξη των κληρικών και των ανδρών. Η 28χρονη Σολάφα ανέβασε στο Διαδίκτυο ένα βίντεο που τη δείχνει να επιβαίνει σε ένα αυτοκίνητο και να οδηγεί μαζί με έναν φίλο της. Κάτι που για τον υπόλοιπο κόσμο θα ήταν μία βαρετή αλήθεια, για τη Σαουδική Αραβία είναι μία επανάσταση.

       Στις 17 Ιουνίου «ανέβηκαν» σε διάφορες ιστοσελίδες δεκάδες βίντεο αντίστοιχα με αυτό της Σολάφα. Όλα τα βίντεο δείχνουν γυναίκες να κάθονται πίσω από το τιμόνι, παραβιάζοντας το θρησκευτικό διάταγμα που έχουν επιβάλλει οι μουσουλμάνοι κληρικοί.

       Ήταν μία διαμαρτυρία διαφορετικού τύπου, που δεν έχει καμία σχέση με τις μαζικές διαδηλώσεις που είδαμε στις γειτονικές χώρες μέσα στη χρονιά. Πρόκειται για μία εκστρατεία μόλις 50 γυναικών μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης (social media).

       Μέσω του Twitter και του Facebook το κίνημα the «Women2Drive»(γυναίκες για την οδήγηση) έδωσε φωνή στις γυναίκες. Ακόμη και μέλη της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας, υποστήριξαν ανοιχτά το σκοπό τους όπως και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.

       Η Σολάφα και οι φίλες της συμμετείχαν στην καμπάνια για να αποδείξουν κάτι πολύ απλό: «Ο φωτογράφος πρέπει να βρίσκεται σε διαφορετικά μέρη ανά πάσα στιγμή» δηλώνει Σολάφα: «Πρέπει να πληρώνω κάθε μήνα 50 δολάρια για να έχω οδηγό, όταν θα μπορούσα να το κάνω μόνη μου». Η Σολάφα μπορεί να έχει την οικονομική δυνατότητα για το παραπάνω κόστος, ωστόσο είναι σημαντικό βάρος για οικογένειες με χαμηλότερα εισοδήματα. Τα likes σε Twitter, Facebook και Youtube έδωσαν τη δυνατότητα στις γυναίκες να προκαλέσουν το καθεστώς πιο εύκολα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...