SlutWalk. Μια παρέλαση για την απενοχοποιημένη γυναικεία γκαρνταρόμπα.

Μία σύγχρονη διαμαρτυρία ενάντια στην ενοχοποίηση των γυναικείων ρούχων.
Η παρέλαση με το όνομα SlutWalk ξεκίνησε στις 3 Απριλίου του 2011 στο Τορόντο του Καναδά, όταν σε δηλώσεις του όσον αφορά τον περιορισμό της εγκληματικότητας, ο αστυφύλακας Michael Sanguinetti ανέφερε πως «οι γυναίκες θα έπρεπε να αποφεύγουν να ντύνονται σαν τσούλες, για να μην θυματοποιούνται (από τους βιαστές)».



Όπως καταλαβαίνετε, η δήλωση αυτή πυροδότησε άμεσες αντιδράσεις και κάπως έτσι γεννήθηκε το Slutwalk. Πρόκειται για μια διαμαρτυρία ενάντια στην πεποίθηση ότι το ντύσιμο μιας γυναίκας μπορεί να εξηγήσει ή να δικαιολογήσει το βιασμό της, μια πεποίθηση που απ' ότι φαίνεται καλά κρατεί, τόσο σε συντηρητικούς κύκλους ανδρών, όσο και γυναικών.
Η πρώτη παρέλαση έλαβε χώρα στο Queen's Park του Toronto με τη συμμετοχή 3.000 γυναικών ντυμένων προκλητικά αλλά και φυσιολογικά και το φαινόμενο εξαπλώνεται ιλιγγιωδώς σε όλο τον κόσμο. Σαφώς υπάρχουν και αντιδράσεις, όπως η πεποίθηση πως με αυτόν τον τρόπο οι γυναίκες προσδιορίζουν τη σεξουαλικότητά τους με ανδρικούς όρους, ωστόσο στην πλειοψηφία τους οι πόλεις του κόσμου έχουν υποδεχθεί με ενθουσιασμό την πρωτότυπη παρέλαση.


http://www.queen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...