Εγκυμοσύνη και ήλιος

Είτε σχεδιάζετε να πάτε διακοπές είτε όχι, η έκθεση στον ήλιο είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλές γυναίκες που διανύουν τους εννιά ομορφότερους μήνες της ζωής τους.

Ο προβληματισμός έγκειται στην αντιστάθμιση των θετικών και αρνητικών επιπτώσεων της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία, λαμβάνοντας δηλαδή υπόψη αφενός ότι ο ήλιος είναι η πηγή της ζωής που συμβάλλει στη σωματική και ψυχική υγεία και αφετέρου τις βλαβερές, ακόμα και μοιραίες συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει.

Όπως γράφει στην εφημερίδα «Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία» ο μαιευτήρας – γυναικολόγος Ευάγγελος Γκικοντές, έχοντας ως δεδομένο ότι η ηλιακή ακτινοβολία στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα έντονη αρκετούς μήνες το χρόνο και ιδιαίτερα το καλοκαίρι, όλοι ανεξαιρέτως θα πρέπει να αποφεύγουμε την παρατεταμένη παραμονή στον ήλιο, πόσο μάλλον οι έγκυες γυναίκες που, λόγω των ορμονικών, ανοσολογικών και μεταβολικών αλλαγών, είναι πιο ευάλωτες.

Ενδεικτικά, το δέρμα των εγκύων είναι πιο ευαίσθητο και μπορεί ευκολότερα να παρουσιάσει αλλοιώσεις όπως είναι η μελάγχρωση, η οποία επιδεινώνεται με την παραμονή στον ήλιο. Επίσης, λόγω της φυσιολογικά αυξημένης θερμοκρασίας που έχουν οι γυναίκες που κυοφορούν, η εφίδρωση είναι αυξημένη, οπότε ο κίνδυνος αφυδάτωσης μεγαλύτερος.


Κίνδυνοι για το έμβρυο


Κίνδυνοι ελλοχεύουν όμως και για το έμβρυο. Μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, ειδικά τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, μπορεί να οδηγήσει σε γεννήσεις παιδιών με χαμηλό βάρος. Τέτοια παιδιά έχουν αυξημένες πιθανότητες να έχουν χαμηλό IQ, μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς.

Όλα αυτά βέβαια δεν σημαίνουν ότι οι έγκυες δεν πρέπει να απολαύσουν τις διακοπές τους, ούτε ότι πρέπει να μένουν κλεισμένες στο σπίτι για να μην τους «βλέπει» ο ήλιος. Αντιθέτως, οι διακοπές, όταν συντρέχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, είναι ιδανικές, καθώς μπορούν να προσφέρουν ξεκούραση και ηρεμία.


Για να μειωθεί ο κίνδυνος

Θα πρέπει να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο. Συγκεκριμένα:

  Η σταδιακή έκθεση στον ήλιο από την άνοιξη βοηθά να αυξηθεί η έκκριση μελανίνης, το φυσικό μας αντηλιακό, η οποία τελικά θα επιτρέψει να δεχθούμε την ηλιακή ακτινοβολία.
  Να αποφεύγεται η έκθεση τις ώρες της έντονης ηλιοφάνειας (11.00-15.00).
  Να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή όταν φυσάει, διότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εγκαύματος.
  Η χρήση καπέλου είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί η ηλίαση και σκούρων γυαλιών γιατί η αντηλιά μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα.
  Η κατανάλωση υγρών είναι απαραίτητη λόγω αυξημένης εφίδρωσης, αποφεύγοντας όμως όσα περιέχουν ζάχαρη.
Επιβάλλονται οι συχνές «βουτιές» στη θάλασσα γιατί βοηθούν στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος. Για την αποφυγή θερμοπληξίας βοηθά επίσης η χρήση βεντάλιας και ανεμιστήρα.
  Προληπτικά, να υπάρχει δροσερός χώρος κοντά, σε περίπτωση αδιαθεσίας.
Όσον αφορά τη χρήση αντηλιακών, το ερώτημα που προκύπτει είναι τι κάνει περισσότερο κακό: ο ήλιος ή το αντηλιακό; Δεδομένου ότι έχουν βρεθεί να κυκλοφορούν στο εμπόριο αντηλιακά που περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες που μιμούνται τις φυσικές ορμόνες (π.χ. Benzophenone) και που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στον οργανισμό ή ουσίες που ενοχοποιούνται για την πρόκληση γενετικών αλλοιώσεων κατά την έκθεσή τους στην ηλιακή ακτινοβολία (π.χ. Padimate-0) ή παρα-αμινοβενζοικό οξύ που προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, καλό θα ήταν οι έγκυες γυναίκες να ελέγχουν προσεκτικά πριν από τη χρήση τους τα συστατικά των αντηλιακών, τα οποία σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχουν υψηλό δείκτη προστασίας.


http://fe-mail.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...