Νεύρα, περιττά κιλά, ερωτική διάθεση... Για όλα φταίνε οι ορμόνες;

Ξύπνησες το πρωί και το αισθάνεσαι ότι κάτι δεν πάει καλά. Δεν έχεις διάθεση να συναντήσεις άνθρωπο, πόσω μάλλον να μιλήσεις, να συνεννοηθείς και να δουλέψεις με άλλους. "Τι να κάνω! Οι ορμόνες μου..." σκέφτεσαι! Πόσο όμως αληθεύει αυτό; Μπορούν άραγε οι ορμόνες του οργανισμού να επηρεάσουν τη συμπεριφορά; Μπορούν να σε κάνουν πιο ευαίσθητη, πιο ευέξαπτη; 

Είναι δυνατό αυτές οι "μυστηριώδεις" ουσίες του ανθρώπινου σώματος να ευθύνονται για τα παραπανήσια κιλά;

Τι είναι αρχικά αυτές οι ορμόνες!
Ορμόνη είναι η χημική ουσία που παράγεται στον οργανισμό, κυκλοφορεί στο αίμα και έχει ειδική ρυθμιστική δράση στη δραστηριότητα συγκεκριμένων κυττάρων ή οργάνων του σώματος. Οι δράσεις της ορμόνης και τα μέρη του σώματος που αφορά διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο της ορμόνης. Σκέψου κάτι σαν μαγικό φίλτρο, κάθε ένα από τα οποία έχει διαφορετική δράση και αρμοδιότητα για το σώμα.

Τι ακριβώς επηρεάζουν
Ο ρόλος των ουσιών αυτών είναι πολύ σημαντικός για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Για να καταλάβεις απλά πόσο σημαντικές είναι, σκέψου μια ορχήστρα, όπου τα βασικά της όργανα είναι οι ορμόνες. "Είναι η ορχήστρα του σώματος. Με πρώτο βιολί τον εγκέφαλο, την υπόφυση, η οποία δίνει κεντρικές εντολές. Υπάρχει μια απόλυτη συγχορδία και αρμονία και όλοι ακολουθούν τον μαέστρο. Το κεντρικό νευρικό σύστημα" τονίζει ο γυναικολόγος Θεόδωρος Φυτρόπουλος. 

Όπως λοιπόν καταλαβαίνεις, η σωστή ή λάθος λειτουργία τους μπορεί να αλλάξει τελείως τη συμπεριφορά μας, τις επιθυμίες μας. Οι ορμόνες λοιπόν μπορούν να:
Καθορίσουν το φύλο: Όσο κι αν σου φαίνεται απίθανο, είναι οι ορμόνες που σου δίνουν τις γυναικείες καμπύλες, την θηλυκή φωνή, τα γυναικεία χαρακτηριστικά. Όχι δεν υπάρχουν γυναικείες και ανδρικές ορμόνες. Απλά κάποιες από αυτές εκκρίνονται σε μεγαλύτερη ποσότητα στο γυναικείο και το ανδρικό σώμα αντίστοιχα. "Σε έναν άνδρα στον οποίο έχεις μπλοκάρει τις ανδρογόνες ορμόνες και υπερισχύουν οι θηλυκές τότε βλέπουμε ότι μαζεύει περισσότερο λίπος σε σημεία που έχουν γυναικεία κατανομή. Τις λεγόμενες γυναικείες καμπύλες, όπως ονομάζονται. Αν από την άλλη μια γυναίκα πάρει ανδρογόνα ή αναβολικά, όπως συνηθίζεται σε γυναίκες που κάνουν στίβο, το σώμα τους μοιάζει με σώμα άνδρα αθλητή" εξηγεί ο κ. Φυτρόπουλος.
Έτσι αρχικά η κορτιζόλη επηρεάζει την κατανομή του λίπους στο σώμα, μεταφέρει το λίπος από τα άκρα στην κοιλιά και στη λεκάνη. Από την άλλη τα οιστρογόνα είναι αυτά που διαμορφώνουν την κατανομή του στο γυναικείο σώμα, προκαλώντας μεταξύ άλλων και την κυτταρίτιδα.
Επηρεάσουν τη συμπεριφορά μας: Δεν είναι λόγος να ρίξεις το φταίξιμο για την κακή σου διάθεση στις ορμόνες σου. Όμως σαφώς την επηρεάζουν. Ιδιαίτερα πριν τις ημέρες της περιόδου. “Οι γυναίκες πριν τις μέρες τις περιόδου παρουσιάζουν μια συναισθηματική φόρτιση-αστάθεια. Αυτό οφείλεται στην αυξημένη έκκριση της προγεστερόνης. Η προγεστερόνη δημιουργεί τέτοιες μετατροπές στον φλοιό του εγκεφάλου, που συνεπάγονται μια κατάσταση ευερεθιστότητας, είναι πιο εύκολο να κλάψουν, να εκνευριστούν ακόμη και να γελάσουν” εξηγεί ο μαιευτήρας γυναικολόγος Θεόδωρος Φυτρόπουλος και συνεχίζει: “Οι ορμόνες καθορίζουν με αυτόν τον τρόπο τη συμπεριφορά μας, Όχι με την στενή έννοια του όρου, αλλά μπορούν να την επηρεάσουν. Να κάνουν εντονότερα τα συναισθήματα.
Προκαλέσουν φλερτ: Μην νιώθεις άσχημα αν κάποιες φορές σου βγαίνει παραπάνω ερωτισμός. Κι εδώ κρύβονται οι ορμόνες: “Αρέσουμε στις γυναίκες γιατί αυτές παράγουν γυναικείες ορμόνες. Απωθούμε τους άνδρες γιατί παράγουν ίδιες ορμόνες με μας. Οι γυναίκες που βρίσκονται σε φάση ωοθυλακιορηξίας είναι πολύ πιο επιρρεπείς στο σεξ. Επιθυμούν περισσότερο το σεξ, γιατί εκείνο τις προστάζει το DNA τους. Είναι οι γόνιμες ημέρες.
Επηρεάσουν την υγεία της επιδερμίδας μας. Την οφείλουμε κυρίως στη δράση των οιστρογόνων και της κορτιζόλη. Τα οιστρογόνα ενυδατώνουν την επιδερμίδα και τη διατηρούν νέανική, ενώ αντίθετα η κορτιζόλη κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο.
Προκαλέσουν την ακμή. Η τεστοστερόνη και η κορτιζόλη σε “λάθος” δοσολογία”, αυξάνουν τη λιπαρότητα του δέρματος και δημιουργούν τα ανεπιθύμητα σημάδια της εφηβείας.

Αυξήσουν ή να μειώσουν την τριχοφυία. H κορτιζόλη και τα ανδρογόνα, ανάλογα με τα επίπεδα που βρίσκονται, μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη τριχοφυΐα στο σώμα και τριχόπτωση στο κεφάλι.
Γιατί ομως επηρεάζουν πιο πολύ εμένα;
Αναρωτιέσαι για ποιο λόγο, εφόσον δεν υπάρχουν γυναικείες ή ανδρικές ορμονες, οι γυναίκες μοιάζουν πιο..."ευάλωττες" σε ορμονικές διαταραχές! "Είναι λογικό γιατί (σ.σ. οι ορμόνες) εκκρίνονται σε μεγαλύτερη ποσότητα στις γυναίκες." εξηγεί ο γυναικολόγος Θεόδωρος Φυτρόπουλος. Μην απορείς λοιπόν που τις δύσκολες ημέρες του μήνα αισθάνεσαι πιο ευερέθιστη, σε πιάνουν τα κλάματα με το παραμικρό ή ακόμη θέλεις να σπάσεις ό,τι βρεις μπροστά σου από τα νεύρα σου.
Τι σημαίνει πως οι ορμόνες μου πρέπει να είναι σε ισορροπία;
Αν σκεφτούμε ότι το σώμα μας λειτουργεί σαν μια απόλυτα οργανωμένη ορχήστρα με μαέστρο τον εγκέφαλο. Η ισορροπία είναι αυτό που ονομάζουμε ομοιόσταση. Να λειτουργούν όλα καλώς. Οι εκκρίσεις των ορμονών να κινούνται σε τέτοια επίπεδα ώστε να διατηρείται η ομοιόστασή μας, η ισορροπία του σώματος. Όταν κάποιες ορμόνες εκκρίνονται σε μεγαλύτερη ή μικρότερη ποσότητα είναι λογικό να σκεφτούμε ότι θα υπάρχει μια αποσταθεροποίηση. Αυτή έχει πολλαπλές συνέπειες από τη συχνότητα με την οποία θα πάμε στην τουαλέτα, μέχρι από το πόσο εύκολα θα διαπραγματευτούμε ένα θέμα με κάποιον ομιλητή μας ή ακόμα από το αν θα θέλουμε να κοιμηθούμε, να ξενυχτήσουμε, αν θα θέλουμε να κάνουμε έρωτα.
Τί να κάνω αν δεν υπάρχει ισορροπία;
Αν οι ορμόνες σου λοιπόν δεν είναι σε ισορροπία, υπάρχει λύση. Αρχικά τα πιο συνήθη συμπτώματα μια ορμονικής διαταραχής είναι:
- Η αποσταθεροποίηση της περιόδου.
- Σημαντική αύξηση ή μείωση του βάρους.
- Η ένταση της τριχοφυΐας.
Υπάρχει εξέταση για να δω αν έχω κάποια ορμονική διαταρραχή; "Όταν η αποσταθεροποίηση συμβαίνει σε σημαντικό βαθμό, η απάντηση είναι απολύτως ναι. Υπάρχει συγκεκριμένος έλεγχος για να βγάλουμε συμπεράσματα, όπως έλεγχος ορμόνης FSH, LH προγεστερόνης, τεστοστερόνης κτλ. Οι ορμόνες εκκρίνονται έτσι όπως το σώμα προστάζει. Και πολλές φορές ο τρόπος δεν είναι ο ιδανικός". Εκεί είναι που θα παρέμβει ο γυναικολόγος ή ο ενδοκρινολόγος και θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία. "Αν το σώμα μας λειτουργεί σωστά αυτός ο σωστός τρόπος είναι και ο υγιής. Αυτός ο υγιής τρόπος επηρεάζει και την συμπεριφορά μας" εξηγεί ο Θεόδωρος Φυτρόπουλος.
Την επόμενη λοιπόν φορά που θα επισκεφτείς τον γυναικολόγο σου, φρόντισε να του αναφέρεις οτιδήποτε σε ανησυχεί.  H παραμικρή διαφοροποίηση στην λειτουργία του οργανισμού μπορεί να αποτελεί ένδειξη ορμονικής διαταραχής.

ΟΙ ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ

Βρες στον παρακάτω πίνακα τις πιο αναγνωρίσιμες ορμόνες και τα στοιχεία του χαρακτήρα και του οργανισμού σου που αυτές επηρεάζουν
Διάθεση Σεξουαλική Λειτουργία Γήρανση Μεταβολισμός
Αδρεναλίνη * *
Αυξητική Ορμόνη * * *
Θυροξίνη * *
Ινσουλίνη *
Κορτιζλόλη * * *
Λεπτίνη * * *
Μελατονίνη * * *
Οιστρογόνα * * * *
Προλακτίνη * *
Τεστοστερόνη * * * *


 http://www.tlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...