Amy Winehouse: Η ταραχώδης ζωή μιας σπάνιας φωνής

Ένα κορίτσι με εύθραυστο κορμί, με τατουάζ ναυτικού και με μια φωνή που παραπέμπει σε ντίβες της soul άλλων εποχών. Έτσι λίγο πολύ αντιμετώπισαν την Amy Winehouse οι κριτικοί σε όλο τον κόσμο, όταν το 2006 κυκλοφόρησε το 2ο άλμπουμ της Back to Black.


Τα πρώτα χρόνια και η καθιέρωση
Η Amy γεννήθηκε σε μια μικροαστική οικογένεια και επειδή κανένα θαύμα δε συμβαίνει από την μια ημέρα στην άλλη, οι γονείς την έγραψαν σε ιδιωτικό σχολείο που ειδικεύεται σε τέχνες του κόσμου του θεάματος.

Στα 19 της το αγόρι της εκείνη την εποχή ο τραγουδιστής Tyler James στέλνει ένα demo σε πρακτορείο που αναζητά ταλέντα. Το αποτέλεσμα ήταν η Amy να υπογράψει το πρώτο της συμβόλαιο με δισκογραφική εταιρία.

Το πρώτο της άλμπουμ Frank κυκλοφορεί το 2003 και γίνεται πλατινένιο, όμως στην πραγματικότητα απλώς άνοιξε τον δρόμο για το επόμενο άλμπουμ, το Back to Black, το οποίο απογείωσε την καριέρα της και πούλησε πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Η επιτυχία της υπήρξε και η καταστροφή της. Το αδύνατο κορίτσι από το Λονδίνο με την σπάνια φωνή έγινε ίνδαλμα μέσα σε μια νύχτα. Οι παπαράτσι βρήκαν καινούργιο παιχνίδι και εκείνη άθελά της ή και ηθελημένα τους τροφοδοτούσε σχεδόν καθημερινά.

Τα πρωτοσέλιδα ήταν το βασικό συστατικό της νέας της ζωής: Η Amy μεθυσμένη να κυκλοφορεί με το σουτιέν και ξυπόλυτη στους δρόμους του παγωμένου Λονδίνου. Η Amy να αδυνατίζει επικίνδυνα μέρα με την μέρα ή μάλλον εξώφυλλο με το εξώφυλλο. Η Amy να μεταφέρεται εσπευσμένα σε νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση ή ματωμένη με χαρακιές στα χέρια της.

Τα στοιχήματα για το αν θα καταφέρει να μείνει ζωντανή μέχρι το τέλος της χρονιάς, έδιναν και έπαιρναν. Στην απέναντι όχθη η επιτυχία της μοιάζει σχεδόν θρυλική. Κερδίζει 5 βραβεία Grammy, ο Karl Lagerfeld το 2007 αφιερώνει την κολεξιόν του στο μοναδικό της στυλ, ο Mick Jagger και ο Prince γίνονται ορκισμένοι θαυμαστές της, ενώ επηρεάζει μια ολόκληρη στρατιά κοριτσιών σε όλο τον κόσμο που την αντιγράφουν.

Η μάχη με τον εθισμό
Η επιτυχία είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι μπορεί να αντέξει η κακομοίρη Amy. Η φήμη που δεν μπορεί να κουβαλήσει στους ώμους της, την τσακίζει στο χώμα. Στις 21 Ιουλίου φυλακίζεται για απόπειρα δωροδοκίας ο σύζυγός της Blake Fielder με τον οποίο είχαν παντρευτεί τον Μάιο του 2007.

Ένας νέος κύκλος με αλκοόλ, και πολλά ναρκωτικά ξεκινάει για την Amy που ακυρώνει τη μια συναυλία μετά την άλλη και μπαινοβγαίνει στα νοσοκομεία με overdose. Ήρθε η ώρα να αναλάβει δράση ο μπαμπάς Mitchell Winehouse.

Τον Ιανουάριο του 2009 την οδηγεί άρον άρον στην St.Lucia για παρατεταμένες διακοπές/αποτοξίνωση. Οι paparazzi την ακολουθούν φυσικά στο μικρό νησάκι της Καραϊβικής. Η ίδια μοιάζει για πρώτη φορά πιο υγιής από ποτέ.

Μετά από αρκετούς μήνες επιστρέφει στο Λονδίνο μαυρισμένη, με μερικά έξτρα κιλά και με διάθεση να ηχογραφήσει τον επόμενό της δίσκο. Τελικά το μόνο που κάνει είναι μια πλαστική στήθους που θα αυξήσει το μπούστο της κατά πολύ. Οι υποσχέσεις για το επόμενο άλμπουμ παίρνουν συνεχώς αναβολή και η τελευταία της επίσκεψη σε κέντρο αποτοξίνωσης τελειώνει άδοξα μέσα σε μια εβδομάδα.

Τα επόμενα σχέδια

Βαδίζοντας μέσα στα αχνά όρια της νηφαλιότητας και του επόμενου εθισμού η Amy μετά από πολύ καιρό αποφάσισε να δώσει 12 συναυλίες στην Ευρώπη ορίζοντας στις 18 Ιουνίου από τη Σερβία και τελειώνοντας τον Δεκαπενταύγουστο στη Ρουμανία. Τελικά δεν καταφέρνει να ολοκληρώσει όλες τις συναυλίες της και μετά το φιάσκο στο Βελιγράδι, ακυρώνει τις εμφανίσεις της σε Αθήνα και Κωνσταντινούπολη.

Η diva Amy είναι μια τέλεια ερωτική καταιγίδα από νάζια, ακατέργαστο ταλέντο και καθόλου έλεγχο των παρορμήσεων της, όπως έγραψε και το περιοδικό Newsweek. Για μας είναι ένα κορίτσι με ονειρική ραγισμένη φωνή, φτιαγμένη από αλκοόλ, καταχρήσεις, δάκρυα και απελπισία. Όπως και οι παλιές ντίβες της soul και της jazz.


http://www.queen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...