Μήπως έχεις κι εσύ την ασθένεια της Κάθριν Ζέτα Τζόουνς;(Μέρος Α)

Έχεις συνεχείς εναλλαγές διάθεσης; Ήσουν πάρτι άνιμαλ και ξαφνικά έχασες τη διάθεσή σου για ζωή και περνάς το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας στο κρεβάτι κλαίγοντας; Μήπως πάσχεις και εσύ από την ασθένεια των διασημοτήτων που δεν είναι άλλη από την διπολική διαταραχή;
Αν μιλούσαμε για την ασθένεια πριν από μια 20αετία ελάχιστοι θα την γνώριζαν. Ωστόσο σήμερα, αρκετοί είναι όσοι, ακόμη και δίχως να πάσχουν από αυτήν απευθύνονται στον ψυχολόγο για βοήθεια.

Αλλά τι είναι η διπολική διαταραχή και γιατί εμφανίζεται ολοένα και πιο συχνά στις ζωές μας; Μήπως υπάρχει επιδημία ή μήπως είναι μια νέα Χολιγουντιανή μόδα για να αποδίδουμε το άγχος της καθημερινότητας σε μια ψυχική ασθένεια;
Νέα χολιγουντιανή μόδα;
Ίσως είναι οι ειδήσεις και οι δημόσιες δηλώσεις των διασημοτήτων που έχουν κάνει την διπολική διαταραχή ή μανιοκατάθλιψη όπως ήταν γνωστή στο παρελθόν, τόσο… της μόδας!
Η τελευταία γνωστή σταρ που αποκάλυψε το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι η 41χρονη βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Κάθριν Ζετα Τζόουνς. Η ηθοποίός νοσηλεύτηκε για 5 ημέρες στην ψυχιατρική κλινική Silver Hill του Κονέκτικατ όπου δέχθηκε θεραπεία για τη διπολική διαταραχή τύπου ΙΙ με την οποία διαγνώστηκε, μετά από μια περίοδο έντονου στρες. Επί έξι μήνες στάθηκε δίπλα στον σύζυγό της Μάικλ Ντάγκλας που μάχεται τον καρκίνο του φάρυγγα και τελικά καττέρευσε.
Αλλωστε δεν είναι η πρώτη σταρ που δηλώνει δημοσίως ότι πάσχει από μανιοκατάθλίψη. Πριν από την ίδια το έχουν κάνει οι Στίβεν Φράι, Στινγκ, Μπεν Στίλερ, Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ.
Τι είναι η διπολική διαταραχή
Η Διπολική Διαταραχή, που αναφερόταν στο παρελθόν με τον όρο «μανιοκατάθλιψη», είναι μια ψυχική νόσος που χαρακτηρίζεται από ακραίες διακυμάνσεις στη διάθεση με εναλλαγή φάσεων μανίας με φάσεις κατάθλιψης. Μεταξύ των διαστημάτων αυτών παρεμβάλλονται άλλα με απόλυτα φυσιολογική συμπεριφορά.
Οι εναλλαγές στη διάθεση από το ένα άκρο της μανίας στο άλλο της κατάθλιψης γίνονται μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες. Μπορεί δηλαδή να είσαι ευδιάθετη, χαρούμενη και γεμάτη ενέργεια και μετά από μερικές ημέρες να έχεις μια όψη καταθλιπτική χάνοντας την όρεξη για ζωή.
Που οφείλεται;
Επί το πλείστον η διαταραχή οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και από έντονο άγχος μετά από μια στρεσογόνα κατάσταση όπως η απώλεια εργασίας, το πένθος ή κάποια ασθένεια.
Γιατί διπολική διαταραχή και όχι μανιοκατάθλιψη;
Η μανιοκατάθλιψη είχε συνδεθεί με την ψυχωτική συμπεριφορά οπου παρουσιάζονται παραισθήσεις. Ωστόσο, στην πραγματικότητα ελάχιστα άτομα που πάσχουν από την ασθένεια παρουσιάζουν τέτοια συμπτώματα.
Για το λόγο αυτό μετά το 1980 τη θέση της λέξης μανιοκατάθλιψη έλαβε η ονομασία διπολική διαταραχή που λειτουργώντας σαν όρος ομπρέλα καλύπτει και τα δύο άκρα της ασθένειας παραπέμποντας όμως σε μια πάθηση ηπιότερη που δεν θυμίζει ψύχωση.
Αλλωστε όλοι μας μπορούμε να δεχτούμε ευκολότερα πως πάσχουμε από διπολική διαταραχή παρά από μανιοκατάθλιψη. Στο άκουσμά και μόνο της λέξης μανία σκέφτεσαι κάποιον να τρέχει στον δρόμο ουρλιάζοντας, σκέψου να σου πουν πως πάσχεις από αυτήν...
Η εναλλαγή διαθέσεων είναι ασθένεια;
Οσο παράξενο κι αν ακούγεται έχει αποδειχτεί ότι 1 στα 100 άτομα κάποια στιγμή στη ζωή τους θα υποφέρουν από κάποιας μορφής διπολική διαταραχή. Ωστόσο οι διακυμάνσεις στη διάθεσή δεν παραπέμπουν πάντοτε σε μη φυσιολογική κατάσταση.
Αν για παράδειγμα πηγαίνεις στο ψυχολόγο σου, του λες πως νομίζεις ότι είσαι μανιοκαταθλιπτική, ωστόσο αυτός σε διαβεβαιώνει πως χαίρεις άκρας υγείας ίσως τα λεγόμενά του να ανταποκρίνονται στην πργαματικότητα. Οντας επηρεασμένη από τις ειδήσεις και το σταρ σίστεμ μπορεί να πλάθεις σενάρια που σε κάνουν να πιστεύεις πως είναι «κομπογιαννίτης».
Τι είναι αυτό που σε παραπλανεί να πιστέψεις πως πάσχεις από διπολική διαταραχή και πότε πραγματικά να ανησυχήσεις; Οι περισσότεροι άνθρωποι στην καθημερινότητά μας παρουσιάζουμε αλλαγές στη διάθεσή μας, κάτι το οποίο είναι απόλυτα φυσιολογικό. Αν για παράδειγμα ακούσεις μια δυσάρεστη είδηση θα στενοχωρηθείς και η θλίψη θα πάρει το μέρος της χαράς. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί μη φυσιολογικό ή προάγγελος διπολικής διαταραχής. Ωστόσο, εάν αυτές οι διακυμάνσεις αρχίζουν να γίνονται έντονες σε σημείο που να επηρεάζεται η προσωπική και επαγγελματική σου ζωή καλό θα ήταν να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό.




www.womenonly.gr 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...