Πώς να μιλήσετε στο παιδί σας για την έμμηνο ρύση

Η έμμηνος ρύση είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό κομμάτι της ζωής μιας γυναίκας. Εμφανίζεται στα κορίτσια γύρω στα 12-13 συνήθως, αλλά μερικές  φορές μπορεί να εμφανιστεί νωρίτερα ή  αργότερα. Γι'  αυτό και καλό είναι η γενική ενημέρωση του παιδιού να γίνεται από τα 8-9 χρόνια ώστε να μην ξαφνιαστεί αν του εμφανιστεί η περίοδος νωρίτερα από το συνηθισμένο.
Αν υπάρχει και αγοράκι στην οικογένεια (αδελφός δηλαδή) καλό είναι να ενημερωθεί κι εκείνο, εκτός και αν είναι πολύ μικρότερο. Η ενημέρωση της εφήβου πρέπει να γίνεται από τη μητέρα. Αν δεν υπάρχει στο άμεσο περιβάλλον το κατάλληλο πρόσωπο, τότε  η ενημέρωση  μπορεί να γίνει από τον παιδίατρο ή το  γυναικολόγο. Στο κορίτσι πρέπει να εξηγήσετε

  • τι είναι η έμμηνος ρύση, κάθε πότε παρουσιάζεται και σε τι χρησιμεύει στον οργανισμό. Η έφηβη πρέπει να καταλάβει ότι το αίμα που αποβάλλεται είναι μια φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, όπως  τα ούρα, ο ιδρώτας ή το σάλιο μας.
  • ενημερώστε ότι η έμμηνος ρύση μπορεί να είναι στην αρχή ακατάστατη σε διάρκεια, σε ποσότητα αλλά και σε συχνότητα. Σιγά - σιγά θα σταθεροποιηθεί. Η έφηβη δεν πρέπει να αισθάνεται ότι αυτή η αστάθεια κρύβει κάποιο πρόβλημα.
  • Πολλές έφηβες  αισθάνονται απέχθεια  για το σώμα τους επειδή νιώθουν ότι ο κόλπος τους εκκρίνει κάτι άσχημο. Αν το παιδί είναι τελείως αρνητικό, ο γονιός είναι σκόπιμο να μην επιμείνει να συζητήσει  το θέμα «με το ζόρι». Ας αφήσει το κορίτσι να ηρεμήσει. Αν όμως το παιδί επιδιώκει συζήτηση, ο γονιός πρέπει να επιμείνει στο πόσο φυσιολογικά είναι όλα αυτά.
  • Καλό είναι η έφηβη να γνωρίζει ότι τις ημέρες που είναι αδιάθετη πρέπει  να φροντίζει να αλλάζει σερβιέτες κάθε 3-4 ώρες. Έτσι δεν θα έχει την ανασφάλεια ότι το σώμα της αναδίδει κάποια ενοχλητική μυρωδιά. Βασικά, όλα αυτά τα υγρά που εκκρίνει το σώμα δεν είναι δύσοσμα από μόνα τους, αλλά αποκτούν μια χαρακτηριστική μυρωδιά όταν έρχονται σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα.
  • Ενημερώστε  το κορίτσι ότι ως 1η μέρα της έμμηνης ρύσης λογαριάζεται η μέρα που αδιαθετεί. Οι  πιο γόνιμες μέρες είναι περίπου γύρω από την 14η μέρα ΠΡΙΝ από την επόμενη περίοδο. Κατά συνέπεια είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί η 14η μέρα αφού δεν μπορεί κανένα κορίτσι να είναι βέβαιο ποια μέρα θα αδιαθετήσει ώστε να αφαιρέσει 14 μέρες από εκείνη τη μελλοντική ημερομηνία. Επιπλέον η ωορρηξία επηρεάζεται και από το  στρες, αλλά και από  ιώσεις, ορμονικές αλλαγές και άλλους παράγοντες
  • Μη θεωρείτε το κορίτσι «πολύ  μωρό» για ζητήματα αντισύλληψης. Αγόρια και κορίτσια πρέπει να ενημερώνονται για αυτά τα ζητήματα στην προεφηβεία τους. Από τη στιγμή που αρχίζει η έμμηνος ρύση, το κορίτσι έχει κάποιες πιθανότητες  να συλλάβει και αυτό πρέπει να το ξέρει οπωσδήποτε, όσο μικρό κι αν είναι.
  • Αν για τη μητέρα η έμμηνος ρύση είναι μια επώδυνη εμπειρία, δεν θα πρέπει να προϊδεάσει την κόρη της ότι «θα μπει στα βάσανα» και θα υποφέρει. Εξάλλου δεν είναι απαραίτητο να συμβεί το ίδιο και στο παιδί της. Αν η έφηβη πάρει το θέμα εξαρχής ως μαρτύριο, τότε θα θεωρεί φυσικό τις ημέρες που είναι αδιάθετη να σταματά σχεδόν όλες τις καθημερινές ασχολίες της, θα παραπονιέται περισσότερο για τους πόνους και γενικά θα δυσανασχετεί πολύ πιο έντονα.
Από τη στιγμή που το κορίτσι παρουσιάσει έμμηνο ρύση καλό είναι να αποκτήσει και το δικό του γυναικολόγο. Έτσι, οι γονείς μπορούν να ελπίζουν ότι σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά και το παιδί αποφασίσει να τους κρύψει κάτι σοβαρό, θα το εμπιστευθεί τουλάχιστον στον γιατρό του και όχι σε ανεύθυνες φιλενάδες ή άλλους ενηλίκους.

Αν το κορίτσι πονά, θα πρέπει η μητέρα να επικοινωνήσει με το γυναικολόγο και τον παιδίατρο Έχει σημασία η έμμηνος ρύση να μην αποτελεί άλλο ένα πρόβλημα στη δύσκολη φάση της εφηβείας.

Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος


www.momyz.gr 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...