Γυναίκες θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στην δουλειά

Όπως προκύπτει από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε κράτη μέλη της ΕΕ, σχεδόν το 35% των εργαζόμενων γυναικών έχουν υπάρξει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό τους χώρο.


Το πιο σύνηθες φαινόμενο είναι αυτό των ανώτερων στελεχών, οι οποίοι υπό την απειλή απόλυσης, παρενοχλούν σεξουαλικά υφιστάμενούς τους.
Πως ορίζεται όμως η "σεξουαλική παρενόχληση";

Είναι, λοιπόν, κάθε είδους ανεπιθύμητη φραστική ή σωματική συμπεριφορά σεξουαλικού χαρακτήρα, που αποσκοπεί στην προσβολή της αξιοπρέπειας ενός ατόμου, κυρίως με τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος. Κάτι τέτοιο μπορεί να προέλθει και από άντρες (το πιο σύνηθες φαινόμενο) αλλά και από γυναίκες.

Υπάρχουν διάφορα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης, τα οποία ισχύουν και για τα δύο φύλα, όπως ανεπιθύμητες ερωτικές και ανήθικες προτάσεις, πίεση για σεξουαλική επαφή, προτάσεις για ραντεβού εκτός εργασίας, αποστολή sms και e-mail, ενοχλητικό φλερτάρισμα, άσεμνες παρατηρήσεις, επίμονες προσωπικές ερωτήσεις για σεξουαλική ζωή ή ακόμα και με αστεία σεξουαλικού περιεχομένου.

Από την άλλη υπάρχει και η κατηγορία της μη λεκτικής παρενόχλησης. Πρόκειται για ανεπιθύμητη συμπεριφορά εκφραζόμενη με πράξεις, όπως περιττά αγγίγματα, χάδια ή τσιμπήματα στο σώμα ενός/μιας εργαζομένου/-ης, με στόχο την επίθεση ή την πίεση για σύναψη σεξουαλικών σχέσεων. Επιπλέον μπορεί να εκφράζεται με την επίδειξη πορνογραφικών περιοδικών ή άσεμνων εικόνων.

Με την πάροδο των χρόνων φαίνεται ότι τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας ολοένα και αυξάνονται. Ανεξάρτητα από τους αριθμούς, οι οποίοι δείχνουν ότι τα περισσότερα θύματα είναι γυναίκες, το πρόβλημα αφορά πλέον και τους άνδρες.

Ωστόσο, τα θύματα πλέον αρχίζουν να μην κρύβουν την παρενόχληση, την οποία δέχονται. Η πιο συχνή αντίδραση των θυμάτων είναι η άρνηση της κατάστασης ενώ αρκετές μπορεί ακόμη και να κατηγορούν τον εαυτό τους για την συμπεριφορά του θύτη. Πολλές γυναίκες επιλεγούν να παραιτηθούν από την εργασία τους, ενώ ένα μικρό ποσοστό από αυτές μπορεί ακόμα και να απολυθούν.

Η σεξουαλική παρενόχληση θεωρείται διάκριση λόγω φύλου και στον επαγγελματικό χώρο απαγορεύεται από το νόμο (ν. 3896/2010) είτε προέρχεται από προϊστάμενο ή υπεύθυνο επαγγελματικής εκπαίδευσης, είτε προέρχεται από υφιστάμενο, συνάδελφο, άλλο εκπαιδευόμενη ή ακόμα και από πελάτη.

Γίνεται λοιπόν σαφές, ότι ο οποιοσδήποτε πέσει θύμα ανάλογης συμπεριφοράς πρέπει να το καταγγείλει. Απαραίτητη προϋπόθεση, να αποθηκεύονται αποδεικτικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα σχετικά μηνύματα στο κινητό ή e-mails.

Είναι σημαντικό να μην αποσιωπούνται τέτοια περιστατικά και κυρίως να μην προσπαθούν τα θύματα να το χειριστούν μόνα τους, αλλά να αναζητούν βοήθεια και να ενημερώνουν ανθρώπους του περιβάλλοντός τους και σε κάθε περίπτωση, αρμόδιους φορείς.


http://gynaikesapopseis.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...