Μην ανησυχείτε άλλο. Ζήστε!

Μήπως είστε συνέχεια νευρικές και ανήσυχες; Μήπως η ανησυχία, το άγχος και οι έγνοιες σας εμποδίζουν από το να ζήσετε μια ποιοτική ζωή, αποσπώντας την προσοχή σας ακόμη και από τα πιο χαλαρωτικά κι ευχάριστα πράγματα που κάνετε μέσα στην ημέρα; Εάν η απάντησή σας είναι «Ναι», τότε ήρθε ο καιρός να κάνετε κάτι γι’αυτό.


       1. αναγνωρίστε ότι είστε ανήσυχες και γεμάτες άγχος: για ένα διάστημα, προσπαθήστε να σημειώνετε τις στιγμές που αισθάνεσθε να σας καταβάλλουν οι έγνοιες. Καταγράψτε το και θα δείτε ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε ευκολότερα να το αντιμετωπίσετε. Ίσως μάλιστα ανακαλύψετε ότι τελικά ανησυχείτε λιγότερο από όσο νομίζατε.

       2. κάντε έναν έλεγχο πραγματικότητας: αφού καταγράψετε τις ανησυχίες σας, βάλτε τα παρακάτω ερωτήματα στον εαυτό σας: ποιες είναι οι πιθανότητες να μου συμβούν στ’ αλήθεια όλα αυτά; Τι έχω κάνει εγώ για να το αποφύγω; Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να αξιολογήσετε τη σοβαρότητα του άγχους και της ανησυχίας σας. 

       3. καταστρώστε το σχέδιό σας: όσο περισσότερο ανησυχείτε, τόσο περισσότερο νιώθετε ότι η ζωή σας είναι εκτός ελέγχου, κάτι που με τη σειρά του σας οδηγεί σε μεγαλύτερη ακόμη ανησυχία. Αφού καταγράψετε τα πράγματα που σας αγχώνουν, γράψτε δίπλα τους όλες τις πιθανές λύσεις. Τι θα μπορούσατε να κάνετε σε κάθε μία περίπτωση που σας βγάζει εκτός ελέγχου; Τελικά, θα δείτε ότι τα πράγματα είναι πιο απλά απ’ ό,τι έδειχναν.

       4. χαλαρώστε σώμα και πνεύμα: συνήθως, όταν ανησυχείτε σε υπερβολικό βαθμό, το σώμα σας βρίσκει τρόπους να σας το επισημάνει. Συχνοί πονοκέφαλοι, μυϊκά πιασίματα και γενικότερη δυσφορία, είναι μερικοί μόνο από τους τρόπους που το άγχος δείχνει το φοβερό του πρόσωπο. Κάθε φορά που νιώθετε ανήσυχες και πιεσμένες, καθήστε κάπου αναπαυτικά, κλείστε τα μάτια σας και για πέντε λεπτά προσπαθήστε να αναπνεύσετε βαθιά και σταθερά. Υπάρχουν άπειρα βιβλία και ιστοσελίδες που μπορούν να σας διδάξουν τις βασικές τεχνικές της σωστής αναπνοής. 
 
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...