Ισότητα των φύλων στην ΕΕ

Κατά μέσο όρο, μόλις το 14% των διπλωματών, το 9% των πρυτάνεων,το 3% των επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων και το 2% των υπουργών της ΕΕ είναι γυναίκες. Υπολογίζεται, επίσης, ότι οι γυναίκες κερδίζουν 2 ευρώ λιγότερα από τους άνδρες για κάθε ώρα εργασίας αλλά είναι υποχρεωμένες να εργασθούν για 13 ώρες περισσότερο από τους άνδρες, αν συνυπολογισθούν οι δουλειές στο σπίτι.


       Τα στοιχεία αυτά τα γνωρίζουμε χάρη στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ισότητας των Φύλων. Το ινστιτούτο άρχισε να λειτουργεί στο τέλος του 2009 και, μετά από μια περίοδο προετοιμασίας, κέρδισε την αυτονομία του ως οργανισμός της ΕΕ τον Ιούνιο του 2010, με έδρα το Βίλνιους της Λιθουανίας. 

       Αποστολή του είναι να αποτελέσει  όχι μόνο βασικό ερευνητικό κέντρο για την ισότητα των φύλων στην ΕΕ, αλλά και κέντρο ανάπτυξης των μηχανισμών και μεθόδων εκείνων που όταν εφαρμοσθούν στην πράξη, θα αποφέρουν την περαιτέρω μείωση των ανισοτήτων. 

       «Δεν έχουμε την πολυτέλεια ενός ακόμα αιώνα και η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να συνεχίσει με το σημερινό βαθμό ανισότητας», εξήγησε η διευθύντρια του οργανισμού, Virginija Langbakk, καταθέτοντας στην επιτροπή δικαιωμάτων των γυναικών στα μέσα Μαρτίου. 

       Όπως τόνισε, το κόστος των ανισοτήτων που υπάρχουν είναι τεράστιο για τη σύγχρονη κοινωνία. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, χιλιάδες γυναίκες δολοφονούνται κάθε χρόνο στην Ευρώπη από τους φίλους, συζύγους και πρώην συζύγους τους, ενώ το κόστος των κρουσμάτων βίας στο σπίτι εκτιμάται ότι ανήλθε σε 16 δισεκατομμύρια το 2006. 

       Στο πλαίσιο της αποστολής του, το ινστιτούτο ετοιμάζει μελέτες για τη γυναίκα και την οικονομία, τη γυναίκα και το φυσικό περιβάλλον, καθώς και για τα στερεότυπα που υπάρχουν και τους τρόπους αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών.
 
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...