Τα ελιξίρια της ζωής (Αιθέριο Έλαιο λεβάντας)

Οι τρεις Σωματοφύλακες

Όταν ήμασταν μικρές και διαβάζαμε παραμύθια, το να έχεις μαγικές δυνάμεις ήταν πάντα ένα ταλέντο που μας συνέπαιρνε, το να μπορείς να πετάξεις, να είσαι δυνατός, να φτιάχνεις μαγικά φίλτρα. Να είσαι αιώνια όμορφη.

Μεγαλώσαμε και μάθαμε ότι τα μαγικά φίλτρα που σώζουν δεν υπάρχουν και ότι η αιώνια ομορφιά είναι ουτοπία. Όμως, που και που, τυχαία, διαβάζοντας, ενώ ψάχναμε για κάτι άλλο, ή σε μια απρόσμενη συνάντηση, ακούμε κάτι που μας κινεί την περιέργεια.
Κάτι που είχαμε ξανακούσει από κάπου αλλού.
Και αρχίζουμε να ψάχνουμε.
Για να ανακαλύψουμε με μεγάλη ευχαρίστηση ότι τα μαγικά ελιξίρια, τελικά, υπάρχουν.
Απλά δεν ξέραμε που να κοιτάξουμε.
Στο φαρμακείο πρώτων βοηθειών του αυτοκίνητου  και των σπιτιών, υπάρχουν συνήθως τα συνηθισμένα : ιώδιο, οξυζενέ, οινόπνευμα, χανζαπλάστ, γάζες, αμμωνιακό παρασκεύασμα για τα τσιμπήματα εντόμων κλπ…
Στο δικό μας σπίτι , είχαμε κυρίως «πηλό», μια πράσινη λάσπη που η μητέρα μου έβγαζε από το ψυγείο για να βάλει σε κάθε πληγή, κόψιμο ή κάψιμο. Ο πόνος εξαφανιζόταν αμέσως, το αίμα κοβόταν μαχαίρι  και δεν έκανα ποτέ φουσκάλες… Άλλο ένα  «περίεργο-που- δεν -έχουν- τα- άλλα-σπίτια», ήταν το αιθέριο έλαιο λεβάντας το οποίο βάζαμε στις γρατζουνιές. Ήταν τα μαγικά «φίλτρα» μου, όπως τα ονόμαζα και μεγαλώνοντας, αποφάσισα, -όταν έγινα με την σειρά μου μητέρα- να το ψάξω λίγο πιο βαθιά.
Δεν ήταν φάρμακα, ούτε βοηθήματα διατροφής, ήταν φυσικές ύλες που βρίσκεις σε κάθε φαρμακείο
Σαν αποτέλεσμα, είχα πάντα μια αλατιέρα γεμάτη σκόνη πράσινου αργίλου για να ανακουφίσω το μωρό μου που είχε συγκαεί και να το βοηθήσω στην ανάπλαση της ευαίσθητης επιδερμίδας του. Ο παιδίατρος αναρωτιόταν μήπως αυτό δημιουργούσε «πετραδάκια», αλλά δεν είχαμε ποτέ κανένα πρόβλημα, ίσα - ίσα έβλεπα τον ερεθισμό της που μερικές φορές έμοιαζε με  πληγή, να εξαφανίζεται μέσα σε μια μέρα.
Η λεβάντα δε, ήταν πάντα στην τσάντα, έτοιμη να με ανακουφίσει από πονοκεφάλους, χαλάρωνε το μωρό και το καλοκαίρι έδιωχνε τα κουνούπια μακριά μας.
Όσο για το κουκούτσι από γκρέιπφρουτ…είναι απλά ένα μικρό θαύμα.

 Α. Αιθέριο Έλαιο λεβάντας.

Ομορφιά
Για το μπάνιο
3 κουταλιές αποξηραμένα λουλούδια λεβάντας
1-1/2 κούπα γάλα, ή κρέμα γάλακτος
1/3 κούπας μέλι (Αν βρείτε μέλι απο άλφαλφα, είναι το πιο ελαφρύ που επιτρέπει  στο χαλαρωτικό άρωμα της λεβάντας να περάσει)
2 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
 Βάλτε τα λουλούδια στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη. Προσθέστε το γάλα και το μέλι σε ένα γυάλινο βάζο. Ανακατέψτε αφού βάλετε τις δυο σταγόνες αιθέριου ελαίου. Για δυο χρήσεις. Φυλάσσεται στο ψυγείο για περίπου μια εβδομάδα. Ανακινήστε πριν την χρήση.
Υγεία
Το αιθέριο έλαιο λεβάντας έχει τις εξής ιδιότητες( αποτοξινωτική, ενισχύει το ανοσοποιητικό, αναλγητική, αποχρεμπτική) και χρησιμοποιείται  από πολλους εναλλακτικούς, σαν βοήθημα σε πολλές περιπτώσεις όπως:
• Τσιμπήματα εντόμων, τσουχτρών, σκορπιών
• Καψίματα, κοψίματα, άφθες, ψωρίαση
• Athletes foot
• Πληγές, έκζεμα, Έρπη, ακμή
• Πονοκέφαλοι και ημικρανίες
• Βρογχίτιδες, λαρυγγίτιδες, ιγμορίτιδες, ωτίτιδες, ρινίτιδες
• Ρευματικά
• Μελαγχολία

Στις Άλπεις, πολλοί κυνηγοί γνωρίζουν τις θαυματουργές ιδιότητες του Ε.Ε λεβάντας. Η ιστορίες λένε ότι αν μια οχιά δαγκώσει το σκυλί τους, κόβουν λεβάντα, και τρίβουν μ’ αυτήν το δάγκωμα. Το δηλητήριο εξουδετερώνεται αμέσως.
Η αντισηπτική της δράση είναι μεγαλύτερη από αυτή του Phenol, Cresol και του gaοacol.
Σε αναλογία 4, 5% to αιθέριο έλαιο λεβάντας σκοτώνει τον βάκιλο του Eberth (τύφου) και του σταφυλόκοκκου.
Στα 5% καταστρέφει τον βάκιλο του Loeffler (Διφθερίτιδα).Καθηγητές Morel και Rochais, 1926.
Το αιθέριο έλαιο Λεβάντας σκοτώνει τον βάκιλο της  φυματίωσης, σε δοσολογία 0,02%.Καθηγητες Courmont, Morel, Bay, 1928.
Οι αναθυμιάσεις σκοτώνουν τον πνευμονόκοκκο και τον αιμολυτικό  στρεπτόκοκκο σε 12 με 14 ώρες.
Από το βιβλίο του  Dr Jean Valnet «L'aromathιrapie »
Εξωτερική χρήση
Δεν έχει παρενέργειες εφόσον δεν είναι φάρμακο(εκτός αν υπάρχει πρόβλημα άσθματος) και  χρησιμοποιείται στα παιδιά (αν και καλύτερα να είναι διαλυμένη με κάποιο έλαιο όπως αμυγδαλέλαιο. Η δοσολογία είναι ίδια με την ηλικία τους…5 σταγόνες αν είναι 5 χρονών, 8 σταγόνες αν είναι 8 κλπ) .
Όταν νιώθουμε νευρικότητα βάζουμε 20 σταγόνες στο μπάνιο μας, η λεβάντα φέρνει ύπνο και χαλαρώνει.
Σε περιπτώσεις ωτίτιδας  βάζουμε 2 σταγόνες σε λεπτό βαμβακερό ύφασμα και το ακουμπάμε στην είσοδο του αυτιού μέχρι να πάμε στον παιδίατρο. Δεν βάζουμε απευθείας αν δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση είναι το αυτί.
Σε περιπτώσεις κεφαλαλγίας βάζουμε λίγες σταγόνες στα μηνίγγια, τον αυχένα και τους καρπούς και τρίβουμε απαλά.
Μην βάζετε στην μαξιλαροθήκη, μπορεί να έρθει σε επαφή με τα μάτια. Βάλτε καλύτερα λίγο σε ένα χαρτομάντηλο και κρατήστε το όσο επιθυμείτε κοντά στην μύτη σας.
Στις πληγές, βάζουν Ό κούπας νερό και 4 σταγόνες λεβάντας. Με μια γάζα, η απ’ ευθείας ρίξιμο πάνω στην  μικρή πληγή.
Η λεβάντα πρέπει να είναι καλής ποιότητας. Να φυλάσσεται πάντα σε σκούρο γυάλινο μπουκαλάκι. Το αιθέριο έλαιο λεβάντας δεν έχει το χρώμα του φυτού(βιολετί) αλλά ένα ελαφρύ κίτρινο πράσινο χρώμα. Οι έγκυες και τα παιδιά κάτω των 8 πρέπει να την χρησιμοποιούν διαλυμένη σε έλαιο (αμυγδάλου, αβοκάντο, σησάμι κλπ).
 Συνεχίζεται με την πράσινη αργίλιο και  απόσταγμα κουκουτσιών γκρέιπφρουτ

(*) Το άρθρο αυτό, βασισμένο σε βιβλιογραφία, έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν αναπληρώνει την γνώμη του ιατρού σας. Για οποιαδήποτε ιατρική, θεραπευτική ή/ και προληπτική χρήση,  συζητήστε  με τον θεράποντα ιατρό σας.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...