Στο τραπέζι, παρακαλώ!

Αν χρησιμοποιείτε την τραπεζαρία ελάχιστες φορές, μόνο για επίσημα γεύματα, προτιμήστε ένα πτυσσόμενο ή επεκτεινόμενο τραπέζι, που θα παραμένει χρήσιμο και όταν είναι κλειστό χωρίς να πιάνει πολύ χώρο, ενώ θα φιλοξενεί αρκετά άτομα όταν ανοίγει ή δέχεται τα επιπλέον φύλλα του.
Επιλέξτε μεταξύ ενός στρογγυλού τραπεζιού που «σπάει» στη μέση ή διπλώνουν δύο πλευρές του, ενός τετράγωνου που γίνεται ορθογώνιο παραλληλόγραμμο ή ενός με μεγάλο μήκος που μετατρέπεται σε κονσόλα.

Βασικός κανόνας είναι να έχετε εξασφαλίσει
τουλάχιστον 60 εκ. για κάθε άτομο που θα
καθίσει στο τραπέζι. Αυτό σημαίνει ότι ένα
ορθογώνιο τραπέζι 180x81-90 εκ. είναι
κατάλληλο για 6 άτομα, ενώ ένα με
διαστάσεις 274x81-90 εκ. για 10. Τα οβάλ ή
στρογγυλά τραπέζια επιτρέπουν πιο ευέλικτη
διάταξη στις θέσεις, επιτρέποντας 4 άτομα σε
ένα στρογγυλό τραπέζι με διάμετρο 1,14 μ.
και έως 8 άτομα σε ένα οβάλ διαστάσεων
1,85x1,14 μ.
Ένα οβάλ τραπέζι είναι συνήθως πολύ κομψό και καταλαμβάνει λιγότερο χώρο από ό,τι ένα τετράγωνο ή ένα ορθογώνιο. Αν το καθημερινό σας τραπέζι είναι αρκετά φαρδύ, τότε για την τραπεζαρία σας επιλέξτε ένα μοναστηριακού τύπου ή, πιο μοντέρνα, μία άνετη κονσόλα στερεωμένη στον τοίχο, σαν μπάρα για πρωινό! Αν ο χώρος σας είναι πολύ περιορισμένος, κάντε μία κατασκευή με τραπέζι που στηρίζεται σε ένα πόδι και στον τοίχο ή με ένα που να διπλώνει ολόκληρο προς τον τοίχο.
Υπάρχει τρόπος για να υπολογίσετε το ιδανικό μέγεθος τραπεζιού για την τραπεζαρία σας. Σχεδιάστε ένα πλάνο με το μήκος και το πλάτος του δωματίου, αλλά και με τυχόν πόρτες ή παράθυρα που επηρεάζουν τη διάταξη των επίπλων. Ορίστε μια θέση για μπουφέ ή άλλο ντουλάπι, με βάθος 60 εκ. Μετρήστε 1,2 μ. από το σημείο εισόδου στον χώρο μέχρι το τραπέζι και έπειτα τουλάχιστον 90 εκ. κενό από κάθε τοίχο, ώστε να μπορούν να σύρονται άνετα έξω οι καρέκλες. Ο χώρος που μένει στο κέντρο είναι ο διαθέσιμος χώρος για το τραπέζι σας.
Οι τραπεζαρίες με γυάλινη επιφάνεια θεωρούνται από πολλούς η επιτομή του σύγχρονου design. Συνήθως αποτελούνται από έναν συνδυασμό γυαλιού και ξύλου ή μετάλλου (είτε μόνο στα πόδια είτε σε όλον τον σκελετό). Ωστόσο, πρέπει να έχετε υπόψη ότι απαιτούν αρκετή φροντίδα ώστε να είναι πάντα λαμπερά, ενώ υπάρχει πάντα το θέμα της ασφάλειας, κυρίως για ένα σπίτι με παιδιά, παρά τα ανθεκτικά υλικά που σήμερα χρησιμοποιούνται.
Ακόμα και σε ένα άκρως μοντέρνο σπίτι, μια ξύλινη τραπεζαρία-αντίκα βρίσκει σίγουρα τη θέση της. Διαφορετικά, ένα τραπέζι σε μοναστηριακό ύφος ή το κλασσικό ξύλινο θα ταιριάξει απόλυτα σε κάθε χώρο, δίνοντας και έναν αέρα άνεσης και πρακτικότητας. Τραπέζια με χρώμα τείνουν να δίνουν έναν πιο ανεπίσημο χαρακτήρα στον χώρο.
Αν επιλέξετε έναν πολυέλαιο για τον φωτισμό της τραπεζαρίας σας, φροντίστε να είναι τοποθετημένος ακριβώς στο κέντρο του τραπεζιού και το κάτω μέρος του να βρίσκεται 76 εκ. πάνω από την επιφάνεια του τραπεζιού σε περίπτωση που το ταβάνι σας είναι στα 2,4 μ., ενώ αν το δωμάτιο είναι πιο ψηλοτάβανο, προσθέστε 8 εκ. στην απόσταση για κάθε 30 εκ. επιπλέον ύψους. Όσον αφορά στο μέγεθός του, απλά αφαιρέστε 30 εκ. από τη διάμετρο ή το μήκος του τραπεζιού σας και θα βρείτε το ιδανικό μέγεθος.
Chair anatomy
Η άνεση παίζει πρωταρχικό ρόλο σε μία καρέκλα. Οι αναπαυτικές καρέκλες με τις ταπετσαρίες ευνοούν τα παρατεταμένα γεύματα. Επιλέξτε τις με ή χωρίς μπράτσα, με σταθερά ή αφαιρούμενα καλύμματα. Οι πλατιές καρέκλες τραπεζαρίας, σε στυλ πολυθρόνας, είναι πραγματικά βολικές και δίνουν ένα τόνο πολυτέλειας, αλλά πιάνουν και πολύ χώρο.
Οι μοντέρνες, μίνιμαλ καρέκλες αποτελούνται από λεπτό σκελετό και πόδια από μέταλλο ή και ξύλο, το κάθισμα είναι πολύ συχνά από ξύλο, μέταλλο ή και πλαστικό, ενώ δίνουν σύγχρονο ύφος σε παραδοσιακές τραπεζαρίες.
Ένα σύνολο από παλιές καρέκλες (π.χ. από εκκλησίες ή σχολεία) μπορούν να δώσουν ξεχωριστό χαρακτήρα σε ένα απλό ξύλινο τραπέζι. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ψάξετε καλά σε παλαιοπωλεία και να βρείτε ευκαιρίες!
Οι πτυσσόμενες καρέκλες, είτε πρόκειται για τις απλές ξύλινες είτε για τις πιο μοντέρνες πλαστικές, είναι ιδανικές για να εξοικονομούν χώρο όπου απαιτείται. Μη διστάσετε να τις αξιοποιήσετε ακόμα και σε ένα όχι καθημερινό γεύμα, ενώ μπορείτε να τις κρεμάτε στον τοίχο όταν δεν χρησιμοποιούνται!
Οι πάγκοι (τα παγκάκια) φαίνονται πιο μίνιμαλ, πιο τακτικοί και εξοικονομούν περισσότερο χώρο από τις καρέκλες. Δημιουργούν ένα αρμονικό, καθαρό σύνολο, καθώς δεν υπάρχουν τα πολλά διαφορετικά πόδια, ενώ πάντα δίνουν τη δυνατότητα να φιλοξενηθεί στο τραπέζι ένα ακόμα άτομο! Ωστόσο, δεν είναι πολύ πρακτικοί στο να μπαίνουν και να βγαίνουν οι καλεσμένοι, ιδίως αν ο πάγκος ακουμπά σε τοίχο. Για αυτό επιλέξτε μικρούς σε μήκος πάγκους, ξύλινους ή μεταλλικούς.
Tip
Δεν είναι υποχρεωτικό το τραπέζι και οι καρέκλες σας να είναι σετ. Ένα τραπέζι-αντίκα μπορεί ωραιότατα να συνδυαστεί με μοντέρνες καρέκλες, ενώ διαφορετικές παλιομοδίτικες καρέκλες μπορούν κάλλιστα να πλαισιώσουν ένα τραπέζι σύγχρονου design.


www.houselife.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...