Shiny Star

Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της γενιάς του. O Ισπανός designer Jaime Hayon έχει ήδη κερδίσει πολλά διεθνή βραβεία, ενώ ο Τύπος τού πλέκει το εγκώμιο και όχι αδικαιολόγητα.
Γεννημένος μόλις το 1974 στη Μαδρίτη, ο Jaime Hayon ασχολήθηκε με το χώρο του design και κυριολεκτικά τον κατέκτησε. Εκκεντρικός δημιουργός, ανήσυχος καλλιτέχνης, μα πάνω απ' όλα σταρ, δε διστάζει να αυτοσαρκαστεί και να κερδίσει ακόμη περισσότερους πόντους στο παιχνίδι των εντυπώσεων.

Shiny Star
Σπούδασε βιομηχανικό σχέδιο στη γενέτειρά του και στο Παρίσι. Ανάμεσα στους διάσημους πελάτες του συγκαταλέγονται η Benetton, η Camper, η Swarovski, ο οίκος Bisazza και άλλοι. Οπως ο ίδιος λέει, η συνδιαλλαγή με τους ιδιοκτήτες των εταιρειών για τις οποίες σχεδιάζει πρέπει να είναι άμεση. Ετσι το project αποκτά ενδιαφέρον για όλους, που γίνονται τελικά μέρος του ονείρου πριν εκείνο ολοκληρωθεί. Οι εμπνεύσεις του δεν περιορίζονται σε έπιπλα, φωτιστικά και πορσελάνες, αλλά εκτείνονται σε χώρους όπως εμπορικά καταστήματα και καζίνο. Του αρέσει να παίζει με μια θεατρικότητα που θα τη ζήλευαν και οι πιο σπουδαίοι σκηνοθέτες. Σουρεαλιστικά τοπία και έπιπλα που «πατούν» σε πολλά σημεία ξεφεύγουν από τα πλαίσια της καθημερινότητας και μας ταξιδεύουν σε έναν παραμυθένιο κόσμο. Ανατρεπτικά στοιχεία εμπλουτίζουν κλασικά αντικείμενα όπως τα κρύσταλλα Baccarat και τις ισπανικές παραδοσιακές πορσελάνες Lladro, και αυτά με τη σειρά τους γνωρίζουν μια συγκλονιστική αναγέννηση. Ενα από τα πιο σημαντικά εντεταλμένα έργα που ανέλαβε από τότε που εργάζεται ως ανεξάρτητος designer είναι οι σειρές AQHayon για το μπάνιο, τις οποίες σχεδίασε για την εταιρεία Arquitect. Μέσα από αυτές τις δημιουργίες προσπάθησε να αναπροσαρμόσει χωροταξικά όσα γνωρίζαμε έως σήμερα για τα έπιπλα μπάνιου. Συνδυάζοντας την κλασική κομψότητα με το μινιμαλισμό, τα συγκεκριμένα έπιπλα ξεφεύγουν από το απόλυτο λευκό, παίρνουν ασυνήθιστα χρώματα και φόρμες και τελικά αποκτούν μια φυσιογνωμία που τα καθιστά ικανά να τοποθετηθούν και οπουδήποτε αλλού στο σπίτι.
Shiny Star
Φαίνεται να υπάρχει κάτι έξυπνα παράδοξο στην καλλιτεχνική έκφραση του Hayon που μοιάζει με το kitsch εν τη γενέσει του, με το kitsch στην πιο πλούσια έκφρασή του, με το kitsch στα καλύτερά του. Καταφέρνει να προσεγγίζει με άμεσο τρόπο τον καταναλωτή και να γίνεται εμπορικός, ενώ παίζει μόνιμα με τη σχέση της τέχνης και του βιομηχανικού design με σχέδια που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ότι άπτονται πέραν της κοινής λογικής. Δε σχεδιάζει «απλώς» έπιπλα, αλλά παθιάζεται για κάθε μορφή σχεδιασμού, είτε πρόκειται για παιχνίδια, φωτιστικά, μπάνια είτε για καταστήματα και γλυπτά.
Shiny Star
To 2004 άνοιξε το δικό του studio σε μια απίθανη τοποθεσία της Βαρκελώνης, η οποία άλλωστε χαρακτηρίζεται και Μέκκα του design.
Shiny Star
Θα έλεγε κανείς ότι ο διάσημος designer αντλεί την έμπνευσή του από παντού. Ετσι ακόμη και μια ανθρώπινη φιγούρα θα μπορούσε να μεταμορφωθεί ωραιότατα σε καρέκλα φέροντας μεταφορικά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κατά περίπτωση μούσας του καλλιτέχνη. Το χιούμορ είναι το στοιχείο που παίζει τον πιο σπουδαίο ρόλο στη δουλειά του Jaime Hayon. Η ρήση του «αν δε χαμογελάς δε χαίρεσαι τη ζωή» μαρτυρά και τη φιλοσοφία του, που αποκαλύπτει ότι, παρά το διεθνές προφίλ του, ο ίδιος είναι κάτι περισσότερο από ένας θερμόαιμος Ισπανός. Λατρεύει τα «τελετουργικά ευχαρίστησης» όπως τα αποκαλεί, που τα συναντά κανείς ευρέως στις μεσογειακές χώρες, εκεί που στους ανθρώπους αρέσει η έντονη ζωή. Τον συναρπάζουν η φύση, οι χαμένοι κόσμοι, αλλά και η γαστρονομία. Δηλώνει υπερήφανος για τη δημιουργία του «The Mon cirque lamp» που απεικονίζει έναν καθισμένο κλόουν, ενώ θεωρεί ότι οι πιο σπουδαίες λέξεις στον κόσμο του design δεν μπορεί παρά να είναι η εξατομίκευση και η ελευθερία!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...