Ερωτήσεις-must κάθε 20άρας στον γιατρό

Έχεις περάσει τα 20 χρόνια και πλέον η μαμά σου δεν σε πηγαίνει στο γιατρό. Αντί να αποφεύγεις το ραντεβού με το γιατρό σου, καλύτερα να ξέρεις από πριν ποιές ερωτήσεις πρέπει να του κάνεις.

1. Υπάρχουν κάποια συμπληρώματα βιταμινών που πρέπει να παίρνεις σε καθημερινή βάση;
Ο σημερινό τρόπος ζωής, το φορτωμένο μας πρόγραμμα, κάνει όλο και πιο δύσκολη τη σωστή διατροφή. Γι' αυτό και είναι σημαντικό να παίρνεις όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι για να παραμένεις υγιής και γεμάτη ενέργεια. Ο γιατρός είναι εκείνος που θα σου προτείνει τα απαραίτητα και εγκεκριμένα συμπληρώματα .που θα σου κάνουν καλό.

2. Πρέπει να κάνεις το εμβόλιο κατά του HPV;
Ο Ιών των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων σταθερά αποτελεί ένα από τα πιο ευρέος σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και το μεγαλύτερο μέρος του γυναικείου πληθυσμού θα έρθει σε επαφή με τον HPV κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής του. Οπότε, καλό είναι να μιλήσεις άμεσα με το γυναικολόγο σου για να αποφύγεις τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κάνοντας το εμβόλιο κατά του ιού. Ο γιατρός σου θα σου μιλήσει για τους περιορισμούς και τις προϋποθέσεις και φυσικά, μπορεί να σου κάνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις για όλα τα ΣΜΝ.

3. Βάσει του ιατρικού ιστορικού σου, υπάρχει κάποια εξέταση που πρέπει να κάνεις τακτικά και προγραμματισμένα;
Είναι πολύ σημαντικό, είτε ο παθολόγος, είτε ο γυναικολόγος να σου πάρει ένα εμπεριστατωμένο ιατρικό ιστορικό και εσύ οφείλεις να του αναφέρεις τυχόν προβλήματα υγείας που έχουν συμβεί σε κάποιο μέλος της οικογένειάς σου. Μπορεί να είναι οτιδήποτε, από το πρόβλημα αρτηριακής πίεσης της μαμάς σου μέχρι την περιπέτεια καρκίνου του μαστού της θείας σου. Μόνο έτσι, ο γιατρός θα είναι σε θέση να σου πει ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνεις πιο συχνά.

4. Ποιές είναι οι επιλογές που έχεις στη διάθεσή σου όσον αφορά την αντισύλληψη;
Αν νομίζεις πως ξέρεις τα πάντα για την αντισύλληψη, μάθε πως πρέπει να είσαι διαρκώς ενημερωμένη για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις και όσον αφορά την αντισύλληψη αφού κάθε χρόνο όλο και κάτι νέο προκύπτει. Ακόμα και στον τρόπο

5. Υπάρχουν εμβόλια που πρέπει να κάνεις και τώρα που ενηλικιώθηκες;
Σίγουρα, η λέξη εμβολιασμός σου φέρνει στο μυαλό σου την περίοδο που ήσουν μικρή, πολύ μικρή αλλά ακόμα και σήμερα υπάρχουν κάποια εμβόλια που πρέπει να κάνεις όπως αυτό του HPV, της εποχιακής γρίπης ή του τετάνου.

Ποιό είναι το ιδανικό από άποψη υγείας, βάρος που πρέπει να έχεις;

Τα κιλά, το ιδανικό βάρος αποτελούν ένα πολύ ευαίσθητο θέμα ειδικά για καρότσια στην ηλικία σου. Πολλές κοπέλες ειδικά στην περίοδο της εφηβείας αλλά και μετά την ενηλικίωση καταφεύγουν σε εξοντωτικές δίαιτες και βασανίζονται από ψυχοσωματικά προβλήματα που σχετίζονται με την επίτευξη του ιδανικού βάρους. Το να είσαι είτε υπέρβαρη, είτε λιποβαρής, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο της υγεία σου. Ο γιατρός σου μπορεί να σε ενημερώσει σωστά για το βάρος που πρέπει να έχεις, βάσει της ηλικίας και του ιδιαίτερου ιατρικού ιστορικού σου με κύριο γνώμονα φυσικά τον δείκτη σωματικής μάζας.
Ποιά φάρμακα, χάπια ή σιρόπια μπορείς χωρίς συνταγή;

Πολλά χάπια, συμπληρώματα και άλλα φάρμακα κυκλοφορούν στο εμπόριο τα οποία μάλιστα τις περισσότερες φορές παίρνουμε ακόμα και χωρίς συνταγή γιατρού. Ειδικά όσον αφορά σκευάσματα που δεν ξέρεις τι ακριβώς περιέχουν (αδυνατιστικά για στόματος), φρόντισε πρώτα να ενημερώσεις το γιατρό σου για την λήψη τους κι εκείνος είναι ο μόνος αρμόδιος για να σου πει αν είναι επικίνδυνα ή όχι για τον οργανισμό σου.
Υπάρχουν αντενδείξεις στα φάρμακα που παίρνεις ή θα πάρεις;
Κάθε φορά που πρέπει να λάβεις μια φαρμακευτική αγωγή, είναι καλό να ενημερώνεσαι από το γιατρό σου για τις αντενδείξεις που τυχόν έχει. Μπορεί να είσαι αλλεργική ακόμα και σε μια κοινή αντιβίωση ενώ ακόμα και η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στο μεταβολισμό σου.
Κάθε πότε και ποιές εξετάσεις πρέπει να κάνεις;

Δεν είσαι πια μωρό παιδί για να πηγαίνεις στο γιατρό μόνο όταν έχεις βηχαλάκι και πυρετούλη. Είναι σημαντικό να κάνεις προληπτικό έλεγχο της υγείας σου. Το τσεκ απ που πρέπει να κάνεις θα στο ορίσει λοιπόν ο γιατρό σου. Υπάρχει ο ορμονολογικός, ο γυναικολογικός αλλά και ο αιματολογικός έλεγχος ενώ είναι σημαντικό το ιατρικό ιστορικό που έχεις.

Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν τη γονιμότητά σου;
Μίλα ανοιχτά στο γιατρό σχετικά με ό,τι έχει να κάνει με τη γονιμότητά σου. Η περίοδος σου είναι κανονική ή έχει ανωμαλίες. Περνάνε ακόμα και μήνες χωρίς να αδιαθετήσεις. Αντιμετωπίζεις κάποιο ορμονολογικό πρόβλημα ή δυσλειτουργία του θυροειδή αδένα; Έχεις κάνει κάποια αμβλωση στο παρελθόν. Παίρνεις τακτικά το χάπι της επόμενης ημέρας; Όλα αυτά είναι στοιχεία που δεν πρέπει να αποκρύψεις ειδικά από το γιατρό σου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...