Απολύθηκες; Μη τα βάψεις μαύρα

Πρόσφατα απολύθηκες; Μη τα βάψεις μαύρα… Σκέψου ότι ακόμη και η απόλυτη στάρ Μαντόνα ξεκίνησε την μουσική της καριέρα αφότου απολύθηκε από τα Dunkins Donats επειδή ψέκαζε τους πελάτες με σάλτσα…
Μετά τη διεθνή επιτυχία της και τα πλήθη των θαυμαστών της να παραληρούν στους ρυθμούς των τραγουδιών της δεν νομίζω πλέον να λυπάται για την απόλυσή της …
Πριν σπεύσεις να υποστηρίξεις ότι η περίπτωση «Μαντόνα» είναι μοναδική θα σου παραθέσω μερικά ακόμη παραδείγματα διάσημων που διέπρεψαν μετά από μια απόλυση.
* Ο Steve Jobs απολύθηκε από την Apple, επέστρεψε όμως για να τη κάνει μία από τις κορυφαίες μάρκες στον κόσμο.
* Σχεδόν κάθε δισκογραφική εταιρεία της χώρας απέρριπτε τους Beatles.
* Ο Walt Disney απολύθηκε λόγω έλλειψης φαντασίας και η λίστα συνεχίζεται…
Φαίνεται ότι μερικές φορές η απόλυση, αν την αντιμετωπίσεις με τον σωστό τρόπο, είναι το καλύτερο πράγμα που μπορεί να συμβεί στη ζωή σου.
Σίγουρα όταν αποπέμπεσαι από την εργασία σου το πλήγμα είναι μεγάλο και αισθάνεσαι σαν να σε απορρίπτουν ως άτομο και ως προσωπικότητα. Τείνεις να μεγιστοποιείς τα γεγονότα και να σε κατακλύζουν αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα.
Πώς να διαχειριστώ το συναίσθημα απόρριψης που νιώθω;
Πώς να ελέγξεις τα συναισθήματα σου ώστε να περάσεις την περίοδο αυτή όσο πιο ανώδυνα γίνεται; Η θεραπεία της απόρριψης δημιουργήθηκε από τον Jason Comely για να ξεπεράσει το κοινωνικό άγχος που τον εμπόδιζε να συνάψει σχέσεις ή να έχει την επαγγελματική επιτυχία που λαχταρούσε. Προκάλεσε τον εαυτό του να ξοδέψει έναν ολόκληρο χρόνο προσπαθώντας να νιώθει κάθε ημέρα την απόρριψη κάποιου. Μέρος του «παιχνιδιού» ήταν το να χαμογελά σε περαστικούς, να ζητάει από άγνωστες γυναίκες να βγουν ραντεβού μαζί του ενώ περνούσε από συνεντεύξεις για εργασία, πράγματα που μέχρι πρότινος του φάνταζαν «τρομακτικά». Μετά από ένα χρόνο «θεραπείας» ο ίδιος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν δυσκολότερο να βιώσει την απόρριψη από όσο φανταζόταν. Εάν όμως δεν είχε περάσει από αυτή τη διαδικασία των συνεχών απορρίψεων θα είχε χάσει ευκαιρίες να γνωρίσει νέους ανθρώπους. Εσύ θέλεις να χάσεις ευκαιρίες;
* Το κόλπο είναι να δεις την απόρριψη που νιώθεις ως κάτι το φυσιολογικό και να τη συνηθίσεις. Είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής και πρέπει να σταματήσεις να τη φοβάσαι.
* Μερικές φορές σε βοηθά να συγκεντρωθείς στο στόχο σου. Σου υπενθυμίζει πως τα αγαθά κόποις κτώνται και δεν πρέπει να τα θεωρούμε όλα δεδομένα. Πρέπει να αγωνιστείς για να πετύχεις τους στόχους σου.
* Είναι μια ευκαιρία να γίνεις περισσότερο ανταγωνιστική. Γίνε αποφασιστική για να αποδείξεις στους παλαιούς σου εργοδότες το λάθος που έκαναν.
* Μάθε να εστιάζεις στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται μπροστά σου και όχι σε αυτές που έχασες. Σκεπτόμενη όλα όσα μπορείς να κερδίσεις νιώθεις μεγαλύτερη αισιοδοξία και βλέπεις το μέλλον ευοίωνο.
* Αναγνώρισε την θετική πλευρά των πραγμάτων και σκέψου όλα όσα απλόχερα σου έχει δώσει η ζωή.
* Μπορείς επίσης να συγκρίνεις καταστάσεις και θα διαπιστώσεις ότι το πρόβλημά σου είναι απλά αστείο σε σχέση με άλλα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γύρω σου.
* Κάνε έναν κατάλογο όσων μπορείς να κάνεις ελεύθερα για όσο διάστημα μείνεις στην ανεργία. Για παράδειγμα μπορείς να ξεφαντώσεις μέχρι πρωίας, να πιείς όσα ποτά θέλεις δίχως να σκέφτεσαι το χάνγκ όβερ της επόμενης ημέρας, να ξεκινήσεις τη γυμναστική που τόσο ήθελες αλλά δεν έβρισκες το χρόνο να το κάνεις. Αλλωστε κάθε εμπόδιο για καλό λέει μια γνωστή παροιμία σε αναζήτηση εργασίας για κάτι καλύτερο.
Αν η απόρριψη κάνει καλό, γιατί πονάει τόσο πολύ;
Η απόρριψη που νιώθεις σε περίπτωση απόλυσης μπορεί να πονέσει περισσότερο από ό, τι το ίδιο το γεγονός και αυτό γιατί φέρνει στην επιφάνεια όλες τις προηγούμενες απορρίψεις και σε κάνει να αισθάνεσαι άχρηστη.
Όταν το αφεντικό σου σε ενημέρωσε ότι πλέον δεν χρειάζεται τις υπηρεσίες σου, εσύ άκουσες: «Είσαι άχρηστη και κανείς δεν θα θελήσει να συνεργαστεί ποτέ μαζί σου». Ήταν αποκαρδιωτικό και υπήρξαν στιγμές που από τη θλίψη και την απογοήτευσή σου ήθελες να πηδήξεις από τα παράθυρο.
Αν η απόρριψη σε επαγγελματικό επίπεδο (απόλυση) πονάει, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τον πόνο της προσωπικής απόρριψης. Σκέψου πόσα χαρτομάντιλα χάλασες όταν πλάνταζες στο κλάμα επειδή το πρώτο σου αγόρι σε παράτησε. Είναι σαν να περνάς ένα ισχυρό σοκ μετά από πένθος. Σκέψου όμως ότι μετά από αυτόν τον άσχημο χωρισμό κέρδισες πολλά. Έγινες πιο ευτυχισμένη καθώς άρχισες να σκέφτεσαι περισσότερο τον εαυτό σου, τα δικά σου θέλω και ανάγκες ενώ αντιμετωπίζεις ανάλογες καταστάσεις με ωριμότητα. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την εργασία. Όσο δύσκολο κι αν σου είναι να το πιστέψεις, αργά ή γρήγορα θα το ξεπεράσεις και θα γίνεις πολύ πιο δυνατή. Τις περισσότερες φορές τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο νομίζεις.
Είναι σίγουρα καλύτερο να δέχεσαι την απόρριψη από το να φοβάσαι να ζήσεις. Μην επιλέγεις να ζεις στην απομόνωση μόνο και μόνο από τον φόβο μην πληγωθείς. Θυμήσου όλα όσα έχεις καταφέρει. Εαν όμως δεν μπορέσεις να διαχειριστείς τα αρνητικά σου συναισθήματα ίσως θα ήταν καλό να επισκεφτείς ένα ψυχολόγο που θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τη δυσκολία.
Κάνε την αυτοαξιολόγησή σου
Είναι φυσιολογικό να αναρωτιέσαι και να αναζητάς απαντήσεις αναφορικά με τους λόγους που οδήγησαν τον εργοδότη σου να σε απολύσει. Σκέφτεσαι τι θα μπορούσες να έχεις κάνει καλύτερο, αν απόδωσες τα μέγιστα των δυνατοτήτων σου και φυσικά αν σου ταίριαζε το αντικείμενο εργασίας.
Εάν οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά είναι θετικές τότε συνέχισε πεισματικά να αναζητάς την αναγνώριση και την επιτυχία. Αν όχι ίσως θα ήταν καλύτερα να στραφείς σε κάτι άλλο, να δοκιμάσεις ίσως κάτι νέο.
Πολλές φορές δεν αναγνωρίζουμε τις αδυναμίες μας ή μάλλον δεν θέλουμε να αποδεχτούμε ότι δεν είμαστε κατάλληλοι. Αν δεν στεριώνεις σε καμία εταιρία και έχεις χάσει τον λογαριασμό των απολύσεων από την αρχή της επαγγελματικής σου καριέρα ίσως έφτασε η ώρα να σκεφτείς ότι πιθανότατα να μην είσαι κατάλληλη για το συγκεκριμένο αντικείμενο.
Η πιθανότητα να αδικήθηκες ή να αποτέλεσες παράπλευρη απώλεια λόγω οικονομικής κρίσης και περικοπών, δίχως εσύ να ενέργησες λανθασμένα, είναι πάντοτε παρούσα. Ωστόσο προσπάθησε να εκμεταλλευθείς το διάστημα της ανεργίας δημιουργικά με την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων που θα σου δώσει το προβάδισμα σε μια μελλοντική συνέντευξη για εργασία. Ο χειρότερος τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης είναι να δείχνεις φοβισμένη, να βάλεις κάτω το κεφάλι και να παραδοθείς στα αρνητικά σου συναισθήματα.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...