Καρκίνος του Μαστού: Διάσημες ιστορίες με happy end

Ο καρκίνος του μαστού δεν κάνει διακρίσεις. Κάθε γυναίκα μπορεί να είναι εν δυνάμει θύμα γι’αυτό όλες οφείλουμε να προστατευόμαστε ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής και εξετάζοντας τακτικά το στήθος μας, μόνες μας, με ψηλάφηση, με την βοήθεια του γυναικολόγου μας αλλά, καθώς μεγαλώνουμε, και σε μαστογράφο.
Στο ζήτημα του καρκίνου του μαστού, του πιο συχνού «γυναικείου» καρκίνου, δεν χωράνε παραλήψεις. Δεν δικαιολογείται η αδιαφορία ή η καθυστέρηση. Ειδικά σήμερα που έχουμε το προνόμιο να ενημερωνόμαστε για τον καρκίνο εκτενέστερα από ποτέ και που έχουμε ως παραδείγματα «θυμάτων» του αμέτρητες γυναίκες γύρω μας, πολλές εκ των οποίων τον νίκησαν και κάποιες όχι.
Η κάθε γυναίκα έχει την δική της ιστορία να αφηγηθεί για το πώς ανακάλυψε και πώς αντιμετώπισε τον καρκίνο του μαστού. Και οι ιστορίες αυτές έχουν σημασία γιατί προέρχονται από τις νικήτριες της μάχης. Από πραγματικές ηρωίδες που όντας σήμερα καλά, έχουν την πείρα και την δύναμη όχι μόνο να μας προειδοποιήσουν για το τι να προσέχουμε αλλά κυρίως να σταθούν απέναντί μας ως ζωντανά σύμβολα ελπίδας και αισιοδοξίας. Ως πραγματικές αποδείξεις ότι αφού τα κατάφεραν αυτές, μπορούμε να τα καταφέρουμε όλες. Για λίγες από εμάς, βέβαια, η απόδειξη μπορεί να είναι δίπλα μας: Η μαμά μας, η θεία μας, η συνάδελφός μας. Για τις πολλές είναι οι παρακάτω διάσημες κυρίες που επιβίωσαν από τον καρκίνο του μαστού, δίνοντας η κάθε μία την δική της μάχη, και με δυνατότερη φωνή σήμερα μιλούν ανοιχτά γι’αυτό.

Cynthia Nixon, 43 ετών, Ηθοποιός
(διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού το 2006)Πήρε καιρό στην πρωταγωνίστρια του Sex and the City να μιλήσει ανοιχτά για τον καρκινικό όγκο που ανακάλυψε στον δεξιό της μαστό κατά την διάρκεια μιας μαστογραφίας ρουτίνας. Η Nixon, την οποία γνωρίσαμε ως την εργασιομανή Miranda Hobbes της αγαπημένης σειράς, δεν ήθελε να δημοσιοποιηθεί η κατάσταση της υγείας της ενώ προχωρούσε στην θεραπεία. «Δεν ήθελα paparazzi στο νοσοκομείο και τέτοια πράγματα», είπε η ηθοποιός στην New York Daily News λίγο καιρό αφού ολοκλήρωσε την θεραπεία της, υποβαλλόμενη σε αφαίρεση του όγκου και ακτινοβολίες. Ωστόσο, η Nixon, της οποίας η μητέρα ξεπέρασε επίσης τον καρκίνο του μαστού πριν χρόνια, αποφάσισε να μιλήσει για την ιστορία της όταν συνειδητοποίησε ότι θα μπορούσε να εμπνεύσει και άλλες γυναίκες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Η ηθοποιός εργάζεται σήμερα ως πρέσβειρα του σωματείου Susan G. Komen for the Cure.

H Cynthia Nixon μιλά στο Early Show για τον καρκίνο του μαστού


Sheryl Crow, 47 ετών, Τραγουδίστρια
(διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού το 2006)
«Έχω γίνει κινητή διαφήμιση για την έγκαιρη πρόληψη», είπε η Sheryl Crow τον Οκτώβριο του 2006 όταν εντόπισε κάποιες ύποπτες ασβεστοποιήσεις και στα δύο της στήθη μετά από μία μαστογραφία ρουτίνας. Η αμερικανίδα «ροκού» ανέβαλλε αμέσως την περιοδεία της, μπήκε κατευθείαν στο χειρουργείο και ακολούθησε θεραπεία με ακτινοβολία για επτά εβδομάδες, ενισχυμένη με βελονισμό και φυτικά τσάγια. Η Crow, της οποίας ο δεσμός με τον πρωταθλητή ποδηλάτη, επίσης «νικητή» του καρκίνου, Lance Armstrong έληξε τον καιρό που ανακοινώθηκε η διάγνωσή της, είχε την τύχη να μην χρειαστεί χημειοθεραπείες γιατί ο καρκίνος της ανιχνεύθηκε νωρίς. Τον Μάρτιο του 2007, η Crow, η οποία δεν έχει ιστορικό καρκίνου στην οικογένειά της, υπέβαλε αίτηση στο Κογκρέσο προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η έρευνα για την πιθανή σχέση ανάμεσα στον καρκίνο του μαστού και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Kylie Minogue, 41 έτους, Τραγουδίστρια
(διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού το 2005)
Μία λανθασμένη διάγνωση παραλίγο να κοστίσει στην Αυστραλέζα pop star την ευκαιρία να πολεμήσει -και να νικήσει- τον καρκίνο του μαστού. Και θα την είχε χάσει αν δεν αποφάσιζε να επισκεφθεί για δεύτερη φορά γιατρούς και να υποβληθεί ξανά σε εξετάσεις προκειμένου να βρεθεί ο όγκος στον αριστερό της μαστό. Ακολούθησε μερική μαστεκτομή, χημειοθεραπεία και ακτινοβολία. Η τραγουδίστρια τελικά επιβίωσε της δύσκολης διαδικασίας κάνοντας έκκληση στις γυναίκες να εμπιστεύονται περισσότερο το ένστικτό τους από οποιονδήποτε γιατρό. «Απλά και μόνο επειδή κάποιος φοράει μία άσπρη ρόμπα και χρησιμοποιεί μεγάλα ιατρικά εργαλεία δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και αλάνθαστος», είπε στην εκπομπή της Ellen DeGeneres το 2007.

Δείτε παρακάτω μέρος της συνέντευξης



Jaclyn Smith, 63 ετών, Ηθοποιός (διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού το 2002)
Το σύμβολο της δεκαετίας του ’70 και πρώην μοντέλο Jaclyn Smith, περισσότερο γνωστή ως Kelly Garrett, μία από τις τρεις sexy ιδιωτικές ντετέκτιβ στην τηλεοπτική σειρά Άγγελοι του Τσάρλι, έχει την δική της ιστορία να μας διηγηθεί. Το 2002, και ενώ παρουσίαζε το τηλεοπτικό σόου Shear Genius (σχετικά με την μόδα και τις ανακαινίσεις σπιτιών), ανακάλυψε έναν όγκο στο ένα στήθος της κατά την διάρκεια του τακτικού ετήσιου τσεκ απ της. Χρειάστηκε να υποβληθεί σε αφαίρεση του όγκου και ακτινοβολία, ενώ αργότερα έγινε και αυτή ενεργό μέλος της εκστρατείας Susan G. Komen for the Cure. Κατά καιρούς η Smith μιλά δημόσια για την σημασία του να αναγνωρίζουμε τους παράγοντες που μπορούν να μας οδηγήσουν σε καρκίνο του μαστού, ως μέρος του προγράμματος Strength in Knowing.

Christina Applegate, 37 ετών, Ηθοποιός
(διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού το 2008)
Για τις περισσότερες γυναίκες η ιδέα και μόνο να χάσουν το ένα στήθος τους, πόσο μάλλον και τα δύο, είναι απλά αδιανόητη. Για την πανέμορφη ηθοποιό Christina Applegate -την θυμάστε όλοι ως την sexy κόρη στην σειρά Παντρεμένοι με Παιδιά-, όμως, ήταν η ψυχρή πραγματικότητα. Το καλοκαίρι του 2008 η Christina διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού στο ένα της στήθος. Αφού βρέθηκε θετική στο τεστ μετάλλαξης του γονιδίου BRCA-1, επέλεξε να προχωρήσει σε ολική μαστεκτομή (αφαιρώντας και τα δύο στήθη της) προκειμένου να μειώσει τις πιθανότητες να εξαπλωθεί ή να επανεμφανιστεί ο καρκίνος. Η Christina Applegate προγραμματίζει αποκατάσταση μαστών μέσα στις επόμενες μέρες ενώ παράλληλα ασχολείται και με την οργάνωση ενός ιδρύματος για γυναίκες που βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας και που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθουν σε εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας, τις οποίες η σταρ θεωρεί ως τις σημαντικότερες για την ανίχνευση ενός τέτοιου προβλήματος.

Η Christina Applegate μιλά δημόσια για την σημασία της μαγνητικής τομογραφίας στην ανίχνευση του καρκίνου του μαστού



Olivia Newton John, 61 έτους, Ηθοποιός και Τραγουδίστρια
(διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού το 1992)
Η αγαπημένη βρετανίδα πρωταγωνίστρια του νούμερο ένα μιούζικαλ παγκοσμίως, του Grease, διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού λίγο μετά την κυκλοφορία του album της Back To Basics – The Essential Collection 1971–1992, αναγκάζοντάς την να ακυρώσει οποιαδήποτε δημόσια εμφάνιση για την προώθησή του. Η διάγνωση, μάλιστα, της δόθηκε το ίδιο σαββατοκύριακο που πέθανε ο πατέρας της. Αμέσως μετά υποβλήθηκε σε μαστεκτομή και αποκατάσταση μαστού, ενώ, αφού συνήλθε, έδωσε όλον της τον εαυτό στην ενημέρωση, την έρευνα και την προώθηση προϊόντων που βοηθούν στην αυτο-εξέταση. Σήμερα είναι συνιδιοκτήτρια του Gaia Retreat and Spa, στο Byron Bay της Αυστραλίας, το οποίο διαφημίζεται ως «το ιδανικό μέρος για την ανανέωση, την αναζωογόνηση και την αποκατάσταση της πνευματικής, σωματικής και ψυχικής υγείας».

Anastacia, 41 έτους, Τραγουδίστρια
(διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού το 2003)
Τον Ιανουάριο του 2003 η δημοφιλής τραγουδίστρια αποφάσισε να μειώσει το μέγεθος του στήθους της καθώς της δημιουργούσε πόνους στην πλάτη. Από την μαστογραφία ρουτίνας, στην οποία υποβλήθηκε προκειμένου να προχωρήσει στην επέμβαση, ανακάλυψε ότι έχει καρκίνο του μαστού. Το χειρουργείο, για έναν παραπάνω λόγο, επισπεύτηκε ενώ ακολούθησαν θεραπείες με ακτινοβολία. Λίγο καιρό μετά η star ίδρυσε το Anastacia Fund, έναν οργανισμό που σκοπό έχει να προωθήσει την ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού στις νεώτερες γυναίκες. Αυτό που έκανε, όμως, την μεγαλύτερη εντύπωση, ήταν το video που γύρισε κατά την διάρκεια της όλης διαδικασίας των εξετάσεων μέχρι και το χειρουργείο, μέρος του οποίου μπορείτε να δείτε παρακάτω.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...