H επιθυμία της ηδονής

Έρχεται με το ξύπνημα του παιδικού σώματος, όταν αυτό αρχίζει να διαποτίζεται από τις ορμόνες του φύλου και να αντιδρά σε αυτές. Ο αυνανισμός όχι μόνο δεν είναι «κακό», αλλά αποτελεί τον πιο κοινό, φυσικό τρόπο για να γνωρίσει και να αγαπήσει ένας άνθρωπος το σώμα του. Η σεξουαλικότητα «ανθίζει» σαν μια νέα επίγνωση του σώματος που αιφνίδια νοιώθει «αλλιώς», όπως η φύση δικαιωματικά ζητά - αλλά τα κοινωνικά ταμπού και η άγνοια συχνά την καταπνίγουν διαπράττοντας ένα μεγάλο λάθος.

Ο αυνανισμός σαν έμφυτη αναζήτηση της ηδονής από το σώμα μας «αποκαταστάθηκε» μόνο τα τελευταία χρόνια. Για μικρούς και μεγάλους. Και βέβαια αυτό έγινε επιστημονικά βγάζοντας από το σκοτάδι των ενοχών μια ανθρώπινη λειτουργία που υπάρχει από τότε που υπάρχει ο άνθρωπος - μια λειτουργία που στιγματίστηκε ως «ανήθικη»για θρησκευτικούς και ηθικούς λόγους σε όλες σχεδόν τις ανθρώπινες κοινωνίες.

Όπως αναδεικνύεται σήμερα μέσα από πολλές μελέτες η σεξουαλική αυτοϊκανοποίηση δεν είναι άλλο παρά ένα μέσον για να γνωρίσει κανείς τον εαυτό του και να μάθει να αγαπά το σώμα του. Μία διαδικασία λοιπόν καθ’ όλα φυσιολογική που μπορεί να βοηθήσει θεραπευτικά, όπως υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι, τις ενήλικες κυρίως γυναίκες με προβλήματα ανοργασμίας να απελευθερώσουν το σώμα τους.

Στα παιδιά

Πολλά παιδιά μεγάλωσαν και μεγαλώνουν με το ταμπού και τις ενοχές του αυνανισμού. Το «μη, κακό» εμφανίζεται πολύ νωρίς όταν το παιδί αρχίζει όλο και περισσότερο να αποκτά συνείδηση του σώματός του και να ανακαλύπτει ότι η περιοχή των γεννητικών οργάνων είναι μία ζώνη ευαίσθητη που αντιδρά ευχάριστα στο άγγιγμα. Με το που το αντιλαμβάνεται όμως, συνήθως, το αντιλαμβάνονται και οι γονείς, οι οποίοι απαντούν με μία άμεση ή έμμεση επικριτική αντίδραση.

Έτσι, ήδη από μικρή ηλικία γεννιέται στον άνθρωπο η μεγάλη σύγκρουση ανάμεσα στην έμφυτη επιθυμία για σωματική ευχαρίστηση και στην επιθυμία για αποδοχή από τους γονείς. Μία σύγκρουση που οξύνεται στην εφηβεία όταν «ξυπνά» για τα καλά η ερωτική επιθυμία, είναι εσωτερική και γίνεται πολλές φορές τραυματική, σημαδεύοντας τη σεξουαλική ζωή πολλών ενηλίκων και κυρίως γυναικών.

Γι’ αυτό το λόγο οι ειδικοί σήμερα δεν παύουν να επαναλαμβάνουν στους γονείς ότι ο αυνανισμός είναι κάτι το απόλυτα φυσιολογικό που δεν θα πρέπει ούτε να τους τρομάζει, ούτε να τους «θορυβεί». Όσο κι αν προκαλεί αμηχανία σε αυτούς, πρέπει να γίνεται αποδεκτός σαν να μη συμβαίνει τίποτα, και αν το παιδί κάνει ερωτήσεις να μπορούν αυτές να αντιμετωπίζονται με φυσικότητα.

Όλα τα παιδάκια χαϊδεύουν το σώμα τους και έχουν ανάγκη να ανακαλύψουν τη φύση τους. Όταν δε αυτά μεγαλώσουν, λένε οι ψυχολόγοι, μπορούν μέσω του αυνανισμού να απαλύνουν την σεξουαλική ένταση του σώματός τους που προκαλεί ο «βομβαρδισμός» των ορμονών του φύλου τους κατά την εφηβεία.

Στις γυναίκες

Ειδικά για τις γυναίκες που, έχοντας υποστεί μία αυστηρή διαπαιδαγώγηση παρουσιάζουν δυσκολία στην κορύφωση της σεξουαλικής ικανοποίησης, ο αυνανισμός μπορεί να είναι ένα χρήσιμο μέσον αυτογνωσίας στην σταδιακή απελευθέρωση του σώματος. Μία αυτογνωσία που συνήθως οδηγεί σε καλύτερη σεξουαλική επαφή με τον ερωτικό σύντροφο.

Επιπλέον, έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι ο αυτοερωτισμός είναι ένας τρόπος για να νοιώσουν οι γυναίκες καλύτερα με τον εαυτό τους, πιο σίγουρες και πιο ικανοποιημένες. Από πρόσφατες μελέτες αναδείχθηκε ότι οι μοναχικές γυναίκες, μέσης ή μεγάλης ηλικίας, που δεν έχουν ερωτικό σύντροφο και αυτοϊκανοποιούνται σεξουαλικά είναι πολύ πιο «ζωντανές» και νέες σε σχέση με τις συνομήλικές τους που απέχουν από την σεξουαλικότητα.

Στους άνδρες

Οι άνδρες με τη σειρά τους νοιώθουν την ανάγκη της αυτοϊκανοποίησης αλλά για διαφορετικό λόγο. Συνήθως, όπως λένε οι ψυχολόγοι, ωθούνται περισσότερο από την ανάγκη να… γεμίσουν τις μπαταρίες τους ή να εκτονώσουν την συσσωρευμένη ένταση που νιώθουν.

Ο αυτοερωτισμός τούς επιτρέπει, επιπλέον, να πάρουν εύκολα ευχαρίστηση, χωρίς να αγχώνονται για τις επιδόσεις τους ως προς την ικανοποίηση της συντρόφου τους.

Από τις μελέτες του Ιδρύματος Kinsey, που θεωρούνται ο ακρογωνιαίος λίθος της σύγχρονης σεξολογίας, προκύπτει ότι ο αυνανισμός είναι πάρα πολύ συχνός στους άνδρες, ακόμη και μέσα στο γάμο, από ό,τι στις γυναίκες. Αλλά αυτό δεν συνιστά πρόβλημα, παρ’ εκτός όταν γίνεται η μοναδική πηγή για να έχει κανείς σεξουαλική κορύφωση, δηλαδή οργασμό.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, πρέπει να αποφευχθεί, ειδικά στους άνδρες, η ανάπτυξη ενός σεξουαλικού αυνανιστικού προτύπου το οποίο θα εμποδίζει την κορύφωση της ικανοποίησης με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να αναζητηθεί μία εξ ολοκλήρου νέα σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.





/sxeseis.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...