Ανακαλύφθηκαν γονιδιακά «λάθη» που σχετίζονται με την προεκλαμψία

Λονδίνο
Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν γενετικά λάθη που φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνου της εγκύου να εκδηλώσει προεκλαμψία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο PLoS Medicine. Περίπου τέσσερις στις 100 γυναίκες εκδηλώνουν προεκλαμψία, δηλαδή υπέρταση και νεφρική διαρροή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις ανακάλυψαν ελαττωματικό DNA που ίσως ευθύνεται για τις περιπτώσεις αυτές. Η διαπίστωση αυτή μπορεί να συντελέσει σε νέους τρόπους εντοπισμού και θεραπείας των γυναικών που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Οι ερευνητές μελέτησαν δείγματα DNA από 300 εγκύους. Εξήντα εξ αυτών ήταν κατά τα άλλα υγιείς γυναίκες που είχαν νοσηλευτεί λόγω εκδήλωσης σοβαρής προεκλαμψίας.

Οι υπόλοιπες 250 συμμετέχουσες είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για άλλα προβλήματα υγείας. Σαράντα από αυτές τελικά εκδήλωσαν προεκλαμψία.

Η ανάλυση του DNA αποκάλυψε μερικά γενετικά σφάλματα, κοινά σε πέντε από τις 60 κατά τα άλλα υγιείς γυναίκες και σε επτά από τις 40 γυναίκες με υψηλού κινδύνου κυήσεις, που εκδήλωσαν προεκλαμψία.

Τα γονίδια στα οποία εντοπίστηκαν τα λάθη (MCP παράγοντας I και παράγοντας H) παίζουν ρόλο στην ρύθμιση της ανοσοποιητικής αντίδρασης και οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να εξηγήσει την πιθανή συσχέτιση με την προεκλαμψία.

Υποψιάζονται ότι τα προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος προκαλούν πολλές περιπτώσεις προεκλαψίας επειδή οι γυναίκες με ερηθυματώδη λύκο και συγκεκριμένες άλλες αυτοάνοσες παθήσεις (όπως οι 250 συμμετέχουσες στο κλινικό δείγμα) έχουν αυξημένο κίνδυνο.

Επόμενος στόχος των επιστημόνων είναι η μελέτη μεγαλύτερου δείγματος εγκύων αλλά και γονιδίων για την περαιτέρω κατανόηση του μηχανισμού της προεκλαμψίας.


health.in.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...