Ανανέωση σπιτιού: Κάντε το μόνοι σας!

Ένας από τους πιο ευχάριστους, χαλαρωτικούς και δημιουργικούς τρόπους να περνάμε χρόνο στο σπίτι μας είναι… να ασχολούμαστε με αυτό. Πόσο μάλλον όταν η ασχολία αφορά ανανέωση στους βασικούς χώρους όπου κινούμαστε, προκειμένου να τους κάνουμε πιο λειτουργικούς, πιο μοντέρνους ή απλά πιο «δικούς μας».
Και επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι και δεν προσφέρονται για πολυέξοδες ανακαινίσεις και επιπόλαιες αγορές, ψάξαμε και βρήκαμε πρωτότυπους τρόπους ανανέωσης που θα εφαρμόσουμε με τα χεράκια μας σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού μας, και με αποτελέσματα που δεν θα πιστεύετε!
Σαλόνι: Μετατρέψτε το σε ένα μαγικό δάσος με φυσικά κλαδιά δέντρων
Μία εξαιρετική ιδέα για να προσθέσετε μία φθινοπωρινή νότα δροσιάς αλλά και έντονο το οικολογικό στοιχείο στο σαλόνι σας είναι να τοποθετήσετε σε κάποια σημεία γυμνά κλαδιά δέντρων. Στις παραπάνω φωτογραφίες θα βρείτε κάποιες θαυμάσιες ιδέες για το πώς να το κάνετε αυτό. Το κλαδί με τα μικρότερα παρακλάδια, για παράδειγμα, πλεγμένο ανάμεσα στις κρεμαστές λάμπες της τραπεζαρίας, δημιουργεί αυτόματα ρουστίκ ατμόσφαιρα, ειδικά αν η τραπεζαρία αυτή βρίσκεται σε ένα εξοχικό σπίτι. Το δύο δεμένα κλαδιά μέσα στο βάζο είναι από ένα άκρως minimal διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη. Προσέξτε ότι το ένα από τα δύο μοιάζει με κλαδιά αμυγδαλιάς, είναι σχεδόν ανθισμένο και έτσι προσθέτει ζωντάνια στον χώρο. Στο δε μεγάλο, γυμνό κλαδί της κουζίνας (το οποίο φτάνει από το πάτωμα έως το ταβάνι), ο δημιουργός έχει κρεμάσει διακοσμητικά με χάντρες, κάνοντας τον χώρο να μοιάζει με μαγεμένο δάσος. Είναι πραγματικά καταπληκτικό.

Όσο για το πού θα βρείτε τα κλαδιά; Μία εκδρομή στην ύπαιθρο, και μάλιστα στα καμένα της ανατολικής Αττικής είναι σίγουρο ότι θα σας προσφέρει μεγάλη ποικιλία. Εναλλακτικά αν πάτε σε κάποιο μεγάλο φυτώριο είναι πιθανό να σας δώσουν κλαδιά που έχουν περισσέψει από δέντρα που κλαδεύτηκαν, τα οποία εσείς μπορείτε να «ξεγυμνώσετε» από τα φύλλα τους, αλλά ακόμα και να βάψετε και να λουστράρετε για να ταιριάζουν με τα χρώματα του σπιτιού σας.

Καθιστικό: Δημιουργήστε ζεστή ατμόσφαιρα με πρωτότυπες συνθέσεις κεριών

Τόσο απλό κι όμως τόσο όμορφο! Δημιουργήστε μόνοι σας έξυπνες και οικονομικές συνθέσεις κεριών για εορταστικές και μη περιστάσεις. Η ιδέα με το τσίγκινο κουβαδάκι, για παράδειγμα είναι εξαιρετική: Αγοράστε ένα (ή δύο ή τρία) από το ΙΚΕΑ, γεμίστε το με άμμο από την πιο κοντινή σας παραλία (ή με ψεύτικη άμμο που θα βρείτε σε κάποιο μαγαζί με είδη σπιτιού) και τοποθετήστε μέσα μερικά λεπτά κεριά, λευκά ή πολύχρωμα. Δέστε και μία έγχρωμη κορδέλα απ’έξω και είναι έτοιμο! Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με παλιά ποτήρια, στα οποία θα τοποθετήσετε άμμο και κεράκια ρεσό.

Τέλος, για ακόμα πιο φθινοπωρινή ατμόσφαιρα μπορείτε να φτιάξετε όμορφες συνθέσεις κεριών με κολοκύθες. Θα χρειαστείτε μερικές mini κολοκύθες (ή και νεροκολοκύθες), 1 σακουλάκι τριμμένο κερί, μερικά φυτίλια (ανάλογα με το πόσα κολοκύθια θα γεμίσετε) και ένα εργαλείο για να αδειάσετε τις κολοκύθες. Πριν τις αδειάσετε, βέβαια, θα τις κόψετε στη μέση ανάλογα με το ποια επιφάνεια βολεύει για «βάση» του κεριού και αφού τις αδειάσετε θα σκουπίσετε καλά το εσωτερικό τους με απορροφητικό χαρτί. Για να γεμίσετε τις κολοκύθες θα πρέπει να λιώσετε το τριμμένο κερί (ή κερί σε σκόνη) μέσα σε ένα κατσαρολάκι το οποίο θα έχετε τοποθετήσει σε μεγαλύτερο κατσαρολάκι με ζεστό νερό (σαν μπεν μαρί). Προσέξτε να έχετε στερεώσει καλά το φυτίλι στον πάτο της κάθε κολοκύθας και να το κρατάτε όρθιο όταν θα χύνετε μέσα το ζεστό κερί (tip: για να καθαρίσει μετά το κατσαρολάκι από το λιωμένο κερί, αφήστε το κερί να παγώσει τελείως και αφαιρέστε το από τα τοιχώματα με ένα λαδωμένο μαχαίρι). Όταν θα έχετε ετοιμάσει τις κολοκύθες σας, τοποθετήστε τις σε έναν δίσκο με αποξηραμένα φύλλα ή ποτ πουρί, για τέλειο αποτέλεσμα.

Μπάνιο: Φτιάξτε μόνοι σας αξιοζήλευτες κουρτίνες μπάνιου

Μην υποτιμάτε την κουρτίνα του μπάνιο, γιατί αφενός παίζει σημαντικό ρόλο στην διακόσμηση του χώρου, αφετέρου –αν θέλετε μία πραγματικά πρωτότυπη κουρτίνα- θα χρειαστεί να την πληρώσετε ακριβά. Γιατί λοιπόν να μην φτιάξετε μία κουρτίνα μπάνιου μόνοι σας; Είναι πολύ απλό και πολύ οικονομικό και το μόνο που θα σας κοστίσει είναι ένα αδιάβροχο ή ανθεκτικό στο νερό ύφασμα, το οποίο μπορείτε να βρείτε ακόμα και στην λαϊκή αγορά και μάλιστα σε αδιανόητα χαμηλές τιμές. Για ένα πολυτελές ύφος στο μπάνιο σας, λοιπόν, μπορείτε να πάρετε λευκό ή μπεζ σατέν ύφασμα (διευκρινίστε ότι πλένεται), σε διαστάσεις διπλού σεντονιού. Να το διπλώσετε στα δύο και να γαζώσετε την πάνω και την κάτω πλευρά, αφήνοντας, όμως, κάποια εκατοστά ‘αέρα’ στην πάνω πλευρά για να κάνετε τρύπες-θηλιές από τις οποίες θα περάσουν οι γάντζοι του κουρτινόξυλου.

Εναλλακτικά μπορείτε να βρείτε τρία vinyl τραπεζομάντιλα που να ταιριάζουν χρωματικά, να τα ράψετε μεταξύ τους, να κάνετε ένα στρίφωμα στην πάνω πλευρά αφήνοντας χώρο για τρύπες (καλό είναι στις τρύπες να τοποθετήσετε μεταλλικούς δακτυλίους για να μην ανοίξουν –θα τους βρείτε σε κάποιο μαγαζί με είδη ραπτικής) και τέλος να κρεμάσετε το δημιούργημά σας στο κουρτινόξυλο του μπάνιου. Τέλος, σε μία πλαστική και διάφανη κουρτίνα μπάνιου μπορείτε να ράψετε κομμάτια υφάσματος, λωρίδες κ.λ.π. ή ακόμα και να τις ζωγραφίσετε ή να γράψετε με ανεξίτηλο μαρκαδόρο από την εξωτερική πλευρά τους, προκειμένου να δημιουργήσετε δικά σας σχέδια.

Κρεβατοκάμαρα: Διακοσμητικό κεφαλάρι για… όνειρα γλυκά

Για ένα πρωτότυπο makeover στην κρεβατοκάμαρά σας που θα σας χαρίσει… όνειρα γλυκά μπορείτε να τοποθετήσετε πίσω από το κρεβάτι ένα διακοσμητικό κεφαλάρι, προσαρμοσμένο φυσικά στο όλο στιλ του δωματίου σας. Έτσι, για ρομαντικές κρεβατοκάμαρες μπορείτε να φτιάξετε ένα μεγάλο διακοσμητικό κεφαλάρι με φωτάκια. Πώς: Φτιάξτε ένα απλό πλαίσιο από ξύλο στις διαστάσεις που εσείς θέλετε και τοποθετήστε ενδιάμεσες βέργες ξύλου για να δημιουργηθούν μικρότερα πλαίσια (όπως στην φωτογραφία). Καλύψτε την έξω πλευρά του μεγάλου πλαισίου με ένα λευκό, ημιδιαφανές βαμβακερό ύφασμα, το οποίο μπορείτε να στερεώσετε με μικρά καρφάκια ή συρραπτικά. Έπειτα, γεμίστε ολόκληρη την μέσα πλευρά του πλαισίου με μικρά, χριστουγεννιάτικα, λευκά λαμπάκια, τα οποία μπορείτε να στερεώσετε πάνω στις βέργες του ξύλου και με σύρμα από πίσω. Φροντίστε τα καλώδιά τους να ενώνονται σε ένα πολύπριζο σε μία κάτω άκρη του πλαισίου, ώστε στην πρίζα (η οποία πρέπει να βρίσκεται πολύ κοντά στο κρεβάτι) να φτάνει τελικά ένα καλώδιο. Αν δεν θέλετε να βάλετε ύφασμα έξω από το πλαίσιο μπορείτε να καρφώσετε ένα φύλλο πολυεστέρα, το οποίο θα βρείτε ακόμα και στο Praktiker όπου και θα σας το κόψουν στις διαστάσεις που θέλετε.

Μία ακόμα ιδέα είναι, πάλι με ένα ξύλινο πλαίσιο, να τοποθετήσετε πάνω του κορδέλες ή αυτοκόλλητες ταινίες, σε ό,τι χρώμα εσείς θέλετε, έτσι ώστε να σχηματίζουν καρό (όπως στην φωτογραφία). Τέλος, πάλι από κάποιο κατάστημα με εργαλεία για το σπίτι (όπως το Praktiker ή το Leroy Merlin) μπορείτε να πάρετε έναν ξύλινο φράχτη, να τον καθαρίσετε, ενδεχομένως να τον βάψετε, να τον λουστράρετε ή να κρεμάσετε διάφορα διακοσμητικά πάνω του, και να τον τοποθετήσετε πίσω από το κρεβάτι σας.

Κουζίνα: Κρεμάστε τα διακοσμητικά σας ψηλά

Οι τοίχοι της κουζίνας προσφέρονται ιδανικά για να κρεμάσετε χρηστικά (και μη) διακοσμητικά που θα ενισχύσουν την έτσι κι αλλιώς δημιουργική ατμόσφαιρα του χώρου. Ένα ρολόι, για παράδειγμα, χωρίς απαραίτητα να είναι super design-άτο και πανάκριβο, βοηθάει όχι μόνο στον στολισμό του τοίχου αλλά και στο να δημιουργεί μία ατμόσφαιρα «προγράμματος», να κρατάει την οικογένεια στους καθημερινούς ρυθμούς αλλά στο να έχουμε τον νου μας στο μαγείρεμα.

Μία ακόμα ιδέα για τον τοίχο είναι να τοποθετήσετε μία σχάρα, πάνω στην οποία θα κρεμάσετε μικρά τσίγκινα ραφάκια που θα αδειάσουν λίγο τα μικρο-αντικείμενα από τον πάγκο της κουζίνας σας. Αυτά θα τα βρείτε σε μαγαζιά που πουλάνε εργαλεία και εξαρτήματα για το σπίτι. Στην ίδια σχάρα μπορείτε τοποθετήσετε γάντζους από τους οποίους θα κρεμάσετε κούπες ή κουτάλες. Έτσι η κουζίνα θα μοιάζει πολύ πιο λειτουργική. Τέλος, χαριτωμένα -και σε κοινή αντίληψη με τον χώρο- διακοσμητικά είναι τα πιάτα. Πιάτα με ομοιόμορφα σχέδια, πιάτα αναμνηστικά από ταξίδια σας στο εξωτερικό, ακόμα και λευκά πιάτα στα οποία έχετε ζωγραφίσει εσείς οι ίδιοι, η απόφαση του στιλ είναι δική σας. Τα πιάτα στον τοίχο της κουζίνας, λειτουργούν όπως οι πίνακες στο σαλόνι: Διακοσμούν, δημιουργούν ατμόσφαιρα και «ανοίγουν την όρεξη» για σκέψεις, όνειρα και συζητήσεις.


www.in2life.gr




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...