Μπαμπού

Το μπαμπού ανήκει στην οικογένεια των ποωδών φυτών και ευδοκιμεί κυρίως σε ζεστές ή τροπικές περιοχές, όπου μερικές φορές είναι εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο της βλάστησής τους. Αφθονεί στην ανατολική Ασία, στην περιοχή των μουσώνων. Τα μπαμπού είναι οι μεγαλύτερες πόες και μερικές φορές φτάνουν σε ύψος τα 30 μέτρα. Τα στελέχη τους είναι κυλινδρικά (σπάνια τετραγωνισμένα), πολλές φορές αγκαθωτά, κούφια ή συμπαγή, με αειθαλές ή φυλλοβόλο φύλλωμα. Μερικά είδη πεθαίνουν μετά την καρποφορία και μερικά άλλα δεν ανθίζουν μέχρι να γίνουν 30 ετών. 
Το μπαμπού θεωρείται ίσως το πιο χρήσιμο στον κόσμο φυτό. Σε πολλές περιοχές το μπαμπού χρησιμοποιείται σαν ξύλο για κατασκευές, ενισχυτικών του τσιμέντου, καλαθιών, επίπλων, σκευών, νημάτων, χαρτιού, καυσίμων και αναρίθμητων μικρών αντικειμένων. Οι βλαστοί του μπαμπού τρώγονται σαν λαχανικά και τα σπόρια από κάποιες ποικιλίες  χρησιμοποιούνται επίσης σαν φαγητό. Οι νεαροί βλαστοί επίσης αποτελούν τροφή για τα Πάντα (Panda) και άλλα άγρια ζώα, όπως και για βοοειδή και κατσίκες. Το μπαμπού χρησιμοποιείται εδώ και καιρό για διακοσμητικούς σκοπούς στους κήπους αλλά και στην τέχνη. Υπάρχουν πάνω από 1000 είδη μπαμπού στον κόσμο. Το πιο κοινό είδος μπαμπού είναι το Bambusa arundinacea και το μεγαλύτερο είδος μπαμπού είναι το Dendrocalamus Gigantus.
Πρόσφατα ένα νέο διακοσμητικό φυτό που ονομάστηκε "τυχερό μπαμπού" έγινε διάσημο σε κάθε γωνιά της γης. Η διάδοσή του οφείλεται στους Κινέζους και είναι ίσως το πιο δημοφιλές φυτό στην Κίνα καθώς έχει συνδεθεί με την τέχνη του Feng Shui, σύμφωνα με την οποία, μέρη αυτού του φυτού θεωρούνται σύμβολα καλοτυχίας. Μια νέα "βιομηχανία" δημιουργήθηκε μαζί με ευκαιρίες για εμπόριο, καθώς άρχισαν να παρουσιάζονται σπειροειδή καλάμια του φυτού σαν κομμένα άνθη για ανθοδοχείο αλλά και πύργοι από καλάμια κομμένα σε σχήμα παγόδας που τοποθετούνται στην είσοδο των σπιτιών ή των επιχειρήσεων για να φέρουν καλοτυχία. Το νέο έτος των Κινέζων γιορτάζεται με αυτό το φυτό σαν δώρο που φέρνει υγεία και ευημερία (Τσι), αρμονία, ειρήνη και αγαθές σχέσεις (Ζεν).
Το αστείο μέρος αυτής της ιστορίας είναι ότι το "τυχερό μπαμπού" δεν είναι στην πραγματικότητα μπαμπού καθώς το βοτανικό του όνομα είναι Δράκαινα σαντεριάνα (Dracaena sanderiana), και είναι μέλος της οικογενείας των Λιλιδών. Ούτε η καταγωγή του μάλιστα έχει σχέση με την Κίνα καθώς κατάγεται από το Κονγκό και το Καμερούν της Αφρικής!


πηγη 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...