Κερδίστε τον πόλεμο με τους λεκέδες

Αν έχετε μικρά παιδιά ή κατοικίδια ζώα, αν είστε η «ψυχή» της παρέας και το σπίτι σας φιλοξενεί συχνά πάρτι, ή αν είστε απλά απρόσεκτοι, θα έρχεστε σίγουρα αντιμέτωποι με λεκέδες σε καθημερινή βάση. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να τους αντιμετωπίσετε εύκολα. Αρκεί να ξέρετε τα κόλπα: σε κάθε υλικό στο οποίο «θρονιάζεται» ο καταραμένος λεκές, αντιστοιχεί διαφορετικός τρόπος καθαρισμού.Αντικολλητικές επιφάνειες
Για απλούς λεκέδες από φαγητό ή υγρά όπως καφέ, ένα σχολαστικό πέρασμα με ένα σφουγγάρι με αφρό είναι αρκετό. Αν τα στίγματα είναι πιο επίμονα ή έχουν μείνει για ώρες στην επιφάνεια του πάγκου, χρειάζεται να λάβετε δράση δημιουργώντας ένα μίγμα. Ένα μέρος μαγειρικής σόδας και τρία μέρη νερού θα κάνουν και πάλι τον πάγκο σας να λάμψει. Αφήστε το για λίγα λεπτά πάνω στο στίγμα και στη συνέχεια τρίψτε το ελαφρώς με ένα σφουγγάρι. Το πέρασμα με ένα βρεγμένο πανί θα ολοκληρώσει το έργο σας.

Συμπαγείς επιφάνειες ή πάγκοι από πέτρα Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι λεκέδες θα υποχωρήσουν με τη βοήθεια λίγου υγρού απορρυπαντικού πιάτων. Για τις ματ επιφάνειες πιο δραστική είναι η λύση μιας λειαντικής καθαριστικής σκόνης, ενώ σε ημι-γυαλιστερές περιοχές της κουζίνας σας, μία ποσότητα λευκαντικού αναμεμιγμένη με νερό μπορεί να αποδειχθεί θαυματουργή.

Η επανάληψη είναι η «μήτηρ πάσης καθαριότητος», για να παραφράσουμε το γνωστό ρητό ώστε να προσαρμοστεί στους λεκέδες των πέτρινων επιφανειών. Όταν οι λεκέδες δεν λένε να «το κουνήσουν» από τον λίθινο πάγκο σας, περάστε ξανά και ξανά με υγρό απορρυπαντικό πιάτων και αργά ή γρήγορα ο «εχθρός» θα σας αποχαιρετίσει. Αν τα στίγματα προέρχονται από χυμένο λάδι ή γάλα, προσπαθήστε να τα απομακρύνετε χρησιμοποιώντας κάποιο καθαριστικό με βάση την αμμωνία, ή το γνωστό σε όλες τις γυναίκες ασετόν. Αν η αιτία της απόγνωσής σας είναι κάποιος λεκές από μελάνι, τότε λίγο λευκαντικό ή ασετόν για τις πιο σκούρες επιφάνειες είναι η λύση.

Η μάχη του πατώματος
Στα δάπεδα από βινύλιο ή μουσαμά, το συχνότερο πρόβλημα είναι πώς θα απομακρυνθούν τα σημάδια από το περπάτημα. Τα ίχνη των πελμάτων και των παπουτσιών, μπορούν να σβήσουν, αν τρίψετε την επιφάνεια με νερό και υγρό απορρυπαντικό πιάτων σε ίση αναλογία μεταξύ τους. Επίσης, υπάρχει ένας πιο απλός και «παιδικός τρόπος» να σβήσετε το πιο μικρά στίγματα: δεν είναι άλλος από μια γομολάστιχα.

Για την περιποίηση των ξύλινων πατωμάτων, εφοδιαστείτε με τα ειδικά καθαριστικά που υπάρχουν στο εμπόριο και ταιριάζουν σε αυτόν τον τύπο επιφάνειας. Αν ψάχνετε τρόπο να εξαφανίσετε σημάδια από μπογιά, η λύση είναι ο πάγος. Βάλτε παγάκια σε μια πλαστική σακούλα και αφήστε την πάνω στο σημείο που θέλετε να καθαρίσετε. Ο λεκές θα σκληρύνει και θα μπορέσετε να τον απομακρύνετε εύκολα με μια πλαστική σπάτουλα, χωρίς να ιδρώνετε τρίβοντας για ώρα το ευαίσθητο ξύλο.

Χαλιά και έπιπλα
Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε για τα χαλιά σας είναι ότι όσα είναι φτιαγμένα από συνθετικό υλικό αντιστέκονται καλύτερα στους λεκέδες από τα μάλλινα. Σε κάθε περίπτωση, όταν γίνει το κακό και ρίξετε το κρασί, για παράδειγμα, στο χαλί σας, τοποθετήστε αμέσως μια πετσέτα ή ένα πανί για να μην απορροφηθεί όλο το υγρό. Επίσης, λίγη σόδα (το αναψυκτικό) θα βοηθήσει την κατάσταση, με τις φυσαλίδες να κρατούν στην επιφάνεια τον λεκέ. Μετά από τις «πρώτες βοήθειες», συνεχίστε με ένα ειδικό προϊόν καθαρισμού, και αφού με το τρίψιμο αφαιρεθεί ο λεκές, ξεβγάλτε το σημείο με καθαρό πανί και νερό.

Τα υφάσματα των επίπλων σας είναι μια ιδιαίτερα ευαίσθητη επιφάνεια καθαρισμού. Χρειάζεται προσοχή και…αποκρυπτογράφηση. Τα περισσότερα έπιπλα αναγράφουν στην ετικέτα τους τον ενδεδειγμένο τρόπο καθαρισμού τους. Αν παρατηρήσετε στην ταμπέλα του υφάσματος θα δείτε τα αρχικά S, W, WS ή X, τα οποία αποτελούν έναν από τους συνήθεις διαχωρισμούς υφασμάτων. Αυτά μεταφράζονται ως εξής: «S» σημαίνει ότι επιτρέπεται μόνο στεγνό καθαριστικό, «W» σημαίνει πως ενδείκνυται καθαριστικό με βάση το νερό, «WS» για οποιαδήποτε από τις δύο επιλογές, ενώ το «X» σημαίνει πως το μόνο που αντέχει το ύφασμα είναι η ηλεκτρική σκούπα.

«Άτυχοι» τοίχοι
Συχνά στα σπίτια μας, λερώνονται όχι μόνο οι οριζόντιες επιφάνειες αλλά και οι κάθετες, με πρώτους τους τοίχους. Διάφορα λιπαρά στίγματα είναι η συνηθέστερη βρωμιά από την οποία υποφέρει ένας τοίχος. Τα όπλα σας και σε αυτή την περίπτωση είναι η μαγειρική σόδα, το νερό, και το σφουγγάρι. Ο κάθε λεκές θα απομακρυνθεί με το ανάλογο τρίψιμο. Διαφορετικά, δοκιμάστε τη δράση ενός από τα πολυκαθαριστικά οικιακής χρήσης. Στην περίπτωση που έχετε καλύψει τον τοίχο σας με ταπετσαρία, το υγρό απορρυπαντικό πιάτων διαλυμένο σε νερό θα κάνει τη «βρόμικη» δουλειά για εσάς.


www.in2life.gr


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...